31-07-2022

Vakantiesluiting

ARhus De Munt en Rumbeke blijven de hele zomer open, behalve op 21 juli en 15 augustus. Lees snel verder voor de vakantiesluiting van onze andere afdelingen en het ARhus Café.Lees meer

ARhus baadt in wintersfeer dankzij cursisten Florist van Syntra West

PERSBERICHT                                                                                                        Roeselare, 14 december 2021

Deze eindejaarsperiode baadt ARhus op het plein De Munt in een wintersfeer. De cursisten Florist van Syntra West laten er zien welke mooie creaties ze in de vingers hebben. “Inspiratiebron was de winterzonnewende, een thema dat ook in de floristenkalender aan bod komt. Het lichtfeest wordt gevierd in alle culturen en religies, dus dit spreekt het ruime doelpubliek van ARhus aan. Licht, maar ook innovatieve materialen en technieken, duurzaamheid en circulair ondernemen zijn in dit project verweven,” verduidelijkt Kurt Van Neder, lesgever bij Syntra West. “Binnen deze dagopleiding in campus Roeselare maken onze cursisten kennis met alle aspecten van het beroep en van ondernemerschap. Het leertraject bevat ook werken in opdracht, in een externe omgeving. We zijn dan ook blij met de opportuniteit die deze samenwerking met ARhus ons biedt,” aldus Vincent Burny, ontwikkeling en coördinatie Groen bij Groep Syntra West.      

Samenwerking Syntra West en ARhus

Tijdens de opleiding tot professioneel Florist bij Syntra West (campus Roeselare) maken de cursisten kennis met alle aspecten van het beroep en van ondernemerschap. “Naast theorie en het aanleren van technieken, omvat het leertraject ook werken in opdracht, in een externe omgeving,” verduidelijkt Vincent Burny. “Dat de zovele bezoekers van ARhus kunnen meegenieten, is mooi meegenomen!” De samenwerking tussen Syntra West en ARhus voor deze opdracht resulteert in het aankleden van de onthaalhal, de diverse infobalies en het ARhus Café. “Zowel ARhus als Syntra West stellen levenslang en levensbreed leren centraal. Ook in de aandacht voor innovatie en duurzaamheid, en het inzetten op ondernemerschap, kunnen we elkaar vinden”, enthousiasmeert Bieke Deceuninck, verantwoordelijke communicatie, programmering & projecten bij ARhus.

Winterzonnewende als inspiratiebron

Tijdens deze eindejaarsperiode ligt het thema ‘winter’ voor de hand. Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering als het ware rechtsomkeer maakt en de dagen weer beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht en vuur. De datum waarop het christelijke feest van Kerstmis werd geplaatst - 25 december - gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. In o.a. Scandinavische landen wordt nog altijd het Luciafeest (een lichtfeest) gevierd. Ook op het zuidelijk halfrond zijn midwinterse lichtfeesten bekend, zoals het Inti Raymi (Peru),” verduidelijkt Kurt Van Neder het concept. “Het ‘midwinterfeest’ werd zo onze inspiratiebron voor de decoraties: het vieren van de natuur en het (zon)licht. Heel wat mensen ervaren wel wat last in deze donkere dagen. De decoratieve elementen in ARhus willen bijdragen tot licht en hoop.”

In de decoratieve opstellingen vind je groenblijvende en in de winter bloeiende planten (teken van leven), vruchten (teken van vruchtbaarheid), licht en andere natuurlijke elementen die we met de winter associëren.

Ook het gebruik van innovatieve materialen en technieken, duurzaamheid en circulair ondernemen worden in dit project verweven. Het steekschuim dat in de creaties gebruikt wordt, is vervaardigd van natuurlijke en milieuvriendelijke steenwol, waarvoor bij productie tot 70% minder energie nodig is. Waar licht wordt toegepast, gebeurt dit uitsluitend met led-technologie. De keuze van het groenmateriaal wordt mee bepaald door de milieu-impact van de productie, en waar mogelijk wordt groenmateriaal aangewend dat daarna nog kan hergebruikt worden bij andere creaties of voor andere toepassingen. Ook de hoeveelheid afval wordt zo tot een minimum herleid.

Themastand winter in ARhus Rumbeke

Ook in de ARhus afdeling Rumbeke werd creatief aan de slag gegaan met natuurlijke materialen. Veerle Boone, ARgonaut (medewerker van ARhus, nvdr), zorgde er voor een themastand met collectiematerialen rond het midwinterfeest en het verhaal van Koning Eik en Koning Hulst. Zij staan symbool voor de overdracht tussen zomer en winter. Het verhaal kan je ter plaatse lezen of voorlezen aan je (klein)kinderen. Op de themastand vind je boeken over de winter in al zijn aspecten, maar ook over loslaten, iets nieuws beginnen, stilstaan en rust nemen.