Onder N.A.P.
Ton Theunis
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Mouria, cop. 2008 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MAG F 3363 |
31/12/2009
Politionele opsporingsmethoden hebben een revolutionaire technologische ontwikkeling doorgemaakt. DNA-onderzoek als bewijsmiddel, het onderscheppen van elke vorm van dataverkeer via telefoon of internet, maakt het de overheid mogelijk op drastische wijze in te grijpen. Privacy wordt in onze samenleving welwillend opgeofferd ten voordele van veiligheid. Dit gegeven staat centraal in De kluizenaar, een thriller van de Nederlandse schrijver van spannende romans Ton Theunis, auteur van o.a. De executeur (2005) en In Gods naam (2007). Theunis is tevens gewezen medewerker van het Nederlandse ministerie van Justitie, werd in de loop van 2006 benaderd door leden van het Europees Parlement met het verzoek een thriller te schrijven waarin de aantasting door de overheid van de privacy aan de kaak zou worden gesteld, om zo een zo breed mogelijke laag van de bevolking te sensibiliseren voor dit probleem. Dit leidde tot deze spannende en realistische thriller, waarin de beschreven opsporingsmethoden van de Nederlandse en andere Europese overheden daadwerkelijk worden toegepast.
Het schrijftalent en het vakmanschap van Theunis zorgen ervoor dat De kluizenaar niet louter een pamflet is dat wil waarschuwen, maar dat de feiten en waargebeurde inbreuken deugdelijk verpakt zitten in een knap geconstrueerde intrige, bevolkt door psychologisch degelijk uitgewerkte personages. Een terroristische bomaanslag op een drukbezochte marktplaats ergens in Nederland, geeft aanleiding tot paniekreacties van de bevolking. De publieke opinie en justitie roepen om ingrijpende opsporingsmethoden om de daders bij de kraag te vatten. Extreme afluistertechnieken, gebruik van tipgevers en undercoveragenten, opsporing via controle op internetcontacten, worden in de strijd geworpen, wat spoedig leidt tot een verdachte en mogelijke dader. Daniel Medendorp, een scheikundeleraar die na moeilijkheden met Marokkaanse jongeren werkloos is en geldproblemen heeft. Zijn wrok en ongenoegen gespuid via een blog op het internet, trekt de aandacht van hoofdinspecteur Gerard Albers. Wanneer diens geforceerde methoden evenwel niet kunnen verhinderen dat vermoedens niet hard gemaakt kunnen worden, keert het zo fijnmazige onderzoeksnet zich tegen hem. Theunis leverde met De kluizenaar een uiterst spannende thriller af waarin waardevolle research gelijke tred houdt met spanning en actie. [Staf Schoeters]
G.P. Schuring
Een bom ontploft op een markt in een Nederlandse stad en maakt veel slachtoffers. De verdenking gaat uit naar een radicale moslimgroepering, maar het onderzoek vlot niet. Hoofdinspecteur Albers wordt bijgestaan, maar in feite voortdurend overruled door AIVD-er Smit. De modernste opsporingstechnieken worden toegepast bij het nagaan van internetgebruik en van elektronische transacties. Het blijkt dat privacy niet bestaat onder het motto dat wie niets te verbergen heeft, ook niet bang hoeft te zijn. Het veroorzaakt tunnelvisie waardoor exclusieve verdenking komt te rusten op een oud-scheikundeleraar. Een verdenking die vals blijkt, maar dan is het kwaad al geschied. Een roman geschreven op verzoek van SP-parlementariërs als waarschuwing tegen het aantasten van de privacy. Dat merkt de lezer als er iets te uitgebreid wordt ingegaan op de nauwelijks legale methodes die in het kader van terrorismebestrijding worden gebruikt, wat het verhaal niet ten goede komt. Los daarvan is het een spannende roman waarin hoofdpersoon Albers wel wat meer body had kunnen gebruiken. Kleine druk.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.