26-05-2022

Sluitingsdagen in mei

ARhus is gesloten op 1 en 26 mei. Voor wie materialen moet terugbrengen hebben we enkele tips.  De stadsdiensten 1788 en Burgerzaken die tijdelijk in ARhus gevestigd zijn, zijn gesloten op 26, 27 en 28 mei.Lees meer

Nieuwe Junior Stadsdichter #VANRSL: bepaal mee de publiekswinnaar

Persbericht                                                                                       Roeselare, 12 januari 2021

 

In Roeselare gaan we voor de vijfde keer op rij op zoek naar een nieuwe, jonge, Junior Stadsdichter voor de editie 2021. Stad Roeselare werkte hiervoor opnieuw samen met het kenniscentrum, ARhus.

Onze jury selecteerde een top vier uit de maar liefst 319 ingezonden gedichten. Maar, hiermee is de wedstrijd nog niet afgelopen.

Het project

Met het project ‘Junior Stadsdichter’ worden kinderen en jongeren uitgedaagd om in hun creatieve pen te kruipen en de beste woordspinsels uit hun hoed te toveren. Uniek in Roeselare is dat we deze wedstrijd exclusief voor kinderen organiseren. 

Het thema voor deze editie is ‘REUZE’. Een link met de Roeselaarse reuzen is dus niet veraf.

In november werden er creatieve workshops aangeboden aan de basisscholen in Roeselare. Deze workshops werden verzorgd door Karolien Verscheure en Benedikte Crombez, beiden leerkracht woord en drama in STAP. Met de poëzieboxen die ARhus samenstelde hebben zij de leerlingen aangezet om hun poëtische bril op te zetten.

Van de Roeselaarse scholen namen er 11 deel: De Ark, De Bever, Vrije Centrumschool, Spanjeschool, Sint-Lodewijk, Sint-Jozef, De Brug, De Wissel, Sterrebos, De ring en De Plataan. Twee scholen kozen voor een online workshop. Met de huidige digitale mogelijkheden, kon dit ook tot een goed einde worden gebracht.

De kinderen konden ook op eigen houtje deelnemen. Op de sociale media kanalen van stad Roeselare en ARhus werd hiervoor een oproep geplaatst. Er kwam heel wat respons van kinderen die zelf een gedicht instuurden, onafhankelijk van de school.

De jury voor deze editie werd dit jaar vertegenwoordigd door drie fantastische kleppers. Eva Vandermeersch is verantwoordelijke van de kinder- en jeugdprogrammatie in ARhus en zelf gebeten door jeugdliteratuur. Astrid Sercu is naast leerkracht woord in STAP Roeselare ook jeugdboekenauteur. Haar tweede boek ‘Je kunt geen kant op’ verschijnt deze maand. Jullie kennen haar misschien ook nog als Paula uit Galaxy Park. Het derde jurylid is Babette Hoornaert, zij draagt fier de titel van ‘Junior Stadsdichter 2020’ met het gedicht ‘Droomkoers’. Samen met Eva en Astrid ging Babette nu op zoek naar een opvolger. Aan kennis en ervaring dus geen gebrek.

Zij selecteerden uit de vele gedichten deze top vier:

  1. Kaat Danneels & Maja Dobric, 6e leerjaar vrije kleuter- en lagere school Sint-Jozef
  2. Nada Alraee, 6e leerjaar vrije kleuter- en lagere school Sint-Jozef
  3. Louise Eyckmans en Lili Vandaele, 6e leerjaar vrije kleuter- en lagere school Sint-Jozef
  4. Marie Boeve, 5e leerjaar Stedelijke Basisschool De Brug

Uit deze top vier selecteerde onze jury reeds een winnaar. Maar ook het publiek – en dus ook JIJ! -  kan zijn stem laten horen. Via de site jeugd.roeselare.be/junior-stadsdichter kan iedereen meestemmen voor de publieksprijs Junior stadsdichter 2021. De link naar het stemformulier vind je hier.

De uitreiking

Welke jonge dichters de juryprijs en publieksprijs wegkapen wordt bekend gemaakt op de uitreiking op donderdag 28 januari 2021, niet toevallig gedichtendag!

Deze uitreiking kan omwille van de coronamaatregelen niet fysiek doorgaan. De uitreiking zal daarom online plaatsvinden. Meer info op www.arhus.be/kalender.

Wat daarna?

De afgelopen jaren kon je de winnaars en genomineerden terug vinden in ons straatbeeld. Op grote panelen in de Ooststraat, aan ramen op De Munt, op de broodzakken bij onze favoriete Roeselaarse bakker, op het Spillebad, in het Duivenstraatje en onlangs werd ook onze ‘Droomkoers’ vereeuwigd op de muur van de stedelijke ateliers in de Hoogleedsesteenweg. Ook in 2021 plannen we verschillende acties. Maar hoe, waar en wanneer blijft voorlopig nog even geheim.

Meer info:
Cédric Deceuninck
| medewerker dienst publiekswerking | 0491 96 24 11

Bevoegde schepen:
Dirk Lievens
| schepen voor Jeugd