31-07-2022

Vakantiesluiting

ARhus De Munt en Rumbeke blijven de hele zomer open, behalve op 21 juli en 15 augustus. Lees snel verder voor de vakantiesluiting van onze andere afdelingen en het ARhus Café.Lees meer

Nieuwe Junior Stadsdichter #VANRSL

Persbericht                                                                                       Roeselare, 28 januari 2021

Voor de vijfde keer gingen we in Roeselare op zoek naar een nieuwe, getalenteerde Junior Stadsdichter. Stad Roeselare werkte hiervoor opnieuw samen met het kenniscentrum, ARhus. De winnaar voor de editie van 2021 is Nada Alraee, 11 jaar. Haar gedicht werd door de jury uit de 319 inzendingen tot beste verkozen.                                                      

Het project

Met het project ‘Junior Stadsdichter’ worden kinderen en jongeren uitgedaagd om in hun creatieve pen te kruipen en de beste woordspinsels uit hun hoed te toveren. Uniek in Roeselare is dat we deze wedstrijd exclusief voor kinderen organiseren. 

Het thema voor deze editie was ‘REUZE’. Een link met de Roeselaarse reuzen was dus niet veraf.

In november werden er creatieve workshops aangeboden aan de basisscholen in Roeselare. Deze workshops werden verzorgd door Karolien Verscheure en Benedikte Crombez, beiden leerkracht woord en drama in STAP. Zij hebben de leerlingen aangezet om hun poëtische bril op te zetten.

Van de Roeselaarse scholen namen er 11 deel: De Ark, De Bever, Vrije Centrumschool, Spanjeschool, Sint-Lodewijk, Sint-Jozef, De Brug, De Wissel, Sterrebos, De ring en De Plataan. Twee scholen kozen voor een online workshop. Met de huidige digitale mogelijkheden, kon dit ook tot een goed einde worden gebracht.

De kinderen konden ook op eigen houtje deelnemen. Op de sociale media kanalen van stad Roeselare en ARhus werd hiervoor een oproep geplaatst. Er kwam heel wat respons van kinderen die zelf een gedicht instuurden, onafhankelijk van de school.

De jury voor de ‘Junior Stadsdichter 2021’ werd dit jaar vertegenwoordigd door drie fantastische kleppers. Eva Vandermeersch werkt in ARhus en is er verantwoordelijke voor de uitwerking van de kinderprogrammatie. Astrid Sercu is een schrijfster. Daarnaast is ze ook leerkracht woord bij STAP. Het derde jurylid is Babette Hoornaert, winnares van de ‘Junior Stadsdichter 2020’ met het gedicht ‘Droomkoers’. Aan kennis en ervaring dus geen gebrek.

Overdag loopt Nada school in de Vrije Kleuter- en Lagere School Sint-Jozef Roeselare. Met haar gedicht kaapt ze de eerste prijs weg.

De jury over het gedicht:

‘Dit gedicht kleurt buiten de lijntjes. De auteur benadert het thema op een mature manier met een voelbare en rakende kwetsbaarheid. Pakkend eerlijk en herkenbaar. Het gedicht verbindt. Brandend actueel.’

Voor het tweede jaar op rij kon ook het brede publiek stemmen op hun favoriete gedicht. Er werd dan ook massaal gestemd. De publieksprijs was weggelegd voor het duo Louise Eyckmans & Lili Vandaele uit het zesde leerjaar van de Sint-Jozefsschool. Beide winnaars krijgen boeken van Astrid Sercu alsook een workshop slam poetry voor heel hun klas. Net zoals de voorbije jaren zal het gedicht van Nada de komende maanden ergens in het straatbeeld opduiken.

Het winnende gedicht

REUZE 

Ik vind het reuze,

als ik met je ’s nachts naar de sterren kan kijken.

Als ik met je al mijn geheimen kan delen,

En alles wat me zat zit bij je kan vergeten.

Dat we samen lachen en samen wenen.

                - Nada Alraee – Junior Stadsdichter 2021 #VANRSL

 

 

Bevoegd personeel stad Roeselare:

Cédric Deceuninck | medewerker dienst publiekswerking

 

Bevoegde schepen:

Dirk Lievens | schepen voor Jeugd | 0492 40 89 41