13-11-2016

ARhus drie dagen dicht wegens upgrade

ARhus is gesloten tijdens het weekend van Wapenstilstand (vrijdag 11, zaterdag 12, zondag 13 november) wegens een upgrade van het provinciale bibliotheeksysteem. Het is uitzonderlijk niet mogelijk om online te verlengen of te reserveren. De terugbrengschuif (waar je materialen kunt inleveren buiten de openingsuren van ARhus) zal niet werken van donderdag 10 november om 19u t.e.m. maandagavond 14 november om 19u. Om de hinder te beperken zorgen we ervoor dat je uitleentermijn gratis met een week verlengd wordt als de vervaldatum van je materialen tussen 11 en 16 november ligt. Lees meer

Kalender

Basiscursus Vlaamse Gebarentaal (10 lessen)
17-09-2016 - 03-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gedurende 10 lessen op zaterdagvoormiddag (10u-12u) leer je de fijne kneepjes van Vlaamse Gebarentaal.
RSL Undercover: lezingen en debatten rond het thema spionage
04-10-2016 - 30-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
In samenwerking met Stad Roeselare worden er lezingen en debatten georganiseerd, geconcentreerd rond het opmerkelijke werk van de Inlichtingen- en Actie agenten.
Unieke expo historische muziekinstrumenten van Piano's Maene
10-10-2016 - 23-10-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Stad Roeselare, STAP en Piano’s Maene.
Van 10 tot 23 oktober kan je in ARhus De Munt een aantal unieke historische muziekinstrumenten komen bekijken. I.h.k.v. Iedereen Piano.
Iedereen piano
19-10-2016 - 23-10-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Stad Roeselare, STAP en Piano’s Maene.
Van 19 tot 23 oktober krijgt de piano een centrale plaats in de stad. In ARhus kan je o.a. terecht voor klasconcertjes van leerlingen van STAP. Of kom zelf je pianokunsten demonstreren in het ARhus-café.
MC-Rap workshops met Cfour (Ntrek) en MC Equal (vzw De Stroaete)
21-10-2016 - 25-11-2016
I.s.m. Pelzen
Zit je soms in de knoop met je gevoelens? Wil je jouw frustraties kwijt? Schrijf ze op, steek ze in een lied. Volg gratis workshops met Cfour (Ntrek) & MC Equal (vzw De Stroaete), waarin je zelf aan de slag kan met ‘Slam Poetry’. Binnenkort ben jij een volleerde MC-rapper… Ook wie dit voorjaar of tijdens MUNT Summerspot aan een Pelzen-workshop deelnam is welkom! Vanaf 12 jaar.
DIGIE Café
22-10-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Infoavond slaaptraining
25-10-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
I.s.m. CM Roeselare-Tielt en AZ Delta.
Slaapproblemen zijn ernstig en mogen niet onbehandeld blijven. Hoe is een slaaptraining opgebouwd? Kan dit ook jou helpen? Psychologe Sara Willems begeleidt slaaptrainingen in AZ Delta en geeft je meer informatie over het programma, de bewezen effecten, de kostprijs …
ARhus klap!
27-10-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Digidokter: Digitale veiligheid
29-10-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
I.s.m. Vormingplus MZW en i.h.k.v. Roeselare ‘Undercover’.
We brengen almaar meer tijd online door en gaan daarbij soms onbesuisd of roekeloos te werk. Meestal omdat we de draagwijdte van onze acties niet goed inschatten of omdat we onvoldoende beseffen dat cybercriminaliteit een veelkoppig monster is. In deze sessie overloopt ICT-coördinator Dries Terryn een waaier aan veiligheidstips.
Herfstvakantie: Zapperactiviteiten voor kinderen in ARhus en elders in Roeselare
29-10-2016 - 06-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegTijdens de herfstvakantie kunnen kinderen van 3 tot 12 jaar terecht in ARhus en elders in ARhus voor een waaier aan zapperactiviteiten.
