Handboek natuurfotografie
Bart Siebelink
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
KNNV Uitgeverij, cop. 2006 |
MAGAZIJN : NON-FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : 598.2 UCHE |
31/12/2007
In Praktisch Natuurbeheer: Amfibieën en Reptielen ligt de nadruk niet op de soortbesprekingen van de amfibieën en reptielen die in Nederland voorkomen, maar op hun relatie met natuurbeheersmaatregelen. Het gaat daarbij om vragen als: Wanneer is het nodig om te begrazen, maaien of plaggen? Hoe leg ik een poel aan? Welke soorten profiteren hiervan en welke niet? Hoe maak ik een bosrand aantrekkelijk voor amfibieën en reptielen? Hoe kan ik de kwaliteit van een habitat verbeteren? Het boek is bedoeld als leidraad voor beheerders van natuurterreinen en overheidsmedewerkers die belast zijn met groenonderhoud. Ook voor landgoedeigenaren, particuliere terreinbezitters en mensen met een natuurvriendelijke tuin bevat het waardevolle informatie.
Hoofdstukken één en twee gaan in op de vraag waarom het nuttig is om beheer af te stemmen op de herpetofauna, geven een zeer kort overzicht van de Nederlandse wetgeving omtrent reptielen en amfibieën en leggen uit hoe je het boekje moet gebruiken. In hoofdstuk drie wordt aandacht besteed aan de ecologie en de levenswijze van de Nederlandse amfibieën en reptielen. De verschillende soorten worden kort besproken en vergezeld van een duidelijke foto. Tevens wordt aangegeven welk beheer er nodig is om de soort optimaal te laten gedijen. Daarna volgt een algemeen overzicht van beheersmaatregelen die gunstig zijn voor de herpetofauna. Via de opsomming van aandachtspunten en samenvattende tabellen kan de essentiële informatie snel opgezocht worden. Verder is er ook een overzicht van de verschillende relevante leefgebieden en terreintypes voor amfibieën en reptielen. Bij elke type leefgebied of terreintype worden de beheersproblemen en mogelijke oplossingen weergegeven. Ook hier worden de belangrijkste zaken bevattelijk samengevat via opsommingen en tabellen. Ten slotte worden de methodes uit de doeken gedaan om de toegepaste beheersmaatregelen te evalueren.
Het boekje is vlot leesbaar, overzichtelijk en rijk geïllustreerd met sprekende foto's. Ook de vele tabellen zorgen voor duidelijkheid en geven snel de essentie weer. [Johan Waumans]
Niek van der Worff
In deze populair-wetenschappelijke uitgave wordt ingegaan op de inheemse amfibieën en reptielen in relatie tot praktisch biotoopbeheer. Per soort wordt een korte beschrijving gegeven van biotoopeisen, voortplanting, migratievormen en de plaats die de herpetofauna inneemt in de totaliteit van het ecosysteem. Verschillende beheersvormen worden per soort in woord en beeld belicht, vaak tot in kleine ecologische details. Dit boek is echter niet geschikt als determinatiegids. Hoofdstukmatig worden ook andere ecologische zaken behandeld, zoals: herintroductie der soorten, de aanleg van kleinschalige landschapselementen, terreinkennis, inventarisatie en monitoren. Tevens toont de auteur aan dat beheersmaatregelen voor de herpetofauna ook gunstig zijn voor vogels, zoogdieren en insecten. Dit aanbevelenswaardige boek is geïllustreerd met met fraaie kleurenfoto’s. Een literatuuroverzicht, een begrippenlijst en een tabel met nuttige adressen completeren het geheel. De wettelijk beschermende maatregelen voor de herpetofauna worden in dit boek niet besproken.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.