Plukken van papieren strandbloemen

De Serre op verplaatsing

De Serre breekt uit en trekt in september de stad in. Want tijdens het weekend van 16 en 17 september fleurt De Tuin der Lusten het plein naast KOERS op met de 'Hortus Florariensis'. Verwacht je aan bontgekleurde cactussen met zachte stekels, weelderige wollen bloemenguirlandes en levende lokboeketten ... én strandbloemen.

Want De Serre zet er op zondag 17 september ook z'n bloemenkraampje op. De koopwaar? Zelfgemaakte papieren strandbloemen. Een typisch Belgische traditie die al generaties lang doorgegeven wordt. Kom samen met je (klein)kinderen tussen 14u en 18u langs en leer zelf ook je eigen papieren strandbloemen maken. Je bloem kan je nadien meenemen naar huis. Of ruil 'm voor een andere bloem. 

Kinderen verkopen strandbloemen op het strand

Immaterieel erfgoed

Het exacte ontstaan van het strandbloemenspel is onduidelijk, maar het ruilproces gebeurt al zeker sinds de jaren 1920 aan de Belgische kust. Vooral de opkomst van het massatoerisme na de tweede wereldoorlog zorgde voor meer spelende kinderen aan de kust en een sterke groei van deze traditie. Tot op vandaag blijft de kern van het spel ongewijzigd: kinderen knutselen samen met (groot)ouders bloemen van crêpepapier, prikken ze in een toonbank van zand en prijzen ze aan bij potentiële kopers. De valuta? Van handjes vol schelpen tot een exact aantal schelpen van een specifieke soort zoals 'couteautjes'; de gebruiken verschillen lichtjes per kustgemeente of familie. De traditie kreeg begin 2021 een officiële erkenning als immaterieel erfgoed in Vlaanderen. 

De Serre

De Serre is een maandelijkse creatieve workshop voor kinderen vanaf 7 jaar én hun (groot)ouder(s). Het is een broeikas waar kennisdelen en groeien centraal staan en de collectie van ARhus tot leven komt. Ben je klaar om samen met ons de wondere wereld van natuur en wetenschap te ontdekken? Ontdek hieronder de verschillende edities van De Serre die dit najaar op de agenda staan. 

Voor de workshop tijdens De Tuin der Lusten hoef je niet in te schrijven. Je kan op zondag 17 september doorlopend langskomen tussen 14u en 18u op de parking naast KOERS. Voor de andere sessies van De Serre is inschrijven wel noodzakelijk. 

Boeket papieren strandbloemen voor metalen muur

Maak je eigen bloem

Benieuwd om thuis al eens te proberen? Of heb je na afloop van De Serre helemaal de smaak te pakken? Met deze handleiding vol tips maak je stap voor stap je eigen strandbloem.