Zapper: Helpen in ARhus
03-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegVandaag ben jij bibliothecaris in ARhus! We tonen je wat een bibliothecaris allemaal doet en je mag zelf ook eens in de schoenen van de bibliothecaris staan. Je mag helpen aan de balie en in het ARhus-café en zelfs eens vergaderen zoals het directieteam. Voor kinderen van het vijfde leerjaar tot het tweede middelbaar.
Film & workshop in de herfstvakantie: Stip & Vlek
04-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (+1)
I.s.m. Jekino
vliegStilzitten kunnen ze niet. Ze buitelen van het ene avontuur in het andere. Bruisend van fantasie bezorgen Stip en Vlek het allerjongste publiek een echt filmfeest! Na de film volgt een leuke workshop. Voor kinderen van 4-6 jaar.
Kennismakers: Pleegzorg
04-11-2016 - 06-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Pleegzorg vzw
Ann Catteau laat jou – samen met Jenne Houf, begeleidster binnen pleegzorg – op een enthousiaste manier kennis maken met haar ervaringen binnen pleegzorg. Het wordt een oprechte getuigenis met ups, af en toe een down, veel betekenis en zin, recht vanuit ‘de praktijk’ … en er zal zeker ruimte zijn om stil te staan bij jouw vragen.
Tentoonstelling Pleegzorg
05-11-2016 - 06-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Pleegzorg vzw
Op een creatieve manier, via beeld, woord en klank gaan acht enthousiaste pleegjongeren tegen vooroordelen in. In een pilootproject van Pleegzorg West-Vlaanderen gingen ze met zes begeleiders een jaar lang aan de slag rond ontmoeting, het delen van verhalen, participatie en inspraak. Samen doorliepen ze een boeiend parcours. En nu willen ze klaar en duidelijk hun stem laten horen!
I.h.k.v. Kennismakers Pleegzorg
Infoavond 'Als kleine kinderen groot worden', over alcohol, roken, gamen, ...
08-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Infopunt Opvoeding
Heb je kinderen tussen 10 en 16 jaar en vraag je je ook wel eens af hoe je je kind kan leren verstandig om te gaan met alcohol, tabak, gamen, ...? Hoe kan je voorkomen dat je kind alcohol of drugs gaat gebruiken, gaat roken of verslaafd wordt aan gamen?
In deze interactieve vorming met veel voorbeelden, filmpjes en tips helpen we je met al je vragen over alcohol, drugs, roken en gamen.
ARhus klap!
08-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare en het Taalbad van CVO De avondschool
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
ARhumenten: Bleri Lleshi over Liefde in tijden van angst
13-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW en boekhandel De Zondvloed.
Bang om niet rond te komen, bang voor aanslagen, bang om alleen te zijn, bang om samen te gaan wonen, bang voor verandering. Onze angst is soms zo verpletterend. Zouden we niet beter stoppen met leven? Maar ook sterven is geen optie, want we zijn bang van de dood. Straatfilosoof Bleri Lleshi ziet maar één oplossing: de Liefde. Hij houdt een pleidooi voor solidariteit, spiritualiteit en de noodzaak van een liefdessamenleving.
Digitale gezondheid. Welke apps en hulpmiddelen helpen om je gezondheid in eigen handen te nemen? Van stappenteller tot smartwatch
14-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CM Roeselare-Tielt.
Calorieën tellen, je stappen of loopprestaties bijhouden, een herinnering voor je medicatie, je slaap registreren … Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een app of gadget voor. Wat werkt en wat niet? Hoe gebruiksvriendelijk is het en wat kost het je? Charlotte Van Tuyckom, docente aan de opleiding Sport & Bewegen, en voedingsdeskundige Stefanie Haspeslagh testen enkele apps en gadgets zoals de smartwatch en intelligente weegschaal uit. Iets voor jou?
Broodje ARhus: Bomvol. De Westhoek als munitiekerkhof
17-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW en i.h.k.v. Roeselare ‘Undercover’.
Schattingen geven aan dat zo’n 30% van de munitie die tijdens WO I werd afgevuurd niet is afgegaan. Nog dagelijks stoten werklui en landbouwers tijdens bouw- en graafwerken op oorlogsmunitie. Niet zonder gevaar, zo blijkt uit de tientallen ongevallen die hiermee gepaard gaan. Francis Decoutere werkte 30 jaar als ontmijner bij DOVO en was betrokken bij de ontmanteling van de chemische munitie WO I te Poelkapelle.
