Hoe zoeken in de bib?

Hoe zoeken in de bib?

Ben je op zoek naar een specifieke titel of wil je bijvoorbeeld weten welke Franstalige boeken je in ARhus kan vinden? Dan kan je dit opzoeken in de catalogus.

Schermafbeelding zoeksuggesties

Zoek en vind

Zoeken gaat heel gemakkelijk via het zoekveld onder Zoek in de catalogus. Door te klikken op 'locatie' kan je kiezen in welke afdeling van ARhus je wil zoeken. Begin je een zoekterm in te typen, dan krijg je een suggestielijst waarin je eventueel al meteen een item kan aanklikken, net zoals in Google. Zelfs wanneer je maar een deel van de auteursnaam of de titel kent, helpt de catalogus je verder. 

Schermafbeelding zoekfilters catalogus

Filter je zoekresultaten

Krijg je veel resultaten bij een bepaalde zoekopdracht, dan kan je via de filters bovenaan je zoekopdracht verder verfijnen. Wil je bijvoorbeeld enkel boeken en geen tijdschriftartikels, klik dan op 'materiaal' en vink de gewenste optie(s) aan. Op dezelfde manier kan je bijvoorbeeld ook een onderscheid maken tussen werken voor kinderen en volwassenen, items zoeken in een bepaalde taal, ... Je kan de verschillende filters naar hartenlust combineren. 

Schermafbeelding van aanwezigheid materiaal

Is het er of is het er niet?

De beschikbaarheid van een bepaald werk is meteen te zien in de resultatenlijst. Wil je weten in welke afdeling(en) en in welk rek je het materiaal kan vinden? Via de knop 'Vind exemplaar' krijg je meer info over de locatie van het werk. 

Schermafbeelding van FAQ-pagina

Veelgestelde vragen

Wat als ik een bepaalde titel niet kan terugvinden in de catalogus? Hoe lang moet ik wachten op een aangevraagd materiaal? Of nog andere vragen? Vind het antwoord op enkele veelgestelde vragen in de FAQ's.

Wegwijs in ARhus De Munt

Onderstaande benamingen gidsen je door ARhus De Munt én vertellen iets meer over Roeselare. Herken je de plaatsnamen?

Verdieping +2

Babille

Babille

Alles voor jeugd, opvoeding & zwangerschap

Babille verwijst zowel naar de Babilliestraat, Babillebeek als reuzin 'Tante Babille'.

Duivelshoek

Duivelshoek

Spannend, fantasy & scifi, strips, management, communicatie, ICT, vervoer, sport & spel

Duivelshoek, zoals de gelijknamige wijk in Rumbeke die haar naam dankt aan de arme grond, in het ancien régime ook wel als duivels bestempeld.

Batavia

Batavia

Lichaam & geest, hobby, koken, huis & tuin, romantisch, waargebeurd, grootletter

Batavia is genoemd naar de eerste Belgische tuinwijk met de typische voortuintjes die na de Eerste Wereldoorlog het licht zag.

Rood figuurtje met hartje

Ken je Kennie of nie?

Deze rode wezentjes wijzen je de weg in de jeugdafdeling Babille op verdieping +2. Ze zien er telkens een beetje anders uit. Ontdek alle Kennies.

Verdieping +3

Duizendzinnen

Duizendzinnen

Literatuur, poëzie, toneel, essay

Duizendzinnen is de naam van een hoeve uit een oude legende, waarbij processiegangers de koster verweten het kruis te zijn vergeten. Die laatste antwoordde toen: 'Ge moet wel duizend zinnen hebben om het al te onthouden'. 

Siberië

Siberië

Reisgidsen & -verhalen, kaarten, romans in andere talen

De wijk Siberië werd in 1949 gebouwd buiten de Noordlaan, nu de Kleine Ring. Door de afstand tot het stadscentrum zei men dat de wijk zo ver gelegen was als Siberië.

Stampkot

Stampkot

Alles voor young adults

Deze naam verwijst naar 'Ouckene Stampkot Oliemolen', waar olie geslagen of gestampt werd.

Feestpaleis

Feestpaleis

Muziek, films & series, games

In 1930 was het Feestpaleis de feestzaal van de socialistische maatschappij De Voorzorg. Van 1945 tot 1974 was het een café en de film- en toneelzaal van de Bank van Roeselare.

Verdieping +4

Blauwe toren

Blauwe Toren

Mens & samenleving, wetenschap, kunst & taal

De Blauwe Toren was een 16de-eeuwse hoeve aan de Beverseaardeweg. Het dak van deze boerderij was bedekt met blauwe pannen.

Rekken met boeken en blauw zeteltje

Over Roeselare

Alles wat te maken heeft met de Rodenbachstad. 
Ontdek er ook de Roeselaarse auteurs. 

Vrouw en kindjes lopen langs rekken met boeken

Extra materialen ondergronds!

In het magazijn op verdieping -2 bewaren we op acht kilometer aan legplanken maar liefst 245.000 materialen. Het gaat om oudere werken, waaronder sommige met historische waarde. Het oudste boek dateert van 1663!

Sommige materialen kan je niet uitlenen, maar ter plaatse inkijken. Hoe je dit kan doen, lees je hier.