De wiebelbillenboogie
Guido Van Genechten
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Clavis, 2014 |
KLEUTER : LEREN ![]()
Leren |
30/09/2014
Met een Chinese tangrampuzzel kun je met slechts zeven vormen (vijf driehoeken, een vierkant en een parallellogram) een heel groot aantal figuren maken. Voeg daar, zoals Guido Van Genechten deed, nog een cirkel aan toe en de mogelijkheden worden nog talrijker.
Dit nieuwe werk is een opvallende breuk met Van Genechtens vertrouwde stijl. Met vier cirkels, vier driehoeken en vier vierkanten maakt hij abstracte en figuratieve vormen. Daarbij beperkt hij de kleuren ook nog eens tot rood, blauw en geel. Tegen een zwarte achtergrond zorgt dit voor een krachtig, sober, maar levendig resultaat. Het lijkt of Van Genechten met dit werk terug wil gaan naar de essentie: 'misschien begint het zo misschien zijn er eerst alleen kleuren'. Na deze openingszin volgen drie helemaal rode, gele en blauwe dubbele bladzijden met de namen van de kleuren als enige tekst. '[…] en ontstaan pas daarna vormen', vervolgt Van Genechten. Rood wordt bij hem rond, geel een driehoek en blauw een vierkant. Vervolgens splitst de illustrator de drie hoofdvormen op in kleinere vormen. De ronde vorm in concentrische cirkels, de driehoek in kleinere driehoeken en het vierkant in kleinere vierkanten. Dan lanceert Van Genechten een spannende hypothese: misschien is uit die kleine stukjes wel alles om ons heen gemaakt. Alle dingen, planten, dieren, mensen en subcategorieën daarvan: struiken, bloemen, bladeren, vliegende, kruipende, springende, zwemmende, drijvende dieren en alles wat brult, blaft, knort en loeit. Ondanks het beperkte aantal vormen en kleuren creëert Van Genechten expressieve figuren. Na een hele reeks figuren volgt de conclusie: 'ja misschien is alles wel met die kleine stukjes gemaakt echt alles'. Om dan nog een stap verder te gaan door te schrijven, en ook in de tekeningen te laten zien, dat wanneer planten, dieren en mensen 'stuk gaan', ze weer veranderen in stukjes. En dan weer in 'puur kleur' en dat 'altijd opnieuw'. Deze cirkelgang van ontstaan, leven en stukgaan, is best een prikkelende gedachte. Om ons heen kijkend lijkt het inderdaad zo dat veel dingen — misschien — herleid kunnen worden tot de drie primaire kleuren en evenveel grondvormen. Het steeds terugkerende ‘misschien’ maakt dit idee alleen maar uitdagender.
In Misschien laat Guido Van Genechten de schattige snoetjes, toch wel zijn handelsmerk, voor wat ze zijn. Zijn beeldtaal gooit hij radicaal om. De tekst onttrekt zich aan de conventies van geschreven taal. Alle woorden in Misschien vormen een lange zin waarin geen hoofdletter of interpunctie voorkomt. Daardoor wordt het cyclische karakter van ontstaan, leven, ‘stuk gaan’ en een nieuw begin van alles nog benadrukt.
Achter in het boek wordt de lezer uitgenodigd om zelf ook vormen te maken met rode cirkels, gele driehoeken en blauwe vierkanten. Via de website van de uitgever kunnen de basisvormen worden gedownload.
Van Genechten laat zien dat back to basics niet saai hoeft te zijn en dat een jong publiek boeien ook kan zonder schattige dieren- of kindersnoetjes. Primaire kleuren en grondvormen zijn het materiaal waarvan alles kan worden gemaakt. Zeg dat Van Genechten het gezegd heeft.
[Coosje Van der Pol]
W. van der Pennen-Schleicher
Aan de hand van dit oblong prentenboek kan met jonge kinderen gefilosofeerd worden over het ontstaan van dingen. Na de introductie van drie kleuren (rood, geel, blauw) en drie vormen (cirkel, driehoek, vierkant) worden met die vormen voorwerpen, planten, dieren en mensen samengesteld, die in hun eenvoud goed te herkennen zijn. Alles lijkt gemaakt te kunnen worden met de drie vormen, maar ook weer uit elkaar gehaald te kunnen worden, zodat er uiteindelijk dezelfde losse stukjes overblijven. Tekst en illustraties zijn meestal geplaatst op een zwarte ondergrond, waartegen de drie primaire kleuren goed afsteken. Achterin wordt verwezen naar de website van de uitgever (clavisbooks.com) waar de basisvormen gedownload kunnen worden, om daarmee zelf nieuwe creaties te maken. Knap in zijn eenvoud biedt het boek veel stof tot nadenken en praten, met kinderen vanaf ca. 5 t/m 7 jaar.
Annie Beullens
ua/an/22 j
Dit prachtige boek gaat uit van de vraag: 'Hoe begint iets?' 'Misschien' drukt uit dat niemand zomaar een antwoord kan geven. Dus nodigt de schrijver/illustrator de kijkers uit om zelf te beginnen, alles weg te denken en een nieuwe wereld te scheppen. Hij doet dat met telkens twaalf dezelfde vormen: vier cirkels, vier driehoeken en vier vierkanten en met kleuren - rood, geel, blauw en zwart - voor de ondergrond. Daarmee schept hij een prachtige wereld in al zijn soberheid. Hij stelt niet alleen de vraag hoe het zou kunnen begonnen zijn, maar ook wat er gebeurt als alles stuk gaat. Misschien worden alle dingen, alle planten, alle dieren, alle mensen als ze stuk gaan gewoon stukjes die weer cirkels, driehoeken en vierkanten en worden die dan puur kleur worden. En zo is de cirkel rond. Het is zo mooi harmonisch dat je er stil van wordt. Dit boekje is pareltje van schoonheid en een fraai stukje filosofie rond de cruciale vraag: waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe? De vormen en kleuren nodigen kinderen uit om zelf hun wereld te scheppen. Tevens leren ze vormen en kleuren kennen en hanteren. Als dit boek niet in de prijzen valt, weet ik het ook niet meer!
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.