Week van de Smaak: Wijnproeverij met Gido Van Imschoot
18-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. de Stad Roeselare, werkgroep Fairtradegemeenten en Oxfam Wereldwinkel Roeselare.
Proef, ontdek en leer meer over eerlijke wijn tijdens de wijnproeverij door Sommelier Gido Van Imschoot.
Stadsmatinees sessie 5: Stedelijke demografie: vergrijzing, groei, migratie en diversiteit
18-11-2016
Stadhuis Ieper, Grote Markt 34, 8900 Ieper
Deze sessie maakt deel uit van de Stadsmatinees, een reizend programma van lezingen door academici en debatten met professionelen uit het veld over de stad en de uitdagingen voor steden. Het programma wil academici, beleidsmakers, privé-partners en het middenveld uit verschillende steden samenbrengen in een netwerk.
Rondleiding achter de schermen
19-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen.
Week van de Smaak: Chocoladeproeverij voor kinderen
19-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. de Stad Roeselare, werkgroep Fairtradegemeenten en Oxfam Wereldwinkel Roeselare.
vliegJonge lekkerbekken proeven van de workshop chocolade door ‘Iedereen Mondiaal’. Ontdek de weg van cacaoboon tot brownie en ga zelf aan de slag met lekkere gerechtjes. Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Week van de Smaak: Theeproeverij met Ann Vansteenkiste
19-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. de Stad Roeselare, werkgroep Fairtradegemeenten en Oxfam Wereldwinkel Roeselare.
Ann Vansteenkiste is theesommelier en maakt jaarlijks reizen naar de beste theeplantages ter wereld. Enkele jaren terug bezocht ze de theeplantages van Oxfam-partnerorganisaties in Sri Lanka. Haar thee wordt geschonken in enkele van de beste restaurants in België en Nederland.
Week van de Smaak: Koffieproeverij met Raf Van den Bruel
20-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. de Stad Roeselare, werkgroep Fairtradegemeenten en Oxfam Wereldwinkel Roeselare.
Raf Van den Bruel werkte jaren als product manager koffie bij Oxfam Fairtrade en is nu stafmedewerker van Fairtrade Belgium (het vroegere Max Havelaar). Hij is barista en heeft een onafhankelijk koffielabo in Gent. De geknipte persoon om ons te laten kennismaken met ieder aspect van de perfecte koffie.
Kunstendag voor Kinderen: Feesteditie! Mijn papa is een klimrek
20-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
I.s.m. vzw Mooss
vliegKunstendag voor Kinderen bestaat 5 jaar! ARhus viert dat met leuke workshops vol kunst.
Een workshop voor grote en kleine mensen. Spelenderwijs verkennen we de mogelijkheden van ons lichaam. Elke ‘kleine mens’ brengt een ‘grote mens’ mee! Voor kinderen van 4 tot 6 jaar.
Kunstendag voor kinderen: Feesteditie! Erase & Rewind
20-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (+1)
I.s.m. vzw Mooss
vliegKunstendag voor Kinderen bestaat 5 jaar! ARhus viert dat met leuke workshops vol kunst.
Elk liedje heeft tegenwoordig een videoclip, en bij elke film hoort de juiste muziek. Je onderzoekt wat voor jou het beste past. Het resultaat van de workshop: filmpjes die het bekijken én het beluisteren waard zijn!
Voor kinderen van 6 tot 9 jaar.
Kunstendag voor kinderen: Feesteditie! Atelierbezoek bij kunstschilder Marino Basso
20-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Marino Delbeke
vliegMarino Basso uit Roeselare schildert heel grote werken in frescostijl op papier en doek. Wat zie je op zijn schilderijen en hoe gaat hij te werk?
Voor kinderen van 9 tot 12 jaar.
