Europa zonder priesters ?
Jan Kerkhofs
Jan Kerkhofs (Auteur)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Lannoo, 2000 |
MAGAZIJN : NON-FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : 230.3 KERK |
31/12/2001
Nooit in de wereldgeschiedenis waren de toeristen talrijker dan aan het begin van het derde millennium, zo betoogt Jan Kerkhofs, jezuïet en emeritus professor aan de faculteit godgeleerdheid aan de KU Leuven. En toch voelen veel mensen zich binnenin zwervers in een almaar uitdijend labyrint. De enen sluiten zich daarin chaotisch af, de anderen zoeken naar een veilige schuilplaats, weer anderen trekken haastig door eindeloze gangen of verdringen zich rond 'zieners'. Een aantal gaat terug naar de bron: ze zijn als holbewoners die doorheen de spleten van het labyrint zeker zijn van een uitweg; ze rollen hiervoor een bol met de draad van Ariadne.
Kerkhofs gaat in dit boek op zoek naar (uit)wegen in het labyrint. De West-Europese mens staat inderdaad voor nieuwe uitdagingen, en er is geen weg terug. In de postmoderne wereld worden spiritualiteit en religie in vraag gesteld, maar ook alle vragen naar zin en betekenis. Het leek vroeger voor de meeste mensen makkelijker om in het reine te komen met alle bestaansvragen. Voor christenen was Jezus' boodschap het eenduidige antwoord op vele vragen. Intussen is de verdraagzaamheid tegenover het religieuze pluralisme in het algemeen erg groot geworden. Vlak doorheen kerk en samenleving vindt men een toegenomen zin voor religiositeit, gepaard aan een groeiende god-moeheid, met tegelijk een uitbreiding van de meditatiecultuur en een droogleggen van de gebedscultuur.
Dit verschijnsel leidt ook tot denkrichtingen die nieuwe vragen oproepen, bewegingen die fors toenemen, maar zich op een of andere manier afsluiten van de wereld of heel anders naar de samenleving kijken. New age heeft veel weg van een sekte. Charismatische bewegingen gaan een opener weg op, maar groeperen hoofdzakelijk de rechtsen in de kerken. Het Opus Dei roept omwille van zijn geheimzinnigheid vele vragen op. De klassieke kerken geven echter niet de juiste uitweg uit het labyrint, als men afgaat op de leegloop. Kerkhofs duikt in de geschiedenis om te onderstrepen dat zwerven, op zoek gaan, vanouds iets spiritueels is: kluizenaars en de oude christelijke orden zoals de benedictijnen zijn er een voorbeeld van.
Ook het christelijk discours zoals het sinds de Middeleeuwen vorm kreeg, met een triomferende Christus en een allesomvattende theologie, wordt door Kerkhofs onder de loep genomen: voorbestemming en erfzonde zijn geladen onderwerpen die in onze tijd niet begrepen (kunnen) worden vanuit het klassieke taalgebruik. Hetzelfde geldt voor de verrijzenisverhalen, al waarschuwt Kerkhofs hier voor twee absoluut te mijden opvattingen: de eerste die poogt van de verrijzenis (en de verschijningen) een historisch bewijsbaar feit te maken die het persoonlijk geloof nutteloos maakt, en de andere die de verrijzenisverhalen reduceert tot symbooltaal van de eerste christenen. Feitelijk gaat het volgens de auteur om een persoonlijke ervaring, die tegelijk een keuze is. Verder analyseert hij de betekenis van de toenemende interreligieuze dialoog; in die dialoog ontwaart hij sterke lichtpunten.
Kerkhofs neemt de lezer mee in wat hij het labyrint noemt, naar analogie van het begrip uit de Griekse mythologie. Zijn boek helpt de lezer om de draad van Ariadne te ontwarren en op te rollen. Het boek is rijk aan beelden, aan citaten uit de wereldliteratuur, uit de bijbel, uit getuigenissen. In de talrijke noten wordt hiernaar verwezen. Geschikt voor individuele lectuur, maar ook voor lees- en gespreksgroepen. [Frans L. Van den Brande]
Dr. H.Chr. van Bemmel
Dit boek is interessanter dan de titel doet vermoeden. Wat heeft de auteur, emeritus professor godgeleerdheid aan Katholieke Universiteit van Leuven, zich namelijk ten doel gesteld? Het antwoord in kort bestek is: er is altijd een tegenstelling tussen geloof en wetenschap, naast religiositeit in het verleden is er secularisatie in het heden en er bestaan diverse godsdiensten en religieuze stromingen naast elkaar. Hoe is dit alles met elkaar te rijmen en wat is het doel van ons leven àls er al een doel is zoals velen menen? De auteur gaat geen enkele mening of vraag uit de weg en probeert, zonder dat dit geforceerd aandoet, één gemeenschappelijke noemer te vinden. Hij gaat daarbij de confrontatie uit het verleden - denk aan jodenvervolging, slavenhandel, minachting van vrouwen - niet uit de weg. De beste uitspraken van bekende filosofen, schrijvers en theologen die openingen naar oplossingen geven, heeft hij veelvuldig in zijn betoog opgenomen. In het laatste hoofdstuk 'Grensoverschrijding' geeft hij aan dat juist tegenwoordig die verschillende godsdiensten en geestelijke stromingen elkaar steeds meer vinden. Ook lijkt de dialoog tussen geloof en wetenschap weer geopend. Het boek is, hoewel het vlot weg leest, toch wel gericht op een wat meer ontwikkeld publiek.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.