Moderne oorlogen winnen : een analyse van de Amerikaanse geopolitiek
Wesley K. Clark (Auteur)
Beschikbaarheid en plaats in de bibliotheek
ARhus - De Munt magazijn
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
De Arbeiderspers, cop. 2004 |
MAGAZIJN : NON-FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : VERENIGDE STATEN 945.6 |
Besprekingen
31/12/2004
We zouden onze transatlantische relaties moeten herstellen. Wanneer de Verenigde Staten en Europa één lijn trekken, vertegenwoordigen ze ongeveer de helft van het bruto binnenlands product, en drie van de vijf permanente zetels in de Veiligheidsraad van de VN. Dat zijn de landen die in politiek en cultureel opzicht het meest overeenkomen met de Verenigde Staten." De gepensioneerde generaal en voormalige Navo-bevelhebber Wesley K. Clark houdt in Moderne oorlogen winnen een opvallend pleidooi voor een snel herstel van de Europees-Amerikaanse verhoudingen. Hij schrijft zelfs een speciaal voorwoord voor de Europese editie van zijn boek. Clark is niet de eerste de beste: hij weet wat oorlogvoeren is, getuige zijn veelgeprezen leiderschap tijdens de Kosovaarse oorlog in 1999. Tijdens de zomer van 2003 kon hij de Amerikaanse blunders in Irak niet langer aanzien en schreef hij een vlijmscherpe analyse van de falende Amerikaanse geopolitiek. De eerste vijf hoofdstukken van Moderne oorlogen winnen zijn een zeer gedetailleerde, knappe analyse van de Amerikaanse militaire strategie in Irak. De hele strijd wordt van naadje tot draadje beschreven, zodat het boek soms op een spannende oorlogsthriller lijkt. Clark veroordeelt op geen enkel ogenblik de inval zelf, maar over de wijze waarop is hij vernietigend: er werden nodeloze risico's genomen, er werden te weinig grondtroepen ingezet, er waren nauwelijks plannen voor na de overwinning en er was te weinig internationale steun. Het is een schoolvoorbeeld van een Pyrrusoverwinning. Volgens Clark was deze publicatie geen opstapje naar zijn kandidatuurschap voor de democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. Niettemin is het cruciale zesde hoofdstuk 'Voorbij het imperium: een nieuw Amerika' een beknopt, coherent en helder verkiezingsprogramma met veel aandacht voor de lange termijn. Op buitenlands vlak pleit hij voor een inclusief, multilateraal beleid, maximaal ingebed in internationale instellingen als de Navo en de Verenigde Naties. Amerika behoudt het recht op zelfverdediging en dus ook het recht om als eerste toe te slaan, maar militair geweld mag slechts de laatste optie zijn. Op binnenlands vlak hamert hij op een orthodox budgettair beleid, maar ook op zware investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en pensioenzorg. Hij sluit af met een voor Bush dodelijk zinnetje: "Het primaatschap van Amerika in de wereld heeft ons een verantwoordelijkheid voor leiderschap geschonken, en ook voor de voorbeeldfunctie van leiderschap. En wij kunnen geen leiding geven door middel van ons voorbeeld, tenzij we gesteund worden door goed leiderschap". Feit is dat na de publicatie alles heel snel ging: Clark stelde zich "op aandringen van tienduizenden Amerikanen" (waaronder enfant terrible Michael Moore) kandidaat en werd enkele maanden later weer afgevoerd wegens een schrijnend gebrek aan politieke ervaring en wegens te grote vaagheid over... de oorlog in Irak. [Gunter Bousset]
E. Westerhuis
De auteur, generaal b.d. Wesley Clark, was de geallieerde opperbevelhebber van de NAVO van 1997 tot 2000. Hij was verantwoordelijk voor de NAVO-inzet tijdens de oorlog in Kosovo en de Bosnische vredesakkoorden van Dayton in 1995. Als politicus was hij korte tijd kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. In 'Moderne oorlogen winnen' geeft hij zijn scherpe analyse van de huidige Amerikaanse veiligheidspolitiek. Hij blikt terug op de besluitvorming, de uitvoering en de gevolgen van recente oorlog tegen Irak. Verder geeft hij zijn mening over de toenemende dreiging van het moderne terrorisme. Hij toont zich een tegenstander van de regering-Bush en de neo-conservatieve stromingen in de Amerikaanse maatschappij. Hij levert ongezouten kritiek op het huidige beleid van het Witte Huis en het Pentagon. Hij pleit intens voor een nauwere samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten en een multilaterale buitenlandpolitiek. Zijn argumenten zijn helder en goed onderbouwd. Dit boek is een must voor een ieder die is geïnteresseerd in het veiligheidsbeleid van de Verenigde Staten in het algemeen en de verhoudingen tussen de Oude en de Nieuwe Wereld in het bijzonder. Een van de betere politieke beschouwingen over het huidige Amerikaanse veiligheidsbeleid.
Suggesties
Krijg een e-mail wanneer dit item beschikbaar is
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.