Een paard voor Sinterklaas
Ted van Lieshout
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Rijksmuseum, cop. 2008 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : ![]()
Kunst |
31/12/2011
In het vrij experimentele tel- en zoekboek 4, de logische opvolger van 3, combineert Ted van Lieshout cijfers met de introductie tot een aantal kunstvoorwerpen. Op de cover neemt het cijfer vier een prominente plaats in, samen met een detail uit een schilderij van Jozef Israëls. Op de eerste pagina vinden we vier kariatiden in terracotta. Vervolgens gaat Van Lieshout over naar het cijfer acht, en wordt het al iets minder evident. In tegenstelling tot in de meeste telboeken weet je wel hoeveel je moet tellen, maar je weet niet wat je nu precies moet tellen. De figuurtjes in het poppenhuis? De poten aan de tafel? De lezer gaat ijverig op zoek naar iets waarvan er acht zijn, en komt uiteindelijk uit op het aantal kamers in het poppenhuis. De twaalf schoenen op de volgende bladzijde zijn snel gevonden, maar aan de zestien vlaggen heb je een hele kluif.
Zo werkt Van Lieshout verder, steeds met cijfers die deelbaar zijn door vier. De ene keer heel voor de hand liggend, een andere keer moet je toch wel even zoeken. Soms zorgt de auteur voor een verrassing. Op een ets van Rembrandt verwijst het getal 36 naar het jaartal waarin de kunstenaar de ets maakte. Geen tel-, maar een zoekopdracht hier. Schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen, aardewerk, de keuze van Van Lieshout is zeer ruim. De kunstwerken hebben maar één ding gemeen: ze zijn allemaal afkomstig uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Achteraan wordt elk kunstwerk, zowel in het Nederlands als in het Engels, kort toegelicht. Naast een bespreking van de manier waarop het kunstwerk gemaakt is, het jaartal en eventueel de kunstenaar, krijgen we ook een woordje uitleg bij moeilijke woorden. Wie niet door het telwerk is geraakt, vindt hier ook de oplossing.
De opmaak van het boek is eenvoudig, waardoor de kunstwerken hun centrale plaats met recht kunnen opeisen. De foto's zijn prachtig. Uiteindelijk is het tel- en zoekwerk vooral een aanleiding om de lezer op een speelse manier heel aandachtig naar kunst te doen kijken. Van Lieshout slaagt hier wonderwel in. Naast het colofon, achteraan in het boek, word je als lezer ook uitgenodigd om het Rijksmuseum of de website te bezoeken. Op de achterflap staat de leeftijdsaanduiding 4+. Het boek is nochtans niet eenvoudig en de getallen gaan ook het bevattingsvermogen van heel jonge kinderen te boven. Op sommige bladzijden moeten ze trouwens het getal visueel herkennen, wat zeker op die leeftijd nog niet mogelijk is. Oudere kinderen zullen dit boek dan ook veel meer kunnen waarderen. [Nora Janssens]
Redactie
Nederlands- en Engelstalig boekje met 25 kunstwerken uit het Rijksmuseum, geselecteerd door Ted van Lieshout, die al eerder toegankelijke kinderboeken over kunst maakte. Op de linkerpagina is telkens een getal te zien, op de rechterpagina een kunstwerk. Wát je moet tellen, weet je niet, wel hoeveel ervan zijn. Deze eenvoudige, originele manier van kunsteducatie, sluit aan bij de voorliefde van basisschoolkinderen voor tellen en zoekplaten. Ze worden speels gestimuleerd kunstwerken gedetailleerd te bekijken. De keuze van kunstwerken is gevarieerd: er zijn schilderijen, beeldhouwwerken, gebruiksvoorwerpen, etc. Sommige voorwerpen (o.a. een poppenhuis) zullen kinderen meteen aanspreken, andere (o.a. een Chinees theeservies) zijn wat ‘moeilijker’. De afbeeldingen zijn meestal groot genoeg, maar op sommige gedetailleerde schilderijen wordt het tellen priegelwerk. Achterin staat de ‘oplossing’ plus informatie over bijvoorbeeld titel, materiaal en maker. In een volwassen taalgebruik. De auteur geeft bij elk kunstwerk een korte, verhelderende toelichting in zowel het Nederlands als het Engels die wel op kinderen is gericht. De leeftijdsvermelding op het boekje is 4+, maar omdat er van 4 t/m 100 geteld moet worden en de kunstwerken soms erg gedetailleerd zijn, is 6 à 7 jaar beter.
Kristina Delmeire
ua/an/22 j
Wie van tellen houdt kan met dit boekje al spelenderwijs veel meer ontdekken dan op het eerste gezicht lijkt. Ted van Lieshout grasduinde door het Rijksmuseum van Amsterdam, zocht en vond 25 kunstwerken waar je dingen in kan vinden om te tellen. Dat kunnen de kralen van een oud halssnoer zijn of de portretten op een schilderij. Soms moet je helemaal niet tellen, maar staat het te zoeken getal gewoon ergens in het werk zelf. Bovendien weet je niet wat je moet tellen, het cijfer is gekend, maar niet de te tellen dingen. Dit originele concept, een soort kunstzinnige 'Waar is Wally' zeg maar, spreekt onmiddellijk aan. Via het getal vier en de veelvouden ervan word je binnengeleid in de wondere wereld van het museum. Een wereld waar je anders misschien niet zo makkelijk komt en die zo op een prettige manier kan verkend worden. Misschien is het zelfs de aanzet om die prachtige dingen eens 'in het echt' te gaan bekijken. Het idee is drempelverlagend. Bovendien is het boek erg verzorgd vormgegeven. De fotografie is scherp en de verscheidenheid van gekozen kunstwerken, verraadt visie. Hoedje af voor Van Lieshout die samen met het Rijksmuseum van Amsterdam een boekje maakte dat niet alleen makkelijk in de hand ligt, maar tevens op een intelligente manier jong en oud kan verleiden tot het proeven van ongekende smaken. Een aanrader.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.