31-07-2022

Vakantiesluiting

ARhus De Munt en Rumbeke blijven de hele zomer open, behalve op 21 juli en 15 augustus. Lees snel verder voor de vakantiesluiting van onze andere afdelingen en het ARhus Café.Lees meer

Digipunt@RSLopPost ontvangt 65 tweedehands chromebooks

PERSBERICHT                                                                                                           Roeselare, 1 maart 2022

 

Door de coronacrisis is de digitalisering van ons leven nog versneld. Mensen die over voldoende digitale toestellen en vaardigheden beschikken passen zich makkelijk aan. Een groep mensen loopt echter het risico om achterop te raken of uitgesloten te worden. Roeselare brengt daarom partners samen om mensen gericht te ondersteunen.

“Via het Heartware-project van vzw Ondernemers voor een warm België ontving Roeselare 65 chromebooks die we vanuit het Digipunt@RSLopPost gedurende langere tijd ter beschikking zullen stellen – met de nodige ondersteuning.” steekt schepen Wenes van wal. Deze vzw zamelt laptops in die wel nog werken, maar niet meer gebruikt worden. Elk toestel wordt klaargezet met nieuwe besturingssoftware en antivirussoftware. De toestellen worden bezorgd aan lokale organisaties en gemeentebesturen om in te zetten waar ze het meest nodig zijn.

Het Digipunt@RSLopPost komt tegemoet aan de vele digitale vragen. “We ontvangen gemiddeld zo’n 20 bezoekers per openingsmoment”, vertelt Dimitri Lefere, medewerker van buurtwerkorganisatie SAAMO. “We ondersteunen bezoekers in het bijbrengen van digitale kennis, vaardigheden en voorzien toestellen. We ontwikkelen en faciliteren vormingen op maat van de doelgroep via het laagdrempelig vormingsaanbod RSL op Post. Daarnaast gaan we ook outreachend te werk via ons mobiel digipunt om nieuwe mensen te bereiken en het Digipunt@RSLopPost bekend te maken.”

Ook kenniscentrum ARhus versterkt deze initiatieven: via een bon van ‘Digie aan huis’, de digitale-klusjesdienst van ARhus, Kotee en Digie, krijg je een half uur digitale hulp aan huis. “Het bijbrengen en faciliteren van digitale vaardigheden behoort tot het vaste aanbod van ARhus. Zo biedt het kenniscentrum computer- en printfaciliteiten en bijhorende ondersteuning. Op de activiteitenkalender staan Digidoktersessies i.s.m. Avansa Mid- en Zuidwest waarbij er uitleg wordt gegeven rond actuele ICT-thema’s zoals wachtwoordbeheer, het gebruik van apps, online veiligheid, ... Daarnaast organiseert ARhus Digie Cafés waar je een 1-op-1 begeleiding krijgt, zowel in het ARhus Café als in cafés in de deelgemeenten. ‘Digie aan huis’ is er voor vragen of problemen die op locatie niet beantwoord kunnen worden,” zegt Bruno Daems van ARhus. Gene Vangampelaere, coördinator van Digie, vult aan: “Je kan een wifi-router bij iemand thuis nu eenmaal niet configureren op café (lacht)”.

Het Digipunt@RSLopPost (RSL Op Post, Brugsesteenweg 44, 8800 Roeselare) is om de twee weken op donderdag open tussen 13-16 uur. Kom gerust een kijkje nemen op 24 maart.

vzw Ondernemers voor een warm België is voortdurend op zoek naar extra (werkende) toestellen. Wil je dit graag steunen? Doneer je oude laptop in een inzamelpunt in Roeselare (JBC, Telenetwinkel of de Standaard Boekhandels).

 

 

 

 

 

 

 

Niet voor publicatie

 

Contact Digipunt@RSLopPost

Dimitri Lefere - dimitri.lefere@saamo.be of 0484 67 45 54

 

 

Contact ARhus

Bieke Deceuninck – bieke.deceuninck@arhus.be of 0477 65 33 04

 

Contact Stad en OCMW Roeselare

Schepen Bart Wenes

Schepen Michèle Hostekint

 

 

Partners

SAAMO West-Vlaanderen vzw

Huis van het Leren West-Vlaanderen vzw

Ligo

T’Hope

ARhus

Stad en OCMW Roeselare