26-05-2022

Sluitingsdagen in mei

ARhus is gesloten op 1 en 26 mei. Voor wie materialen moet terugbrengen hebben we enkele tips.  De stadsdiensten 1788 en Burgerzaken die tijdelijk in ARhus gevestigd zijn, zijn gesloten op 26, 27 en 28 mei.Lees meer

ARhus lanceert Plats Divers kook- en verhalenboek

PERSBERICHT                                                                                              Roeselare, 26 oktober 2021

We leven in een maatschappij die alsmaar diverser wordt. Mensen, stadsgenoten, … we komen uit alle uithoeken van de wereld. Vaak zijn we buren zonder elkaar te kennen. ‘De ander’ ontmoeten en leren kennen is toch niet even vanzelfsprekend. ARhus in Roeselare ging samen met de Burgerschool en MSKA op zoek naar hetgeen we gemeen hebben. Al snel werd duidelijk dat de liefde voor eten universeel is. Kokkerellen en samen eten, het werkt zo verbindend. Verhalen vertellen brengt mensen samen. Met deze ingrediënten gingen ARhus, Burgerschool, MSKA en uitgeverij Bibliodroom aan de slag. Het resultaat? Plats Divers, een project dat verbindt. Met als kers op de taart, een kook- en verhalenboek waarin de superdiversiteit van onze samenleving wordt weerspiegeld.

Samen koken verbindt

In veel scholen, net als in MSKA en Burgerschool Roeselare, is de studentenpopulatie een bonte mengeling van nationaliteiten. Naast alle rijkdom brengt dit ook veel uitdagingen met zich mee. Er werd gezocht naar een manier om ouderparticipatie bij ouders met een migratieachtergrond te stimuleren. Zij ervaren vaak moeilijkheden om de weg naar school, leerkrachten en directie te vinden en weten niet dat ze op school heel erg welkom zijn met hun vragen. Daardoor kennen ouders en scholen elkaar niet en is er te weinig dialoog om het over het welzijn en de educatie van het kind te hebben. Om ouders aan te tonen dat de school een open plek is, kwam de Burgerschool op het idee om jongeren en ouders via kookworkshops samen te brengen. “Alle ouders met een hart voor koken waren welkom, maar we deden een extra inspanning om anderstalige ouders te bereiken door leerlingen gericht aan te spreken”, aldus Katrien Vandamme en Ann Seye van de Burgerschool. Dit bleek een succesvolle formule en al snel werd ‘Plats Divers’ in het leven geroepen. MSKA Roeselare sloot met veel plezier in dit netoverschrijdend scholenproject aan en paste dezelfde formule toe.    

Superdiversiteit als bindmiddel 

“In het najaar van 2019 kwamen ouders met en zonder migratieachtergrond geregeld samen in de keukens van beide scholen om samen te koken. Er werd hen gevraagd een familierecept klaar te maken en het verhaal rond hun gerecht met ons te delen”, aldus Deniza Miftari, projectmedewerker jongeren en diversiteit binnen ARhus. 

Ouders die elkaar anders nooit zouden ontmoeten – of nog: met elkaar aan de praat raken – vonden verbinding in de basis van het bestaan: koken, zijn wie ze zijn en genieten van lekker eten. “Samen eten en drinken werkt zo verbindend”, getuigen Christelle Sartrys en Simon Lombaert van MSKA. “Dankzij Plats Divers ontstond een persoonlijke, warme band met ouders. De betrokken ouders die we voorheen moeilijker bereikten, zijn nu gemakkelijker bereikbaar voor schoolse zaken, omdat we elkaar hebben leren kennen via de kooksessies.” 

Deniza Miftari, projectmedewerker jongeren en diversiteit binnen ARhus en Johan Vergote van uitgeverij Bibliodroom sloegen de handen in elkaar om de verhalen en recepten te bundelen in een boek. Hans Soenen, chef van het ARhus Café, vulde aan met kook- en serveertips. Het resultaat is een boek dat warme, persoonlijke verhalen en lekkere recepten uit verschillende delen van de wereld combineert: van België tot Syrië, van Roemenië tot Marokko. 

Dat het niet altijd gemakkelijk was en corona veel flexibiliteit eiste, is geen verrassing. “De liefde voor dit project en de energie die we kregen van de verhalen maakten alles goed”, aldus Johan en Deniza.   

Mag ik eens proeven?

Het boek is exclusief verkrijgbaar via de deelnemers van Plats Divers. Als ambassadeurs van het project delen zij het uit bij hun familie, vrienden en kennissen. Ook elke bibliotheek in Vlaanderen krijgt een exemplaar toegestuurd. En uiteraard kan je het ook online inkijken via www.arhus.be/plats-divers

Dit najaar kan je in het ARhus Café maandelijks een nieuw gerecht uit het boek als ‘Keuze van de chef’ komen proeven. Vooraf gaan chefs Hans, Sofie of Saskia tijdens kooksessies in de keuken van het ARhus Café in de leer bij de jongeren en/of hun ouders uit het boek. We betrekken er ook andere kinderen, jongeren en volwassenen bij. Nog meer kennismaken en kennisdelen in de keuken van ARhus!  Een mini-expo in het ARhus Café brengt de verschillende verhalen en recepten uit het boek tot leven.  

Europees project  

Plats Divers kwam tot stand binnen het Europees project SIREE. In 2018 stapte ARhus samen met partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië mee in dit Interreg project. SIREE staat voor Social Integration of Refugees through Education and Self Employment en streeft ernaar de integratie bij mensen met een migratieachtergrond te ondersteunen via het onderwijs en ondernemerschap. Plats Divers valt binnen het luikje onderwijs en heeft als hoofddoelstelling het stimuleren van ouderparticipatie bij ouders met een migratieachtergrond.