Kennismakers Jr.: Tolk Vlaamse Gebarentaal op Ketnet
20-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (+2)
vlieg Serge Vlerick is een dove vader van drie kinderen. Hij geeft les in Vlaamse Gebarentaal en werkt al drie jaar als TV-tolk bij Ketnet voor het programma Karrewiet. Serge is ook acteur en regisseur van ‘Het Gebarenhutje’ en ‘Professor Doof en (S)Tom’, twee kinderprogramma’s in VGT. Voor kinderen van 10-12 jaar.
Oorlogsvluchtelingen naar Frankrijk in WO I
22-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Familiekunde Vlaanderen regio Mandel-Leie vzw
De lezing wordt gehouden door Wilfried Devoldere. De activiteit is georganiseerd in samenwerking met de Roeselaarse afdeling van 'Souvenir de France'.
Seniorenweek: Café Chantant
22-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Ter gelegenheid van de Seniorenweek brengt Ann De Winter een mix van herkenbare melodieën, gaande van (licht verteerbare) opera aria’s tot bekende chansons en moderne liederen. Meezingen mag uiteraard!
ARhus klap!
23-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Week van de Smaak: Chocoladeproeverij voor kinderen
23-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. de Stad Roeselare, werkgroep Fairtradegemeenten en Oxfam Wereldwinkel Roeselare.
vliegJonge lekkerbekken proeven van de workshop chocolade door ‘Iedereen Mondiaal’. Ontdek de weg van cacaoboon tot brownie en ga zelf aan de slag met lekkere gerechtjes. Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Voorleesweek: Voordracht 'Slapende kinderen, een droom?'
24-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CM Roeselare-Tielt
In de voorstelling ‘Zalig slapende kinderen, een droom!?’ neemt ontwikkelingspsychologe Inge Glazemakers je mee in de wondere slaapwereld van kinderen van 0 tot 12 jaar. Ze gaat onder meer dieper in op hoeveel slaap je kind nodig heeft, hoe de slaap opgebouwd is en wat een goed slaapritueel inhoudt. Ook biedt ze jou een antwoord op tal van slaap-vragen.
Reisreportages: Sri Lanka met Guido Boeken
24-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door VTB kultuur Roeselare - Gezelle
Een rondreis door Sri Lanka lijkt wel een culturele achtbaanrit: tussen idyllische vissersdorpen en antieke koningssteden met twee duizend jaar oude meesterwerken van leem en baksteen.
DIGIE Café
26-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Voorleesweek: Workshop 'Plezant naar dromenland' voor ouders
26-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
I.s.m. CM Roeselare-Tielt
In deze praktische workshop ontdek je tools en methodieken die je thuis kan toepassen om slaapproblemen aan te pakken. Onder begeleiding van Véronique Blomme, orthopedagoge en Infant Mental Health-deskundige, wissel je ervaringen uit met andere (groot)ouders met kinderen van 2-6 jaar.
Voorleesweek: Workshop 'Plezant naar dromenland' voor kinderen
26-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (+2)
I.s.m. Creafant
vlieg Weg met al die nare gedachten en griezelige monsters. Kinderen van 5-8 jaar praten over wat hen bang maakt en welke trucjes hiervoor bestaan. Nadien lezen we een verhaaltje waarin we meer te weten komen over onze dromen en maken we een dromenvanger zodat alle boze dromen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Seniorenweek: CoderMePe, oma’s en opa’s aan de (lap)top
27-11-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CoderDojo Roeselare
vliegKan jij al een beetje programmeren met Scratch? En wil je dit graag aanleren aan je hippe oma of coole pepe? Schrijf je dan samen in voor de workshop CoderMePe! Speciaal voor de Seniorenweek verhuizen de coaches van CoderDojo naar ARhus om jullie te begeleiden. Voor kinderen van 8-12 jaar en hun grootouders.
Autisme: deelnemen aan cultuur en sport
28-11-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Vlaanderen heeft een uitgebreid sociaal-cultureel aanbod: iedereen kan proeven van cultuur, cursussen, sport en festivals. Maar hoe toegankelijk is dit voor personen met autisme? En wat kan jij als ouder, familie of vrijwilliger, doen om de drempel te verlagen voor mensen met autisme? We geven je tips voor een autismevriendelijke sociaal-culturele wereld en, we stellen je graag ons eigen aanbod aan activiteiten voor. Wie weet kriebelt het ook bij jou om vrijwilliger te worden voor mensen met autisme?
