08-12-2016

Leerlingen Burgerschool realiseren kerstpresentatie voor ARhus

Roeselare is dé stad bij uitstek voor al wie uit is op shoppingvertier. Roeselare is vanouds ook een stad waar ondernemingszin, samenwerking en initiatief samengaan. Die ondernemingszin en creativiteit weerspiegelt zich ook in de prachtige en originele etalages. Kenniscentrum ARhus wil dit eindejaar ook uitpakken met een originele kerstaankleding en sprak hiervoor de Burgerschool aan. Lees meer

Kalender

RSL Undercover: lezingen en publieksspel rond het thema spionage
04-10-2016 - 17-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
In samenwerking met Stad Roeselare worden er lezingen en debatten georganiseerd, geconcentreerd rond het opmerkelijke werk van de Inlichtingen- en Actie agenten.
ARhumenten: Maarten Boudry over Illusies voor gevorderden
11-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW en boekhandel De Zondvloed.
Bestaan er nuttige illusies, heilzaam voor lichaam en geest? Wat is er mis met een placebopil, als je er beter van wordt? Presteer je beter als je gelooft dat je zult slagen, op je werk of op het speelveld? In ‘Illusies voor gevorderden’ vertelt Maarten Boudry op meeslepende wijze waarom illusies gevaarlijk zijn, van religieuze waanbeelden tot pseudowetenschap en financiële luchtbellen. VOLZET
Kennismakers Jr.: Beroep kleermaker
11-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegDavy Couckhuyt en Lesley Dumortier maken kostuums, gilets, broeken, strikjes en hemdjes op bestelling. Wat in de mode is, vinden ze niet belangrijk. In plaats daarvan puzzelen ze unieke en originele stukken in elkaar. Vaak gebruikmakend van restjes van stoffencollecties. We brengen een atelierbezoek aan Woekies Broekies en leren de kneepjes van het vak. Voor kinderen van 10-12 jaar. VOLZET
ARhus klap!
13-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare en het Taalbad van CVO De avondschool
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Broodje ARhus: Emilie Bonjé over de schoonheid van imperfectie
15-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW.
Emilie Bonjé portretteerde 51 kinderen met het syndroom van Down in al hun schoonheid, puurheid en eigenheid. Ze nodigt uit om de perfectie in schijnbare imperfectie te zien, en de kracht in een zogenaamd gebrek. Emilie Bonjé vertelt waarom ze aan deze reeks begon, over leven met (een familielid met) het syndroom van Down en hoe het was om dit project te realiseren.
Stadsmatinees sessie 6: Duurzame steden en innovatieve niches
16-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Deze sessie maakt deel uit van de Stadsmatinees, een reizend programma van lezingen door academici en debatten met professionelen uit het veld over de stad en de uitdagingen voor steden. Het programma wil academici, beleidsmakers, privé-partners en het middenveld uit verschillende steden samenbrengen in een netwerk.
DIGIE Café
17-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Optreden VOXplus
18-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Kom genieten van het prachtige optreden door de zangers van VOXplus. Het repertoire varieert van kleinkunst over klassiek tot popmuziek. De opbrengst gaat naar de MUG-helikopter IMDH vzw.
Kennismakers: The Sound of English
18-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Ben je gepassioneerd door de Engelse taal en wil je je kennis ervan bijschaven? Dan is deze conversatiegroep iets voor jou.
Rondleiding achter de schermen
21-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen.
Feiten en fabels over autisme
21-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Heel wat fabels over autisme doen de ronde. Zo zouden ze altijd hetzelfde willen eten, nooit oogcontact maken en heel erg ordelijk zijn. Tijdens deze vorming trachten we de hardnekkige misverstanden over autisme de wereld uit te helpen door deze 'typische' gedragingen te kaderen.
ARhus klap!
22-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Film & workshop in de kerstvakantie: Reis naar het noorden
29-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
vlieg Sint Petersburg, 1892. Sasha droomt ervan om in de voetsporen te treden van haar opa, een poolreiziger die nooit terugkeerde van zijn laatste expeditie. Dat is niet naar de zin van haar rijke ouders, die al een huwelijk voor haar hebben gepland. Sasha vlucht de stad uit, monstert aan op een schip en begint aan een lange reis… naar het Noorden.
