Een gewaarschuwd mens
Jeffrey Archer
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
De Fontein, cop. 2006 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : ARCH |
31/12/2006
Archer, Jeffrey
Het Van Gogh bedrog
In het rijtje van bestsellerauteurs is Jeffrey Archer een buitenbeentje: de Britse successchrijver zetelde vijf jaar voor de conservatieven in het parlement en veertien jaar in het Hogerhuis om daarna voor twee jaar in de gevangenis te verdwijnen. Maar vette of magere jaren, schrijven is Archer altijd blijven doen. Het Van Gogh bedrog is zijn eerste en langverwachte roman sinds zijn vrijlating. Het mag Archer tegenwoordig als politieker en als mens minder voor de wind gaan, hij is en blijft een geboren verteller die zijn inspiratie put uit de hogere kringen.
Hoewel Van Gogh na een ruzie met Gauguin een deel van zijn linkeroor afsneed, is op beide zelfportretten die hij na zijn wanhoopsdaad maakte zijn rechteroor verbonden omdat hij bij het schilderen in een spiegel keek. Dit ogenschijnlijke futiele detail speelt een grote rol in Het Van Gogh bedrog waarin wordt gestreden om het bezit van één van deze meesterwerken. Het 'Zelfportret met een verbonden oor' is eigendom van een Engelse lady die zich met haar kunstwerken teruggetrokken heeft op haar landgoed, maar met zware financiële problemen kampt. Het schilderij heeft ze als onderpand gebruikt voor een lening van een louche Amerikaanse bankier die wordt aangezogen door de combinatie van schulden, naïviteit en gebrek aan financieel inzicht van zijn adellijke cliëntèle. Om de zaken enigszins te bespoedigen heeft de bankier ook nog een Roemeense psychopathische keukenmesmoordenaar in dienst die zijn klanten bezoekjes brengt. Zo onderzoekt de FBI drie gewelddadige moorden die op drie verschillende continenten zijn gepleegd met als gemeenschappelijke factor dat de drie slachtoffers een belangrijke schuld hadden bij de Amerikaanse bankier. Vermoedens maar geen bewijzen. Tot op 11 september de Twin Towers instorten en de jonge kunsthistorica Anna Petrusca, ook al in dienst bij de gewetenloze bankier, van de chaos gebruik maakt om uit diens greep te ontsnappen. Na heel wat omzwervingen komt ze op het Engelse platteland terecht waar ze de eigenares nog net van de keukenmesmoordenaar kan redden. Voorspelbaar, maar Archer weet het uitstekend te brengen. Met de nodige humor ook: zo is er de slapstickscène waarin Anna economy vliegt, de FBI business en de huurmoordenaar eerste klas zonder dat ze elkaar uit het oog mogen verliezen
Jeffrey Archer is een energieke verteller gebleven en Het Van Gogh bedrog is opnieuw een spannend boek met enkele ijzersterke passages: de chaos van de instortende New-Yorkse torens behoort zeker tot de betere bladzijden. Toch weet Archer niet altijd te overtuigen: het internationale gereis zonder documenten met een meesterwerk van zestig miljoen dollar in een houten krat is bijvoorbeeld niet echt geloofwaardig. Ook het slot, waarin alles net iets te mooi in zijn plooi valt, valt een beetje tegen. Gelukkig maakt Archers natuurlijke verteltalent veel goed.
Schmit, Julien
[Julien Schmit]
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.