Digidokter: Hoe maak je Facebook terug interessant en leuk?
03-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
I.s.m. Vormingplus MZW.
De helft van alle Belgen bezoekt Facebook dagelijks. En ze doen dat heus niet altijd om zich te vergapen aan baby’s, huisdieren of maaltijden. Samen met Nathalie Deschacht bekijken we Facebook door een positieve bril. Maak je nieuwsoverzicht relevanter en plezanter door Facebook te gebruiken als ‘nieuws-aggregator’, om in conversatie te gaan of om initiatieven te leren kennen waarvan je het bestaan niet had kunnen vermoeden.
Kennismakers: Geert Messiaen over onze gezondheidszorg
03-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Geert Messiaen, secretaris-generaal van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten, presenteert zijn nieuwste boek over onze gezondheidszorg. Met de vergrijzing en de aanslepende economische crisis draait de sociale zekerheid op kruissnelheid. Ze lijkt wel een snelweg, maar dan wel één met vele kruispunten waar we moeten stilhouden.
Voordracht Nanotechnologie
07-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Davidsfonds Roeselare
Een voordracht gehouden door Prof.dr.ir. Hens Zeger van de Ugent in verband met de nieuwste ontwikkelingen en technologieën op nanoschaal.
ARhumenten: Maarten Boudry over Illusies voor gevorderden
11-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW en boekhandel De Zondvloed.
Bestaan er nuttige illusies, heilzaam voor lichaam en geest? Wat is er mis met een placebopil, als je er beter van wordt? Presteer je beter als je gelooft dat je zult slagen, op je werk of op het speelveld? In ‘Illusies voor gevorderden’ vertelt Maarten Boudry op meeslepende wijze waarom illusies gevaarlijk zijn, van religieuze waanbeelden tot pseudowetenschap en financiële luchtbellen.
Kennismakers Jr.: Beroep kleermaker
11-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegDavy Couckhuyt en Lesley Dumortier maken kostuums, gilets, broeken, strikjes en hemdjes op bestelling. Wat in de mode is, vinden ze niet belangrijk. In plaats daarvan puzzelen ze unieke en originele stukken in elkaar. Vaak gebruikmakend van restjes van stoffencollecties. We brengen een atelierbezoek aan Woekies Broekies en leren de kneepjes van het vak. Voor kinderen van 10-12 jaar.
ARhus klap!
13-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare en het Taalbad van CVO De avondschool
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Broodje ARhus: Emilie Bonjé over de schoonheid van imperfectie
15-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. Vormingplus MZW.
Emilie Bonjé portretteerde 51 kinderen met het syndroom van Down in al hun schoonheid, puurheid en eigenheid. Ze nodigt uit om de perfectie in schijnbare imperfectie te zien, en de kracht in een zogenaamd gebrek. Emilie Bonjé vertelt waarom ze aan deze reeks begon, over leven met (een familielid met) het syndroom van Down en hoe het was om dit project te realiseren.
Stadsmatinees sessie 6: Duurzame steden en innovatieve niches
16-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Deze sessie maakt deel uit van de Stadsmatinees, een reizend programma van lezingen door academici en debatten met professionelen uit het veld over de stad en de uitdagingen voor steden. Het programma wil academici, beleidsmakers, privé-partners en het middenveld uit verschillende steden samenbrengen in een netwerk.
DIGIE Café
17-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Kennismakers: The Sound of English
18-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Ben je gepassioneerd door de Engelse taal en wil je je kennis ervan bijschaven? Dan is deze conversatiegroep iets voor jou.
Rondleiding achter de schermen
21-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen.
Feiten en fabels over autisme
21-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Heel wat fabels over autisme doen de ronde. Zo zouden ze altijd hetzelfde willen eten, nooit oogcontact maken en heel erg ordelijk zijn. Tijdens deze vorming trachten we de hardnekkige misverstanden over autisme de wereld uit te helpen door deze 'typische' gedragingen te kaderen.
ARhus klap!
