Mensen rond tafeltje in het ARhus Café

Regenboogcafé in ARhus, nieuwe ontmoetingsplaats voor LGBTQIA+-personen in Roeselare

Kalender

“Een laagdrempelige, inclusieve plek waar we elkaar kunnen ontmoeten.” Dit kwam naar voor als de grootste nood van LGBGTQIA+-personen in Roeselare (en omstreken) toen het Regenboognetwerk voor de eerste keer samenkwam oktober 2021 in kenniscentrum ARhus. Nico, één van de deelnemers van het netwerk, verduidelijkt: “Ik vind persoonlijk dat er een safe space nodig is zodat queer mensen van alle leeftijden met vragen er terecht kunnen, vrienden kunnen maken en zichzelf kunnen zijn zonder te moeten denken Oei, zien mensen het dat ik trans ben? of Ik zal mezelf wegsteken zodat ik veilig kan zijn.

Met het Regenboogcafé bieden de partners van het Regenboognetwerk (ARhus, CAW, Jeugdraad Roeselare, Stad Roeselare en Unia) een antwoord op deze nood. “De burgers van het Regenboognetwerk suggereerden zelf het ARhus Café als locatie. Iedereen is welkom in ARhus. Fijn dat mensen dit weten en dat er ook meteen aan ons gedacht wordt als het over inclusie gaat.”, aldus Yves Rosseel, directeur van ARhus.

Regenboogcafé
Regenboogcafé

Collectie en kennisdeling

Het Regenboogcafé is in de eerste plaats een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en anderen kan ontmoeten. ARhus hoopt ook dat er verhalen, ervaringen en kennis gedeeld zullen worden. “Daarom zetten we bijvoorbeeld ook collectiematerialen en spelletjes met een link naar de LGBTQIA+- community in de kijker. En we hebben al wat inspiratie voor nieuwe activiteiten en initiatieven. Maar we zijn vooral ook benieuwd naar suggesties van de deelnemers. Het Regenboogcafé is er voor en door burgers!”, vertelt Deniza Miftari, projectmedewerker inclusie bij ARhus.

Regenboogbeleid van Stad Roeselare

Stad Roeselare zet concrete stappen in het Regenboogbeleid. In 2017 ondertekende de Stad al het Regenboogcharter waardoor het zich verbond zich in te zetten voor de noden van de LGBTQIA+ gemeenschap. Afgelopen jaar nam de Stad al enkele stappen en richtte het een Regenboognetwerk op. Het netwerk bestaat uit professionelen en leden van de gemeenschap zelf, aangevuld met hun vrienden en familie. Het Regenboognetwerk werkte aan een concreet actieplan, waarbij de noden van de gemeenschap centraal staan.

“Het Regenboognetwerk, en dus ook dit Regenboogcafé, onderstreept ons engagement voor de LGBTQIA+-gemeenschap. Zo zetten we in op sensibilisering en samenwerking om discriminatie en geweld tegen homofobie in Roeselare tegen te gaan. We werken daarvoor samen met diverse verenigingen en organisaties uit het middenveld en met de politie.”, licht schepen Michèle Hostekint toe.

Regenboogcafé Deniza

Waar? Wanneer?

Het Regenboogcafé vindt één keer per maand plaats op donderdagavond tussen 19u en 22u in het ARhus Café. Alle data vind je in onze kalender. Alle LGBTQIA+-personen (Lesbisch, Gay, Biseksueel, Trans, Queer / Questioning, Interseks, Aseksueel, +: alle andere oriëntaties, genders en geslachten, red.), maar ook hun vrienden, familie, … zijn er welkom!

Twijfel je of ben je wat nerveus om te komen? Breng gerust iemand mee! Of stuur een berichtje naar Deniza of Kristof; dat kan via mail (regenboogcaferoeselare@gmail.com), de Facebook-pagina of Instagram-account. Dan kan je op voorhand al eens een babbeltje doen.

Regenboogcafé

Meer info

Zin om te komen naar het Regenboogcafé? Alle data vind je op www.arhus.be/kalender. Meer info over het Regenboognetwerk vind je op www.iedereen.vanrsl.be/acties-tegen-homo-en-transfobie. Of volg ons via Facebook en/of Instagram om op de hoogte te blijven van activiteiten en ander nieuws.

Regenboogcafé

Feestelijke bekendmaking

Het Regenboogcafé werd op 29 maart bekend gemaakt aan de pers. Samen met de leden van het Regenboognetwerk toastten we op deze nieuwe ontmoetingsplek. De leerlingen bakker van MSKA zorgden voor een prachtige taart in thema!