Tips voor kinderen

Tips en inspiratie

Op zoek naar de leukste leestips? Ga op zoek naar je volgende boek via handige tools als Bieblo en Boekenzoeker. Of snuister even door de suggesties van ARhus.

BIEBLO

Ken jij Bieblo al? Ben je tussen 6 en 14 jaar en zoek je een boek? Dan ontdek je dankzij Bieblo spelenderwijs boeken die aansluiten bij je leeftijd en interesses. Alle voorgestelde boeken zijn bovendien aanwezig in ARhus. Je kan ze dus zo uit het rek halen. Probeer het uit op de Bieblo-tablet in de bibliotheek of online:

BOEKENZOEKER

Boekenzoeker

Ook via Boekenzoeker kan je zoeken naar leuke boeken. Je krijgt leestips op basis van je voorkeuren, zoals bijvoorbeeld het aantal pagina's, het soort boek of waarover het gaat. Via een kort lees- of luisterfragment krijg je bovendien een voorsmaakje van de boeken die voorgesteld worden. Overtuigd? Check meteen of het boek ook beschikbaar is in ARhus. 

MAKKELIJK LEZEN

Groen Makkie-figuurtje

Hou je niet zo van lezen of lukt het je iets minder goed? Dan is er een speciaal plekje voor jou in de bib: het Makkelijk Lezen Plein. Daar vind je leesboeken, strips, luisterboeken, ... die het voor jou wat gemakkelijker maken.

BOEKSTART

Illustratie van baby, boekje en hond

Inge Umans schrijft iedere twee maanden vier boekentips voor de nieuwsbrief van Boekstart. Bij deze recente boekentips voor de allerkleinsten krijg je meteen ook speel- en voorleestips om met de boeken aan de slag te gaan.

Tips van ARhus

Op zoek naar nog meer tips? Neus dan zeker ook eens in onze lijstjes hieronder. De collectiemedewerkers van ARhus stellen geregeld lijstjes met leestips samen naar aanleiding van speciale gebeurtenissen, belangrijke evenementen of rond een bepaald thema. 

Boeken

SPORT & SPEL Jeugdboekenmaand 2024 iedereenleest

Jeugdboekenmaand 2024

De Jeugdboekenmaand 2024 heeft als centraal thema 'sport & spel'. Want spelen en bewegen zijn goed voor je. En wat is lezen anders dan gymnastiek voor je hoofd en je hart? Ontdek onze leestips voor 3- tot 15-jarigen!

Zilveren Griffels en Penselen 2023

Zilveren en Gouden Griffels & Penselen

Jaarlijks bekronen de Zilveren Griffels en Zilveren Penselen de beste Nederlandstalige kinderboeken. De Zilveren Griffels worden uitgereikt aan de best geschreven boeken van het afgelopen jaar, terwijl de Zilveren Penselen de mooist geïllustreerde kinderboeken in de bloemetjes zetten. De twee beste boeken worden bekroond met respectievelijk een Gouden Griffel en Gouden Penseel.  

kleuren van de regenboog

Boeken rond IDAHOT

Jaarlijks op 17 mei staan verdraagzaamheid en de strijd tegen homo- en transfobie in de kijker. Maar hoe laat je kinderen kennis maken met dit thema? We selecteerden enkele mooie verhalen om (samen) te lezen of voor te lezen.

Kindjes poseren bij boekjes

Winnaars Leesjury 2022-2023

Al meer dan veertig jaar bekronen de juryleden van de Leesjury elk jaar hun favoriete boeken. Welke boeken in 2022-2023 in de prijzen vielen, ontdek je hier.

Boekstart voorlezen

Voorleesboeken

Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag. Duik in de inspirerende boekentips om voor te lezen.

Jongen met virtual reality bril op

Jeugdboeken met Augmented Reality

Met Augmented Reality komen pas echt boeken tot leven. Laat je fascineren door kinderboeken met levensechte 3D-beelden, die via een app op een tablet of smartphone verschijnen.

Letters Gouden Poëziemedaille

Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Om de twee jaar bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs.

Games, films en meer

Covers van PlayStation-spelletjes

PlayStation-games

PlayStation-fan van het eerste uur? Dan ben je in ARhus aan het juiste adres, want je vindt er een ruime collectie games voor PS3, PS4 én PS5.

Jongen kijkt in rek naar games

Nintendo Switch-games

Op zoek naar leuke spelletjes voor op de Nintendo Switch? Scrol dan zeker eens door deze lijst om te zien wat we allemaal in huis hebben. 

gamende jongeren

Games voor kinderen en families

Wist je dat je in ARhus ook heel wat games vindt? Zowel voor Playstation, Nintendo Switch, computer, ... Ontdek enkele van onze favorieten.

Twee meisjes houden dvd's vast

Aan te raden jeugdfilms

Welke jeugdfilms je gezien móet hebben? Dat zie je in dit lijstje.