27-01-2023

Junior Stadsdichter 2023 is bekend!

Lees snel verder wie de felbegeerde titel 'Junior Stadsdichter #vanrsl' heeft gewonnen, en wie de publieksprijs in de wacht sleepte! Lees meer

ARhus is klaar voor 2023 met gewijzigde openingsuren en een voorjaarsprogramma voor klein en groot

Roeselare, 21 december 2022

ARhus heeft voor het voorjaar van 2023 opnieuw heel wat in petto! Er staan boeiende activiteiten en events voor klein en groot op het programma: van ARhus klap!-praattafels voor anderstaligen en Vertel eens-voorleessessies voor kinderen, over een Levende Bibliotheek over hoop, veerkracht en mentale gezondheid, tot de eerste  Veiliger Internet Week #vanrsl. ARhus Beveren krijgt ruimere openingsuren én een Digie Café. De deuren van ARhus De Munt en het ARhus Café openen voortaan enkel elke 3e zondag van de maand, en niet langer wekelijks. De openingsuren op week- en zaterdagen blijven behouden, net zoals die van ARhus Rumbeke en Gitsestraat.

Wijziging openingsuren

Vanaf januari 2023 wijzigen de openingsuren van ARhus De Munt en ARhus Beveren. “Bij een grondige evaluatie van de bezoekerscijfers voor de periode 2015-2022 stelden we een daling vast in het aantal bezoekers op zondag in ARhus De Munt. Daarnaast zien we dat het aantal digitale transacties is toegenomen,” steekt Yves Rosseel, algemeen directeur van ARhus van wal. “Op basis van deze bevindingen en gezien de huidige tijden, stellen we onze openingsuren bij. Voortaan zullen de bib op De Munt en het ARhus Café enkel de 3e zondag van de maand open zijn van 10u tot 13u (in plaats van wekelijks). Op die manier laten we ons publiek dat enkel op zondag in de mogelijkheid is om langs te komen niet in de kou staan. En zo kunnen o.a. de maandelijkse Leesjury-bijeenkomsten voor kinderen van 4-16 jaar op zondag ook blijven doorgaan,” verduidelijkt Rosseel. Op weekdagen en zaterdag blijven de openingsuren van ARhus De Munt ongewijzigd: maandag t.e.m. vrijdag van 10u tot 19u en op zaterdag van 10u tot 17u. Materialen terugbrengen kan 24/24u via de nachtkluis in het sas. Verlengen van materialen, online betalen, de krant raadplegen, e-boeken lezen, ... kan gemakkelijk online van thuis uit, via ‘Mijn Bibliotheek’.

In november verhuisde ARhus Beveren van de Izegemseaardeweg naar een nieuwe tijdelijke locatie aan de Beversesteenweg 492 (voormalige KBC-gebouw). Deze verhuis past binnen de bouwplannen van het nieuwe wijkhuis in Beveren door de Stad Roeselare. “Al van bij de opening kent onze nieuwe tijdelijke locatie in Beveren een groot succes! Om tegemoet te komen aan de vraag van onze bezoekers worden de openingsuren er verruimd,” aldus Rosseel. Na de kerstvakantie - dus vanaf woensdag 11 januari 2023 - zal ARhus Beveren op woensdag open zijn van 14u tot 18u (i.p.v. 16u tot 18u) en op zaterdag van 10u u tot 16u (i.p.v. 10u tot 12u).

Een evaluatie van de gewijzigde openingsuren in ARhus De Munt en Beveren gebeurt in juni 2023. De openingsuren van de ARhus-afdelingen in Rumbeke en Gitsestraat blijven behouden.

Programma voorjaar 2023

Van januari tot juni 2023 staan er in ARhus opnieuw heel wat boeiende activiteiten en events voor klein en groot op het programma. Kinderen kunnen maandelijks op woensdagnamiddag tijdens ‘De Serre’ creatief aan de slag samen met hun ouders. De allerkleinsten zijn met hun broers of zusjes elke derde zondag van de maand welkom in ARhus De Munt voor een ‘Vertel eens’-voorleesmoment. Ook in ARhus Beveren en ARhus Rumbeke worden komend seizoen voorleessessies georganiseerd. En tijdens ‘ARgonautjes’ in de schoolvakanties leren kinderen het kenniscentrum ARhus voor én achter de schermen beter kennen.

