26-05-2022

Sluitingsdagen in mei

ARhus is gesloten op 1 en 26 mei. Voor wie materialen moet terugbrengen hebben we enkele tips.  De stadsdiensten 1788 en Burgerzaken die tijdelijk in ARhus gevestigd zijn, zijn gesloten op 26, 27 en 28 mei.Lees meer

Dit najaar opnieuw activiteiten in ARhus, fysiek en online!

PERSBERICHT                                                                                                 Roeselare, 8 september 2021

Dit najaar opnieuw activiteiten in ARhus, fysiek en online!

Dankzij de versoepelde coronamaatregelen is er sinds 1 september weer meer ruimte voor beleving in ARhus: de krant lezen of een gezelschapsspel spelen in het ARhus Café, studeren of werken in ARhus De Munt, nieuw leesvoer ontdekken in de bibliotheek, fysiek een workshop of infosessie bijwonen, een atelier reserveren voor een overleg, … Kortom: ARhus is opnieuw een bruisende ontmoetingsplek in de stad waar iedereen welkom is! Het afgelopen anderhalf jaar was net dat de grote uitdaging. Toch slaagde ARhus erin om mensen samen te brengen, via online infosessies en lezingen. “Online aanwezigheid bood ons de kans om kennis te delen met een groter publiek en nieuwe doelgroepen. Anderzijds leerden we mensen ook kennismaken met ‘webinars’. Dit najaar bieden we opnieuw enkele activiteiten online aan, maar daar bovenop verwelkomen we tegelijkertijd ook publiek in ARhus zelf. Mensen kunnen dus zelf kiezen of ze deze ‘hybride’ activiteiten thuis of in de zaal meevolgen”, aldus Bieke Deceuninck, verantwoordelijke communicatie, programmering en projecten bij ARhus. “We kijken er enorm naar uit om mensen opnieuw fysiek te mogen samenbrengen rond interessante thema’s. Uiteraard houden we hierbij rekening met de geldende coronamaatregelen.

Fysiek en hybride aanbod

In september organiseert ARhus samen met Stad Roeselare en Bike Republic het ‘Test-event duurzame alternatieven voor koning (stads)auto’. Op autoloze zondag (19/09) kan je in de Henri Horriestraat diverse alternatieven voor de wagen testen: elektrische fiets, speed pedelec, bakfiets… Er zijn verschillende experts aanwezig om op al je vragen een antwoord te geven.

Een voorbeeld van een hybride activiteit dit najaar is de gratis infosessie ‘Onlinehulp-apps.be, jouw wegwijzer naar apps voor welzijn en geestelijke gezondheid’ (23/09). Online word je overspoeld door websites en apps over dit thema, maar welke zijn betrouwbaar, gebruiksvriendelijk én toegankelijk? Een team van experten uit wetenschap en sociaal werk heeft het aanbod doorgelicht. Op onlinehulp-apps.be bundelen ze gescreende apps en websites die je kan inzetten in hulp, zorg en dienstverlening. In samenwerking met Arteveldehogeschool en SAM vzw helpt ARhus je op weg tijdens een interactieve sessie die je zowel fysiek in ARhus, als thuis via je computer, tablet of smartphone kan volgen.

Digitale vaardigheden

De coronapandemie zette het afgelopen anderhalf jaar het belang van digitale skills nog maar eens in de verf. Meer dan ooit moesten mensen online informatie verwerven en online hulp zoeken. “ARhus blijft daarom ook verder inzetten op digitale geletterdheid ofwel het bijbrengen van digitale vaardigheden,” aldus Bieke Deceuninck. Voorbeelden hiervan zijn de activiteiten ‘Mijngezondheid.be: jouw gezondheid online’ i.s.m. CM (19/10), Digidokter over Doccle, Zoomit, eBox (13/11), ‘Sexting@HACKpand’ (15/11) en ‘Veilig internetten: phishing, smishing & vishing, trap er niet in!’ (7/12). Geen moeilijke digitale termen tijdens de sessies, maar toegankelijke en gebruiksklare informatie.

Heb je een meer specifieke ICT-vraag? Wil je bijvoorbeeld jouw e-mails lezen op je smartphone of een app installeren? Dan kan je opnieuw terecht in de gratis DIGIE Cafés in Roeselare, Rumbeke en Beveren. Gene van DIGIE.be geeft je gratis persoonlijk advies en probeert je weer op weg te zetten.
Ook hulp aan huis is mogelijk! Sputtert de printer tegen? Is jouw wifi-signaal spoorloos? Digie aan huis, de (betalende) ‘digitale-klusjesdienst’ van ARhus, Digie en Kotee zorgt voor professionele ICT-hulp bij je thuis. 

Naast dit leerrijke programma ontdek je op www.arhus.be/kalender, het Facebook-kanaal ARhus.Roeselare of in de najaarsfolder die eerstdaags in elke Roeselaarse brievenbus valt, ook nog ontspannende activiteiten voor jong en oud. “Mijn 3 favorieten? De ‘Tasting: de smaak van geluk’ (19/11), ‘Op zoek naar de schat van Z, de verschrikkelijke’, een familievriendelijke activiteit (+5 jaar) van 2 t.e.m. 28 november tijdens de openingsuren in ARhus De Munt, en onze gratis maandelijkse rondleidingen ‘Maak kennis met ARhus’ waarbij we bezoekers gidsen van in onze kelder waar onze sorteermachine en magazijncollectie staat tot op het terras op de bovenste verdieping met uniek zicht op Roeselare,” enthousiasmeert Bieke Deceuninck.

 

 

Perscontacten voor meer informatie (niet voor publicatie):

Bieke Deceuninck, verantwoordelijke communicatie, programmering & projecten

0477 65 33 04 of bieke.deceuninck@arhus.be