- - Zoekresultaten
- -
Jouw school - mijn school : kinderen en hun scholen over de hele wereld
Penny Smith (Auteur), Zahavit Shalev (Auteur), Caroline Bingham (Auteur)
Beschikbaarheid en plaats in de bibliotheek
Wereldhuis
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Uitgeleend
|
Lannoo, 2007 |
Thema: diversiteit 3.4.DIV.LO |
ARhus - De Munt magazijn
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Lannoo, 2007 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : ![]()
School - Werk |
Besprekingen
31/12/2008
Dit door Unicef uitgegeven boek wil 'school-in-a-box-koffers' helpen financieren. Op die manier draagt het ertoe bij dat kinderen uit de hele wereld onderwijs en zo een betere toekomst kunnen krijgen. Deze bedoeling wordt in het voorwoord mooi onder woorden gebracht door Unicef-ambassadeur David Beckham. Op de bladzijde naast dat voorwoord staat een foto en een beschrijving van de inhoud van een school-in-a-box-koffer. Dan volgt een overzichtelijke en kleurrijke inhoudstafel, met voor elk continent een andere kleur. Het boek vertelt niet over scholen in hun algemeenheid, maar biedt een stukje van het levensverhaal van schoolkinderen uit de vijf continenten. Vooraleer hier aan te beginnen, maak je via een foto met onderschrift kennis met alle kinderen die in het boek voorkomen.
De scholenreis rond de wereld start in Amerika. Aangezien dit een erg uitgestrekt continent is, speelt het schoolleven zich hier ook af in zeer verschillende landschappen en weersomstandigheden. Zo krijgen kinderen in Peru vaak les in openlucht, en leren ze naast Spaans ook Quecha. In Mexico zijn de leerkrachten soms heel jong, in Brazilië is er goed onderwijs voor wie het zich kan veroorloven, en in de VS groeten de leerlingen elke morgen de Stars and Stripes. In Canada moet je vaak de sneeuw trotseren om naar school te kunnen gaan. Daar hebben de schoolkinderen in Afrika dan weer geen last van. Verder leer je dat les krijgen in Zuid-Afrika anders is dan in Egypte. Nog anders is het als je thuis een tehuis is voor Aids-weeskinderen. Het onderwijs in Europa gaat vele duizenden jaren terug, en een aantal wereldberoemde universiteiten bevinden zich dan ook op Europees grondgebied. De verschillen tussen de scholen in de Europese landen zijn niet zo groot, maar er zijn natuurlijk wel verschillen die bv. te maken hebben met het feit of je op het platteland of in de stad naar school gaat. Ook Azië heeft een oude schooltraditie, maar de tradities verschillen wel van land tot land. School lopen in Turkije is anders dan school lopen in het Noorden van Rusland, in India, China of in Israël. Daarnaast zijn er uiteraard ook verschillen tussen les krijgen op een gewone school, een monnikenschool, of een school om monteur te worden. Tenslotte komt Australazië aan bod: Australië, Nieuw-Zeeland en de eilandjes in de Stille Zuidzee. Op deze scholen daar krijgen de kinderen hun lessen meestal in het Engels. Hun scholen lijken sterk op die van Europa, maar er zijn ook scholen waar de taal en de tradities van de oorspronkelijke bevolking wordt onderwezen.
Jouw school - mijn school is een erg kleurrijk boek met een levendige lay-out, een heleboel kleurenfoto's en informatieve tekst vermengd met uitspraken van kinderen. Erg bruikbaar materiaal om lagere schoolkinderen te laten kennismaken met leeftijdsgenoten uit andere landen, met verschillende culturen en gewoonten. [Hilde Debacker]
Virgi Smits-Beuken
Aan de hand van veel kleurenfoto's en korte tekstblokken is te zien hoe 43 kinderen (van 6 tot 13 jaar) uit 31 landen in Amerika, Europa, Afrika, Azië en 'Australazië' hun schooldag doorbrengen. Bij sommige landen is de schooldag van meer kinderen beschreven, omdat het gaat om contrasterende scholen, zoals een arme dorpsschool in een berggebied tegenover een luxueuze particuliere school in een yuppenwijk. Er wordt aandacht besteed aan onder meer de wandeling of rit naar school, schoolgebouwen, schoolmethodes, lunch of schoolmaaltijd, sport en recreatie, huiswerk, de activiteiten na schooltijd, vrienden en vriendinnen. Zo zijn overeenkomsten en gelijkenissen met de eigen schooldag goed te ontdekken. Bevat ook info over het UNICEF-project 'School-in-a-box' dat heel grote koffers vult met schoolspullen voor een leerkracht en maximaal 80 leerlingen, ten behoeve van klassen in vluchtelingenkampen, rampgebieden enz. De vertaling is helaas zowel taalkundig als inhoudelijk niet vlekkeloos. Interessante informatie voor kinderen van 9-13 jaar. Voorzien van globale topografische kaarten en register.
Jouw school - mijn school
Nele Janssen
ua/an/22 j
Dit boek biedt een schat aan informatie over schoolgaan in verschillende landen over heel de wereld. Per werelddeel worden er enkele landen uitgelicht en die worden aan de hand van een fiche over een kind voorgesteld. De informatie lijkt vaak subjectief en aan de voorgestelde persoon gebonden, maar schetst toch een beeld van de situatie in een land. Hierbij wordt niet alleen het schoolse leven belicht, maar krijgt ook de gezinssituatie van het kind in kwestie en zijn of haar hobby’s een plekje. Hoewel de informatie vrij beknopt is, krijg je toch een indruk van hoe schoolgaan eraan toegaat. Bij sommige landen (zoals de VS) krijg je ook meer dan één kind dat zijn of haar schoolleven voorstelt. Op die manier is de diversiteit binnen landen ook duidelijk. Schoolgaan betekent lang niet voor iedereen hetzelfde, dat is na het doorbladeren van dit boek wel duidelijk! De tekst wordt steeds geïllustreerd met de bijpassende foto’s, zodat je je echt een beeld kunt vormen van de situatie. En de opbrengst van dit boek? Een deel ervan gaat naar Unicef, om de aankoop van ‘school-in-a-box’-koffers te bekostigen. Als dat geen mooi doel is …
Suggesties
Krijg een e-mail wanneer dit item beschikbaar is
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.