Jongeren van 14 tot 24 jaar kunnen terecht in het #HACKpand, op een boogscheut van ARhus De Munt, waar ze tijd en ruimte krijgen om hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Enkele jongeren of ‘local heroes’ delen er hun kennis met andere jongeren tijdens vb. #HACKapella, #HACKmode, #HACKtrack en #HACKbooks. “HACK is voor mij een plek waar ik mezelf kan zijn, vrienden kan maken en dingen kan bijleren. #HACK is een plek voor iedereen en dat maakt het zo mooi,” enthousiasmeert Andreia, local hero van #HACKapella met Portugees temperament.

Voor volwassenen organiseert ARhus maandelijks een gratis rondleiding ‘Maak kennis met ARhus’ en het Regenboogcafé, speciaal voor LGBTQIA+, vrienden en familie. Binnen het thema gezondheid komt communiceren met kinderen en jongeren over verlies en rouw aan bod, en is er een infosessie over voorafgaande zorgplanning. Met het ontmoetingsevenement ‘Levende Bibliotheek, een open boek over het leven’ willen ARhus en Kliniek Sint-Jozef Pittem het stigma rond psychische problemen aankaarten. ‘Levende Boeken’, medewerkers en (ex)patiënten van Kliniek Sint-Jozef, delen verhalen over verlies en ziekte, maar vooral over hoop, herstel en veerkracht.

Verder zet ARhus komend voorjaar sterk in op het aanscherpen van digitale vaardigheden en e-inclusie. “Uit het grootschalige publieksonderzoek Bib22 dat Universiteit Antwerpen in ARhus en 151 andere bibliotheken voerde, blijkt dat er bij het publiek sterke interesse is in de digitale dienstverlening van bibliotheken. Van hulp bij het installeren of oplossen van kleine ICT-problemen, over infosessies rond online veiligheid en hulp bij digitale overheidsdiensten (vb. Taks-on-Web, itsme), tot het uittesten van nieuwe digitale tools of toepassingen (vb. VR-brillen). Al van bij de opstart van ARhus namen we hierin een voortrekkersrol voor de sector op. We continueren dit in 2023” stelt Rosseel.

Wie vragen heeft over zijn smartphone, laptop of tablet kan langsgaan in één van de Digie Cafés. Maandelijks komt er een specialist van DIGIE.be naar het ARhus Café, naar café De Gilde (Rumbeke), café Het Bourgondisch Kruis (Beveren) én voortaan ook naar ARhus Beveren. Dankzij deze extra locatie kan je nu wekelijkse met je digitale vragen in een Digie Café terecht! Ook de vertrouwde Digidokter deelt z’n kennis over o.a. Windows 11, bijleren met apps, fiets- en wandelroutes uitstippelen, cloudopslag, wachtwoordbeheer, … En naar aanleiding van Safer Internet Day pakt ARhus samen met verschillende partners waaronder Stad Roeselare, Politiezone RIHO, Febelfin en enkele lokale banken uit met de eerste Veiliger Internet Week #vanrsl. De Roeselarenaar wordt via een uitgebreid aanbod aan workshops, infosessies, quizzen, … bewust gemaakt van de voordelen, maar ook van de valkuilen van het internet.

Praktisch

Een volledig programmaoverzicht voor het voorjaar van 2023 vind je op www.arhus.be/kalender. Seizoensfolders liggen na de kerstvakantie ter beschikking in alle afdelingen van ARhus (De Munt, Beveren, Rumbeke en Gitsestraat), bij lokale handelaars en enkele stadsdiensten. Op aanvraag via info@arhus.be of 051 69 18 00 krijg je een exemplaar toegestuurd.

Een overzicht van de openingsuren is te vinden op www.arhus.be/contact.