Gemeengoed
Ann Patchett
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Fourth Estate, 2002 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MAG F 3296 |
31/12/2003
De Amerikaanse Ann Patchett (geb. 1963) volgde creative writing-cursussen bij o.m. Alan Gurganus en Russell Banks. Als undergraduate begon ze al met het publiceren van kortverhalen in belangrijke tijdschriften. Haar debuutroman, The patron saint of liars (1992), werd door de 'New York Times' verkozen tot opvallendste boek van het jaar. Taft (1994) werd bekroond met de Janet Heidinger Kafka Prize en haar derde roman, The magician's assistant (1997) leverde Patchett een Guggenheim fellowship op. Belcanto (2001) haar meest ambitieuze roman tot nog toe, zorgde voor de internationale doorbraak dankzij de Orange Prize en de Pen/Faulkner Award. Vanuit thematisch oogpunt is Belcanto vergelijkbaar met haar vorige werk: een geloofwaardige exploratie van uiteenlopende karakters die door toevalligheden samen op één hoop gegooid worden. Het verschil zit hem vooral in de vertelstructuur. Van drie ikvertellers over één ikverteller naar een verteller in de derde persoon vanuit één enkel standpunt, scherpte ze roman na roman haar vertelkunst aan. Met Bel canto was ze eindelijk klaar voor haar grote ambitie: een alwetende verteller in de derde persoon met de mogelijkheden van een klassieke Russische roman als "Anna Karenina waar van persoon op persoon overgeschakeld wordt in één enkele ruimte tijdens één enkel gesprek". Voor haar plot baseerde ze zich losjes op een gijzelingsactie in Peru waarbij honderden vooraanstaande burgers vastgehouden werden in een actie tegen ex-President Fujimori. Een fictieve operadiva die ingehuurd werd in de hoop een belangrijk zakencontract af te sluiten inspireerde voor de titel (belcanto=mooi gezang). Verwacht geen zwaar realistisch gijzelingsdrama, maar een lichtvoetige van humor en muziek doortrokken compositie waarin de onderlinge relaties van een meertalig gezelschap vol Babelse spraakverwarring primeren. [Kris van Zeghbroeck]
N. van den Born
In een klein staatje in Zuid-Amerika vindt een concert plaats in het huis van de vice-president. Plotseling dringt een bende terroristen het huis binnen en houdt het internationale gezelschap van industriëlen en politici gegijzeld. De president, om wie het hen begonnen was, heeft de voorkeur gegeven aan zijn favoriete soap. Het concert werd gegeven door een wereldberoemde operazangeres, die diende als lokaas voor de Japanse topindustrieel, Hosokawa, die haar verafgoodt. De vrouwen, behalve de zangeres, worden vrijgelaten en er volgt een maandenlange gijzeling, gedurende welke tijd Hosokawa en de zangeres een diepe liefde voor elkaar opvatten en zijn vertaler een innige band ontwikkelt met een terroriste. De anderen krijgen volop de gelegenheid hun leven te overdenken. Aan de gijzeling komt een eind door een gewapende overval, waarbij ook Hosokawa en de vriendin van de vertaler omkomen. Deze originele roman beschrijft op fascinerende wijze afwisselend de terreur, de angst, de verveling, de verhoudingen tussen de gijzelaars onderling en die tussen hen en de terroristen. Dat een jaar na de gijzeling blijkt dat de vertaler en de zangeres getrouwd zijn, doet wat ongeloofwaardig aan. Winnaar Orange Prize 2002 en PEN/Faulkner Award 2002. Paperback met goede letter en marges.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.