Het Morelli principe : drie dagen om een ramp te voorkomen
Laura Burgers
Laura Burgers (Auteur), Simon Burgers (Auteur)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Uitgeverij Ploegsma, 2022 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : AVONTUUR : VERHALEN : 6 BURG |
15/04/2012
Stel je voor: je verliest je voet door een aanrijding met een truck en ziet je droom om gymleraar te worden in rook opgaan. Tot blijkt dat je een kloon tot je beschikking hebt, wiens voet ten behoeve van jouw gezondheid geamputeerd wordt. In de huidige individualistische consumptiemaatschappij, waarin technologische ontwikkelingen steeds meer mogelijk maken, biedt dit een interessant uitgangspunt voor een sciencefictionroman.
De nieuwe voet die de zestienjarige Stefan, hoofdpersoon van Copycat, van zijn kloon Berk krijgt, vormt de aanleiding tot een discussie onder zijn klasgenoten. Al snel komt aan het licht dat het RIBEM (Rijks Instituut voor Bescherming van Erfelijk Materiaal) niet is wat het lijkt: in plaats van een opslagplaats voor comateuze blokken genetisch materiaal blijkt het een gevangenis te zijn waar mensen met gevoelens opgroeien, afgezonderd van de buitenwereld. Stefans vriendinnetje Zara sluit zich aan bij een organisatie die de onrechtvaardigheid van het klonen wil ontmaskeren. Samen met de tweeling Charlie en Simon bedenken Stefan en Zara een gevaarlijk plan om de klonengevangenis binnen te dringen, hun klonen te bevrijden en ze in hun buurland, de Bergrepubliek, tijdens een live tv-opname hun verhaal te laten doen.
Alle ingrediënten voor een spannend boek zijn aanwezig en de vaart zit er goed in. Té goed, eigenlijk. Gebeurtenissen volgen elkaar in een razendsnel tempo op, de spanningsbogen zijn wel erg kort en het plot heeft duidelijk meer aandacht gekregen dan de stijl. Zo neemt het ongeluk van Stefan, waarmee het boek opent, nog geen twee pagina’s in beslag. De pijn die hij doormaakt, wordt zo vluchtig beschreven dat de lezer ze niet echt voelt. Een zin als ‘De pijn was zo erg dat hij niet kon denken, alleen maar gillen,’ weet nu niet bepaald aan te grijpen.
De personages blijven grotendeels stereotypen. De sterke, blonde Stefan is door zijn dapperheid en grote rechtvaardigheidsgevoel de ideale held. Dat hij stottert, maakt hem iets menselijker. De idealistische Zara is het brein van de groep en vertegenwoordigt met haar donkere huidskleur tegelijk een minderheidsgroep. De vrolijke tweeling brengt humor in het verhaal. Julius Strindberg, directeur van de klonengevangenis, is een schurk met een verhaal, 'een verdriet dat hem al meer dan twintig jaar in de klauwen had'. Aan de foto’s in zijn kantoor en huis is meteen af te leiden dat dit met zijn vrouw en zoon te maken heeft, en inderdaad: hij heeft ze verloren en daarom is hij zo’n voorstander van de kloontechniek. De interessantste personages zijn eigenlijk de klonen, Iris en Berk. Hoewel ze in afzondering opgroeiden, hebben ze van hun verzorger een beetje taal en rekenen geleerd, wat hun menselijkheid vergroot. Het kinderlijke enthousiasme waarmee ze op dingen in de buitenwereld reageren, zoals een konijn of de bioscoop, is aandoenlijk.
Copycat eindigt voorspelbaar met de veilige aankomst van het zestal in de Bergrepubliek. Wat er daarna gebeurt, blijft echter open. Zal de tv-uitzending het beoogde effect hebben, of kan het de mensheid niet veel schelen wat er met hun klonen gebeurt? Dit laat ruimte voor discussie en zet de lezer aan het denken over de ethiek van toekomstige medische mogelijkheden. Dit maatschappelijke thema is Copycats sterke punt. Het plot is goed uitgedacht en geloofwaardig binnen de context van het verhaal. Het is alleen jammer dat stilistische elementen en diepgaande personages hieraan onderschikt zijn. [Kyra Fastenau]
Mac Steenaart
Stefan verliest bij een ongeluk een voet, maar omdat zijn ouders gespaard hebben voor een kloon kan hij een nieuwe voet krijgen. Zijn vriendin Zara (16) is echter tegen klonen en overtuigt Stefan ervan dat deze ontwikkeling niet goed is. Om de wereld te overtuigen dat klonen ook menselijk zijn, besluiten ze hun eigen klonen te ontvoeren en voor de tv te brengen. Spannend verhaal dat zich afspeelt in een rauwe wereld vol geweld, waarin een aantal jongeren de doordravende volwassenen ter verantwoording wil roepen. Het thema klonen is echter ondergeschikt gemaakt aan de in veel details verhalende overlevingstocht door het land, om te ontsnappen aan hun achtervolgers. Het verhaal heeft daardoor niet zoveel diepgang, maar wel veel vaart en mede door de sympathieke hoofdpersonen met de toch wat vlakke karakters zal het de jonge lezer tot het open eind blijven boeien. De opzet van het prettig lezende verhaal met veel dialoog (ondersteund door een eigen website, www.copycatboek.nl). Vanaf ca. 13 jaar.
Ilse Trimborn
ua/an/22 j
Door een ongeval moet de voet van de zestienjarige Stefaan geamputeerd worden. Een waar drama, maar gelukkig hebben zijn ouders geïnvesteerd in een kloon. Zo heeft Stefaan enige tijd later weer beide voeten om op te staan. Prima, tot hij aan de weet komt hoe het die klonen vergaat. In mensonwaardige omstandigheden dienen zij zonder enige ontwikkeling te leven om, indien nodig, een lichaamsdeel af te staan. Samen met enkele vrienden komt Stefaan tot een driest plan: hij wil zijn kloon en de kloon van zijn vriendin Zara uit het klooncentrum bevrijden. Ze zullen daarna trachten het buurland te bereiken, waar Stefaans oom een televisiejournalist is die het verhaal in de openbaarheid kan brengen. In eigen land is de macht van de kloners immers ongebreideld groot. Wat volgt is een spannend achtervolgingsverhaal, al gaat er wél heel veel aandacht naar de bedreigingen, de ontberingen en het geweld waar de jongeren tijdens hun vlucht mee geconfronteerd worden. Op die manier geraakt het kloonverhaal een beetje ondergesneeuwd, wat toch te betreuren valt. Je merkt dat de auteurs, vader en dochter, hard gewerkt hebben aan hun boek, tot en met een website als toetje erbij. Toch is het verhaal niet bepaald meeslepend, ondanks de klonenproblematiek. Wellicht valt dit te wijten aan de voorrang die gegeven werd aan de (bevrijdings)actie en de ongelooflijke stroom aan gebeurtenissen tijdens hun vlucht. Op die manier verwordt een boek over ethische waarheid tot een doodgewone thriller. Beetje jammer toch.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.