Tips voor jongeren

Tips en inspiratie

Boeken, games, films en graphic novels voor jongeren vind je in ARhus De Munt in het rek Stampkot op verdieping +3. Op zoek naar handige leestips om je weg te vinden in het overweldigende aanbod? Ga op zoek naar je volgende boek via handige tools als Boekenzoeker of snuister door de suggesties van ARhus.

BOEKENZOEKER

Boekenzoeker

Via Boekenzoeker kan je gemakkelijk zoeken naar leuke boeken, volgens je eigen voorkeuren. Geef je leeftijd in en kies vervolgens welk soort boek je wil lezen of over welk thema je iets zoekt. Ook handig: je kan ook de dikte van het boek kiezen. Via een kort lees- of luisterfragment krijg je bovendien een voorsmaakje van de boeken die voorgesteld worden. Overtuigd? Check meteen of het boek ook beschikbaar is in ARhus. 

E-BOEKEN

Figuurtje E-boeken

Als lid van ARhus kan je gratis e-boeken ontlenen via het platform cloudLibrary. De collectie bevat niet alleen een selectie Young Adult-boeken, maar ook verschillende audioboeken. Zowel in het Nederlands als het Engels.

LEZEN VOOR DE LIJST

Meisje leest boek in de zetel

Ben je op zoek naar een boek van een Nederlandse of Vlaamse schrijver voor een boekbespreking, maar weet je niet goed welke titel te kiezen? Dan kan de (Nederlandse) website Lezen voor de lijst je helpen. Je kan er ook zoeken op niveau. Hoe lager het cijfer, hoe makkelijker het boek leest.

MAKKELIJK LEZEN

Boekenruggen op een rij

Niet zo'n fan van lezen of nog volop Nederlands aan het leren? Bekijk dan zeker eens het aanbod Makkelijk Lezen voor jongeren.

Tips van ARhus

Boeken

Drie meisjes met boeken

De aanraders van HACKbooks

De favorieten van #HACKbooks, dé leesclub voor jongeren in Roeselare? Die ontdek je hier. 

Boeken op elkaar

BookTok-toppers

Ken je BookTok, de boeken bekend van TikTok? Boekentips ván jongeren vóór jongeren dus. Je vindt ze in het BookTok-rek in ARhus De Munt of zoek ze op in de online catalogus.

Twee mannen kijken in strips

Graphic novels

Fan van graphic novels? Dan vind je in ARhus zeker je ding.

Kinderen zitten rond tafeltje

Leestips van de Leesjury

Elk jaar lezen en bespreken de juryleden van de Leesjury zes of acht nieuwe boeken per leesgroep. Ontdek alle Leesjury-tips voor jongeren (groepen 6 en 7) van de afgelopen jaren.

Logo Poëziesterren

Poëziesterren voor secundair onderwijs

Fan van poëzie? Dan moet je zeker eens deze bundels proberen. Want ze waren allen genomineerd voor de Poëziesterren voor het secundair onderwijs.

Podcasts en meer

Visual podcast Read This tegen gele achtergrond

Read This!

Shania Gooris leeft met haar neus tussen de boeken. Samen met twee booktokkers verslindt ze in haar podcast Read This! wekelijks een nieuwe boekenkaft.

Visual podcast Lezershow tegen gele achtergrond

Lezershow

Een podcast over boeken, vol ongezouten meningen …

Visual van podcast Poezie Vandaag tegen gele achtergrond

Poëzie Vandaag

Dichter, schrijver en columnist Ellen Deckwitz leest in deze podcast elke werkdag 's morgens een Nederlands of vertaald gedicht voor. Daarbij legt ze uit wat de dichter volgens haar heeft bedoeld, geeft ze achtergrondinformatie en vertelt ze waarom de teksten haar zo raken.