Na de film volgt een leuke workshop. Voor kinderen van 8-12 jaar.
Film & workshop in de kerstvakantie: Wiplala
05-01-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
vliegWiplala is een klein mannetje dat bij toeval in het keukenkastje gevonden wordt door de 9-jarige Johannes Blom. Wanneer hij per ongeluk het hele gezin zo klein tinkelt als zichzelf, begint een spannend avontuur van hele kleine mensen in een hele grote wereld. Na de filmvertoning volgt een leuke workshop. Voor kinderen van 6-10 jaar.
Nu ben ik het zat! Eigenzinnige voorstelling over alcohol(isme)
17-01-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
I.s.m. CM Roeselare-Tielt
Myriam Bruyninckx dompelt je op eigenzinnige en meeslepende wijze onder in de wereld van alcohol(isme). Dit doet ze zowel vanuit haar ervaring als alcoholiste, als vanuit haar werk als psychotherapeute in de verslavingszorg.
Vertelnamiddag: De moord op de sasmeester van Kachtem
19-01-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Seniorenforum "Mandel"
VRT1 journalist Ward Bogaert vertelt over de veelbesproken verdwijning van Marcel Koopman, de sasmeester van Kachtem.
Autisme: een extreme vorm van mannelijk denken?
30-01-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Mensen met autisme hebben moeilijkheden met communicatie en sociale interactie en zijn vaak rigide in hun denken en doen. Mannen ‘hebben dat ook’ denkt u nu... Zijn alle mannen dan een beetje autistisch? Of is autisme een extreme vorm van mannelijk denken? We lichten een tipje van de sluier op. Sterk aanbevolen voor man en vrouw!
Autisme: wat nu?
09-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
De term autisme roept veel verschillende beelden op. Mensen met autisme zien er onderling even verschillend uit. Ze kunnen zich net zo verschillend gedragen als mensen zonder autisme dat doen. En toch hebben ze allemaal een ding gemeenschappelijk: ze denken op een andere manier dan de gemiddelde mens. Dat verschil staat niet op hun gezicht te lezen. Daarom hebben ‘gewone’ mensen én mensen met autisme het vaak zo moeilijk om elkaar te begrijpen. We leven letterlijk in twee verschillende werelden. Deze avond gaan we op verkenning in hun leefwereld en maken we kennis met autismespectrumstoornissen.
Autisme en humor
27-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Over het autistische in humor en het humoristische in autisme. Wat is er grappig aan een ernstige handicap als autisme? En mogen we daar wel om lachen? En wat is er autistisch aan humor? Hebben mensen met autisme humor en begrijpen ze humor? We verkennen op humoristische wijze de raakvlakken van twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden.
Autisme in de literatuur
20-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Dat er ontzettend veel vakliteratuur over autisme bestaat is ons niet vreemd. Ook getuigenissen van ouders, partners en personen met autisme kennen we. Maar hoe kijkt de auteur van fictie tegen autisme aan? Zijn ‘auti-personages’ in de gewone literatuur fictieve personen of ging de auteur toch te rade bij personen met autisme uit zijn omgeving? Geven deze beschreven portretten een realistisch beeld van autisme weer of creëren ze eerder misverstanden? Tijdens deze avond komt zowel fictie als non-fictie uitgebreid aan bod.
Autisme en waarneming
16-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Waarnemen: we doen het continu en zonder inspanning. Kijken, horen, proeven, voelen: het gaat vanzelf. Onze zintuigen verschaffen ons toegang tot de wereld. Maar wat als je waarneming niet werkt zoals bij de meeste mensen? Wat als je enkel ziet wat je ziet en enkel hoort wat je hoort? Mensen met autisme nemen de wereld heel anders waar dan wij. Letterlijk, direct, objectief en verbrokkeld.
Autisme en talenten
26-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Eilandjes van intelligentie, piekvaardigheden, spectaculaire kennis,... In de media verbazen we ons vaak over de uitzonderlijke vaardigheden die mensen met autismespectrumstoornissen kunnen hebben. Hebben alle mensen met autisme dergelijke vaardigheden? Helpt het hen vooruit in hun dagelijks leven? En hoe kunnen we dit begrijpen vanuit hun andere manier van denken?