Groetjes van een voetbalfan

Hallo iedereen

Ik ben Jeroen. Jullie kennen me als één van de gezichten van ARhus die dagelijks bezoekers en collega’s met raad en daad bijstaat in ARhus de Munt of in één van onze afdelingen. Dat doe ik nu toch al een 10-tal jaar. Wie me een beetje kent, weet dat ik hou van sociaal contact en mensen graag op hun gemak doe voelen. Op die manier mekaar leren kennen en mekaar helpen, tof!

Maar wisten jullie ook dat ik van kleins af aan gebeten ben door de voetbalmicrobe? Met het Europees Kampioenschap voetbal dat op volle toeren draait en met ook onze Rode Duivels nog volop in de running voor de titel, een uitgelezen moment om mezelf, de stad en ook onze collectie rond voetbal eens voor te stellen.

Over mezelf

Ondertussen ben ik op 35-jarige leeftijd nog steeds zelf actief voetballer. En wel bij SK Westrozebeke. Voor de liefhebbers, we zijn actief in 2e provinciale. Op de foto het zootje ongeregeld waarmee ik de West-Vlaamse voetbalvelden afschuim. Voetbal is voor mij veel meer dan een spel, maar een sociaal gebeuren, waarin verschillende soorten van mensen elkaar ontmoeten en samenwerken. Het beschikken over een uitstekende kantine, gerund door enthousiaste vrijwilligers, maakt ook de 3e time erg aangenaam. Een pluspint , euh pluspunt dus ! Covid-19 zorgde ervoor dat ook het amateurvoetbal geruime tijd lam werd gelegd, maar ondertussen is er ook hier licht aan het eind van de tunnel en kan ik mijn voetbalschoenen weer aantrekken.

De opvolging thuis is ook al verzekerd. De jongste van 6 jaar treedt in de voetsporen van zijn papa en speelt sedert een jaar ook voetbal. Ik wilde de kans niet laten liggen om ook mijn Rode Duivel eens aan jullie voor te stellen.

Het hoeft dus niet te verbazen dat ikzelf het Europees Kampioenschap op de voet volg. Maar bij ons in ARhus supporteren nog een pak andere ARgonauten (zo noemen we onszelf, medewerkers van ARhus) voor de Rode Duivels. De ene al wat heviger dan de andere, op café met de vrienden of thuis voor de buis met de kinderen, maakt allemaal niet uit. Ook hier is het #deviltime!

Roeselare voetbalstad

Voetbal verbindt, dat is duidelijk. Het ideale moment dus om ook eens de Roeselaarse voetbalverenigingen in de kijker te zetten. En dat zijn er heel wat, te beginnen met de verenigingen aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond: Club Roeselare, SK Roeselare-Daisel, SV Rumbeke, KSV De Ruiter en Dosko Beveren.

Wie in zijn vrije tijd en in een meer ongedwongen sfeer met voetbal als hobby wil bezig zijn, kan terecht bij het Roeselaars Liefhebbersverbond. Wie liever een partijtje in de zaal speelt, vindt meer info via de website van het Roeselaars minivoetbal, met sedert vorig seizoen ook een damescompetitie.

Ook voetballers met een beperking kunnen sedert vorige zomer ook terecht in Roeselare. Club Roeselare is vorig jaar immers begonnen met een G-voetbal werking. Interesse? Stuur een mailtje naar gsport@clubroeselare.be.

Wist je trouwens dat ik, samen met een aantal collega’s, tijdens onze teambuilding in 2019 de strijd aanging met Team Oltegoare, de Roeselaarse ploeg actief in de toen nog Belgian Homeless Cup. Sedert kort gaat de competitie door het leven als Younited Belgium.

 

“Younited Belgium gelooft in de kracht van voetbal en de kracht van mensen. Spelers en supporters van Younited-teams zijn experten in het dagelijkse overleven. Zij strijden tegen kwetsbaarheid op vlak van huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede of verslaving. Ze vinden in hun team meer dan enkel ploegmaats, ze vinden er ook een thuis.”

ARhus en voetbal?

In onze collectie vind je ook heel wat materiaal om je voetbalbrein te voeden. Van verhalen, over strips naar documentaires.

Wie houdt van feiten en weetjes vindt in onze collectie enkele leuke titels terug. Zo is er bv. het EK van de laatste kans, geschreven door voetbalanalist en ex-Rode Duivel Marc Degryse. Hij laat zijn licht schijnen op de gouden generatie van vandaag en wikt en weegt de kansen van onze nationale helden. Wie interesse heeft voor de geschiedenis van het EK voetbal, kan Het EK : van Panenka tot Kompany eens lezen.

Ook enkele leuke speelfilms/documentaires voor jong en oud vind je in de collectie. Denk maar aan Hooligans of Becoming Zlatan. Voor de jongere voetbalfans is er onder andere Carlitos droomt van voetbal. Wie ervan droomt om later de Red Flames te vervoegen, kan inspiratie opdoen door eens Voetbalmeisjes te bekijken.

En niet te vergeten: in onze ruime collectie games vind je natuurlijk ook FIFA en PES terug. Sowieso een aanrader voor de gameliefhebber om eens onze collectie voor PlayStation, Xbox en Switch onder de loep te nemen!

Voor de jongere supporters van de Rode Duivels of voetbal in het algemeen, is er veel keuze. Zo heb je de EK special van FC de kampioenen, maar bijvoorbeeld ook het Wereld Voetbal recordboek. Schrijver Gerard Van Gemert schreef een aantal hele populaire reeksen voetbalverhalen, zoals de wilde voetbalbende, de voetbalgoden of FC de Madonna’s. Ook de reeks Voetbalgekke meiden van Barbara Scholten is ideaal voor je voetbalgekke (klein)dochter. Voor wie er echt niet genoeg van krijgt zijn er nog de voetbalstrips De Rode DuivelsDe wondersloffen van SjakieVoetbalgekJunior & co en Louca.

Uitsmijter: waag je kans!

Waag je graag een pronostiekje met de vrienden of onder collega’s, dan kan je kosteloos de Scorito app gebruiken. Helaas, sedert de recentste update word je geambeteerd door reclames… Maar goed, laat daar de pret niet door bederven. De winnaar belonen is altijd leuk en zorgt voor meer spelplezier. Zeg nu zelf, een bbq meer of minder. Leuk om weten is dat je er niet enkel voetbal kan mee voorspellen, ook andere sporten komen aan bod.

Ook voor wie weinig of geen affiniteit heeft met voetbal, maar toch graag meegaat in het gebeuren, is er wel wat. Fleur je BBQ op met voetbalmuziek of test je kennis in een voetbalquiz.