31-07-2022

Vakantiesluiting

ARhus De Munt en Rumbeke blijven de hele zomer open, behalve op 21 juli en 15 augustus. Lees snel verder voor de vakantiesluiting van onze andere afdelingen en het ARhus Café.Lees meer

Doe mee aan de 'waterchallenge@home'

               

Persbericht                                                                                       Roeselare, 17 februari 2021

Join For Water, de Stad Roeselare en ARhus dagen gezinnen uit om gedurende 12 weken mee te doen aan de Waterchallenge@home. Naast Roeselare zetten ook Kortrijk, Merelbeke en Brasschaat hun schouders onder dit initiatief om mensen bewuster te maken van hun waterverbruik. Deelnemende gezinnen krijgen wekelijks een creatieve uitdaging om duurzaam om te gaan met water en  een leuke extra – te besparen op hun waterfactuur. Er vallen ook mooie prijzen te winnen! 

Wat is een watervoetafdruk? 

Wist je dat wij gemiddeld 100 liter kraantjeswater per dag gebruiken om te douchen, koken of het toilet door te spoelen? Maar duurzaam omgaan met water is meer dan alleen letten op ons direct watergebruik! Wist je dat er bijna een hele emmer water nodig is om een mooi wit A4-blad te produceren? Of dat er in een lekkere hamburger zeker 2500 liter zit verborgen? Maar ook onze jeansbroek bevat 8000 liter water!  

Hoeveel liter water we verbruiken per dag bepaalt onze watervoetafdruk. Het grootste deel gaat naar voeding. Maar hoe komen we aan dat cijfer, wat is de watervoetafdruk precies, waarom is dit zo belangrijk en (vooral) hoe kunnen we dit cijfer naar beneden halen? 

Wat doet de Stad Roeselare? 

Duurzaam watergebruik is ook één van de centrale thema’s van de Klimaatswitch van Stad Roeselare. De Stad wil optimaal inzetten op het gebruik van regenwater, zet diverse projecten op om te ontharden, om de bodem waterdoorlaatbaar te maken en zoekt structurele oplossingen om de droogte aan te pakken. Door samen de handen in elkaar te slaan, kunnen we de toekomst duurzaam tegemoet gaan.  

Wat kan je zelf doen? 

Doe met je gezin, als koppel of alleen mee aan de Waterchallenge@home. Samen met andere enthousiastelingen uit Roeselare en Vlaanderen bespaar je via je deelname duizenden liters water en leer je heel wat bij over dit boeiende thema. Het wordt een interactieve, leuke uitdaging voor jong en oud! Wie weet sleep jij op het einde van de rit een leuke prijs in de wacht. De prijzenpot bevat o.a. een boekenpakket, meerbeurtenkaart voor het zwembad Sportoase en kortingtickets voor het waterbelevingscentrum Hidrodoe.

Inschrijven kan tot en met 15 maart 2021 via www.waterchallenge.be/waterchallengeathome.

Met vragen of opmerkingen kan je terecht bij valentien.goethals@joinforwater.ngo 

Wil je meteen aan de slag? Op www.waterchallenge.be kan je jouw watervoetafdruk berekenen en krijg je ook tips over hoe jij – door eenvoudige dingen te veranderen – jouw watervoetafdruk kan verkleinen.  

 

Contact voor meer informatie (niet voor publicatie): 

  • Bieke Deceuninck, verantwoordelijke communicatie, programmering & projecten ARhus: 
    0477 65 33 04 of bieke.deceuninck@arhus.be