vrouw tekent boom op raam

Pimp je raam met poëzie

Van 25 tot en met 31 januari 2024 is er niet enkel de Poëzieweek, maar worden ook de nieuwe Stadsdichter en Junior Stadsdichter van Roeselare gekozen. Reden genoeg om poëzie – letterlijk – zichtbaar te maken in het straatbeeld. Door ramen te versieren met gedichten. Doe je mee?

Een van de initiatieven is het prachtige raamgedicht 'Schepping' over verbinding en het samenbrengen van mensen. Het werd geschreven door Nora Lefevere, publiekswinnaar van de Junior Stadsdichter 2023 en huidig stadsdichter Edward Hoornaert. Het gedicht prijkt nog op de glasramen van ARhus De Munt tot begin januari.

Weesgedichten

De allereerste editie van weesgedichten ontstond tijdens de coronapandemie, op initiatief van de Aalsterse bibliotheek Utopia. Meer dan honderd gedichten kregen toen tijdelijk een plekje op ramen in de stad. Dankzij het grote succes groeide de actie jaar na jaar, waardoor ondertussen zowat honderd bibliotheken zich bij het collectief aansloten. Onder hen ook ARhus. 

Via de weesgedichten-campagne wordt op een originele manier aandacht gegeven aan een literaire niche als poëzie. De dichters van de geselecteerde gedichten worden correct vergoed en door hun werk buiten de muren van de bibliotheek te tonen, komt groot en klein op straat in contact met poëzie.

Hoe werkt het?

Samen met vrijwilligers willen we ook op Roeselaarse ramen gedichten aanbrengen. Schrijf je jezelf in en wordt jouw raam geselecteerd, dan komt een vrijwilliger in de loop van januari bij je langs om het gedicht op jouw raam te plaatsen. Wees gerust, daarvoor worden speciale stiften gebruikt die afwasbaar zijn. 

Het enige wat jij vervolgens moet doen, is je met een beetje liefde over het gekozen gedicht ontfermen. En dat tot het einde van de Poëzieweek op 31 januari. Op die manier tover je samen met tal van anderen Roeselare om tot een bewandelbare poëziebundel. 

Een gedicht aanvragen

Woon je in Roeselare of een van de Roeselaarse deelgemeenten? En heb je een (goed bereikbaar) raam op de benedenverdieping dat zichtbaar is vanaf de straat? Dan kan je een weesgedicht voor je raam aanvragen door je vanaf woensdag 13 december (10u00) via de website van weesgedichten in te schrijven. Elk weesgedicht kan maar door één persoon geadopteerd worden, snel zijn is dus de boodschap. 

Tip: via de link kan je nu al de gedichten die ARhus aanbiedt lezen en je favoriet uitkiezen.

Junior Stadsdichter van Roeselare

Er zijn niet enkel de weesgedichten. Jaarlijks organiseren Stad Roeselare en ARhus ook een gedichtenwedstrijd voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar. Uit vijf genomineerde gedichten wordt tijdens de Poëzieweek een winnaar gekozen die zich een jaar lang Junior Stadsdichter mag noemen. Ook de gedichten van de vijf genomineerden kunnen gekozen worden om op je raam te plaatsen. 

Wil je graag een van de genomineerde gedichten van Junior Stadsdichter op je raam? Dan kan je vanaf maandag 18 december een aanvraag doen via de website van Stad Roeselare. De Juniorgedichten worden dan al vanaf maandag 8 januari op de ramen gezet. 

Vrouw schrijft gedicht op raam

Vrijwilligers gezocht

Heb je zin om mee te helpen bij het aanbrengen van de gedichten op ramen? En kan je hiervoor wat tijd vrij maken tussen 14 en 24 januari? Laat dan van je horen! Ervaring met handlettering of het beschrijven van ramen is een plus, maar niet verplicht. Met een stevige portie enthousiasme kom je ook al een heel eind. De nodige stiften - en een kleine vergoeding - worden voorzien.

skyline van Roeselare

Oproep nieuwe stadsdichter

Het stadsbestuur en het dichterscollectief Obsidiaan zoeken samen een dichter die zich voor de komende twee jaar engageert om poëzie dichter bij de Roeselarenaar te brengen en Roeselare verder op de kaart te zetten als poëziestad. Geïnteresseerden kunnen nog tot en met vrijdag 29 december 2023 in hun pen kruipen en zich kandidaat stellen.