22-12-2016
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
I.s.m. CVO Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
Film & workshop in de kerstvakantie: Reis naar het noorden
29-12-2016
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
vlieg Sint Petersburg, 1892. Sasha droomt ervan om in de voetsporen te treden van haar opa, een poolreiziger die nooit terugkeerde van zijn laatste expeditie. Dat is niet naar de zin van haar rijke ouders, die al een huwelijk voor haar hebben gepland. Sasha vlucht de stad uit, monstert aan op een schip en begint aan een lange reis… naar het Noorden.
Na de film volgt een leuke workshop. Voor kinderen van 8-12 jaar.
Film & workshop in de kerstvakantie: Wiplala
05-01-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare (-1)
vliegWiplala is een klein mannetje dat bij toeval in het keukenkastje gevonden wordt door de 9-jarige Johannes Blom. Wanneer hij per ongeluk het hele gezin zo klein tinkelt als zichzelf, begint een spannend avontuur van hele kleine mensen in een hele grote wereld. Na de filmvertoning volgt een leuke workshop. Voor kinderen van 6-10 jaar.
Autisme: een extreme vorm van mannelijk denken?
30-01-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Mensen met autisme hebben moeilijkheden met communicatie en sociale interactie en zijn vaak rigide in hun denken en doen. Mannen ‘hebben dat ook’ denkt u nu... Zijn alle mannen dan een beetje autistisch? Of is autisme een extreme vorm van mannelijk denken? We lichten een tipje van de sluier op. Sterk aanbevolen voor man en vrouw!
Autisme: wat nu?
09-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
De term autisme roept veel verschillende beelden op. Mensen met autisme zien er onderling even verschillend uit. Ze kunnen zich net zo verschillend gedragen als mensen zonder autisme dat doen. En toch hebben ze allemaal een ding gemeenschappelijk: ze denken op een andere manier dan de gemiddelde mens. Dat verschil staat niet op hun gezicht te lezen. Daarom hebben ‘gewone’ mensen én mensen met autisme het vaak zo moeilijk om elkaar te begrijpen. We leven letterlijk in twee verschillende werelden. Deze avond gaan we op verkenning in hun leefwereld en maken we kennis met autismespectrumstoornissen.
Autisme en humor
27-03-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Over het autistische in humor en het humoristische in autisme. Wat is er grappig aan een ernstige handicap als autisme? En mogen we daar wel om lachen? En wat is er autistisch aan humor? Hebben mensen met autisme humor en begrijpen ze humor? We verkennen op humoristische wijze de raakvlakken van twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden.
Autisme in de literatuur
20-04-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Dat er ontzettend veel vakliteratuur over autisme bestaat is ons niet vreemd. Ook getuigenissen van ouders, partners en personen met autisme kennen we. Maar hoe kijkt de auteur van fictie tegen autisme aan? Zijn ‘auti-personages’ in de gewone literatuur fictieve personen of ging de auteur toch te rade bij personen met autisme uit zijn omgeving? Geven deze beschreven portretten een realistisch beeld van autisme weer of creëren ze eerder misverstanden? Tijdens deze avond komt zowel fictie als non-fictie uitgebreid aan bod.
Autisme en waarneming
16-05-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Waarnemen: we doen het continu en zonder inspanning. Kijken, horen, proeven, voelen: het gaat vanzelf. Onze zintuigen verschaffen ons toegang tot de wereld. Maar wat als je waarneming niet werkt zoals bij de meeste mensen? Wat als je enkel ziet wat je ziet en enkel hoort wat je hoort? Mensen met autisme nemen de wereld heel anders waar dan wij. Letterlijk, direct, objectief en verbrokkeld.
Autisme en talenten
26-06-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gastactiviteit door Autisme centraal
Eilandjes van intelligentie, piekvaardigheden, spectaculaire kennis,... In de media verbazen we ons vaak over de uitzonderlijke vaardigheden die mensen met autismespectrumstoornissen kunnen hebben. Hebben alle mensen met autisme dergelijke vaardigheden? Helpt het hen vooruit in hun dagelijks leven? En hoe kunnen we dit begrijpen vanuit hun andere manier van denken?