The Europe Challenge - #HACK

The Europe Challenge - #HACK

In het #HACKpand van Roeselare bruist het van jong talent en ondernemerschap. Jongeren komen er bijna iedere avond samen om activiteiten te organiseren voor elkaar, onder leiding van local heroes. Van leren programmeren of het ontwerpen en naaien van je eigen kledingstuk tot het starten van je eigen onderneming. Alles kan! Eén van de belangrijkste aspecten is ontmoeting. Jongeren die op het eerste zicht niets met elkaar gemeen zouden hebben, blijken in het #HACKpand in verbinding te treden op basis van gemeenschappelijke interesses en passies. 

Sense of Belonging

In 2022 dienden we met #HACK, de jongerenwerking van ARhus, een subsidiedossier in voor The Europe Challenge. Met Sense of Belonging lanceerde de European Cultural Foundation in 2020 een oproep naar bibliotheken die samenwerken met communities om sociale uitdagingen aan te pakken. In ons dossier reikten we #HACK aan als voorbeeld van een initiatief waarbinnen een bibliotheek aan community building doet. Community-watte? 

Community building is wanneer men inzet op het opbouwen van een gemeenschap of het bereiken van een specifieke doelgroep. Bibliotheken zijn al altijd een safe space geweest voor alle mensen uit de samenleving. Het oorspronkelijke doel van The Europe Challenge was eenvoudig: de meest dringende uitdagingen waarmee Europa geconfronteerd wordt aanpakken. Van oorlog tot polarisatie, van culturele tot economische crises. Ze wilden de inwoners van Europa de weg wijzen in solidariteit.  

Safe spaces

Om dat te doen hebben mensen veilige plekken nodig waar ze samen kunnen komen en begrip kunnen opbouwen, wat leidt tot een sterker gevoel van solidariteit. Wat is een betere plek om dat te doen dan bibliotheken? Als vertrouwde democratische ruimtes met meer dan 100 miljoen bezoekers per jaar alleen al in Europa, bieden bibliotheken diepgewortelde verbindingen met gemeenschappen, gemeenten en lokale overheden. Ook ARhus speelt een dergelijke rol voor de Roeselarenaar en daarbuiten.  

Zeven bibliotheken verspreid over Europa deden mee aan dit project, dat liep van mei 2022 tot eind 2023. Diverse initiatieven kwamen aan het licht: van het installeren van bijenkorven tot het uitroeien van digitale uitsluiting via virtual reality. 

De uitdaging die we met #HACK wilden aangaan, was om de jongerenparticipatie naar een hoger niveau tillen. De local heroes namen al verantwoordelijkheid op voor hun eigen #HACK. Konden we hen ook de leiding laten nemen over het vormgeven van de overkoepelende #HACK-werking? Dit via volledige deelname aan alle aspecten van besluitvorming, budgetbeheer en het plannen van activiteiten. Doel was het creëren van een collaboratief model, niet alleen om volledige participatie te garanderen, maar ook om ervoor te zorgen dat de bibliotheek een plek is waar jongeren zich vertegenwoordigd en welkom voelen.

Werkvormen testen

Met de ondersteuning van BAMM werkten we een traject uit van vier sessies om zowel werkvormen als onderwerpen uit te testen. We verkregen inzicht in de topics waar de jongeren graag inzicht en inspraak in kregen (bv. budget), op welke manier ze wilden overleggen en tot hoever ze wilden participeren. Bijkomende participatie vraagt immers ook een bijkomend engagement van hen. De jongeren leerden elkaar ook beter kennen via local hero-meetings.  

Dankzij onze deelname aan The Europe Challenge beslisten we om driemaandelijkse local hero-meetings in het leven te roepen. Dit bevordert zowel de samenwerking tussen de local heroes onderling, alsook hun communicatie over #HACK-brede onderwerpen zoals het onderhoud van het pand, gebruik van elkaars materiaal, inzetten van elkaars expertise, ... 

Het resultaat is een werkbaar model dat samen met de jongeren is uitgewerkt. 

Onze band is versterkt omdat we elkaar tijdens de meetings leerden kennen. Als er problemen zijn, gaan we daarover in gesprek. Maar ook als er hulp nodig is, gaan we die vraag in onze Instagram-groep stellen. Het is ook leerrijk geweest om betrokken te worden bij budgetbesprekingen of input te mogen geven over sociale media-gerelateerde zaken. Ik ben blij om hieraan deelgenomen te mogen hebben.

Nico local hero van #HACKmode

Interessante links

Boekcover Sense of Belonging

Sense of Belonging

Het boek ‘Sense of Belonging’ is een showcase van 39 initiatieven die tussen 2021 en 2023 genomen werden naar aanleiding van The Europe Challenge.

Vier jongeren op een rij

Projectvoorstelling

Voorstelling van #HACK op de website van The Europe Challenge.

Muur in het #HACKpand

#HACK, dé plek voor jongeren

Ontdek #HACK, de jongerenwerking van ARhus.