De jongen die draken kweekte
Andy Shepherd
Jesse Goossens (Auteur)
2 exemplaren
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
2 items magazijn |
Lemniscaat, cop. 2005 |
Thema: mensenrechten 6.MR.LO |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Lemniscaat, cop. 2005 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : ![]()
Kinderrechten |
31/12/2006
Right to Play is een humanitaire organisatie die er naar streeft alle kinderen in de wereld te laten sporten en spelen. Ze geloven dat sport en spel de basis is voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Hun filosofie is "Look After Yourself, Look After One Another". De organisatie is actief in 18 ontwikkelingslanden, waar ze voornamelijk werken in vluchtelingenkampen, met voormalige kindsoldaten en aidswezen. Right to play startte sport- en spelprogramma's op met een educatief karakter, gekoppeld aan voorlichtingscampagnes en gezondheidscampagnes, zoals een inenting tegen mazelen in Mali of een voorlichtingsprogramma rond hiv en aids in Rwanda. De organisatie wordt door verschillende topatleten ondersteund, zoals stichter en algemeen directeur van de organisatie, de Noorse schaatskampioen Johann Olav Koss.
Jesse Goossens ging op uitnodiging van de organisatie op reis en bezocht verschillende projecten. Ze bezocht ook projecten in Israël/Palestina en het hoofdgebouw van de Verenigde Naties in New York. In verschillende lettertypes en kleuren wordt duidelijk gemaakt wie er aan het woord is. Zo zijn er stukjes als een verhaal geschreven, met lokale kinderen of medewerkers als hoofdpersonages. De andere stukjes zijn observaties van de schrijfster. Daarin vertelt ze wat ze ziet en meemaakt wanneer ze bv. toekomt op de luchthaven van Kigali, Rwanda of aan de checkpoints op weg van Ramallah naar Jeruzalem. De verschillende vertelstandpunten zorgen voor een aangename afwisseling en maken de lectuur licht verteerbaar. Het boek ademt zo'n positieve sfeer uit dat je bijna vergeet in welke ellende de kinderen leven. Het boek bevat ook flink wat achtergrondinformatie, o.a. over de genocide in Rwanda, het Palestijns-Israelisch conflict en over hiv en aids.
Een lovenswaardig initiatief dat vervat zit in een aantrekkelijk uitgegeven boek met prachtige foto's. De vreugde van het samenspelen knettert ervan af. De opzet is duidelijk: Right to Play bekend maken bij het grote publiek en het enthousiasme van de initiatiefnemers, maar ook en vooral van de kinderen voor wie dit bedoeld is, te doen overslaan. Men is daar prachtig in geslaagd. Right to Play heeft ook een afdeling in Nederland en de directeur lanceert op het einde een oproep om Right to Play te steunen. Wie meer wil lezen kan een kijkje nemen op www.righttoplay.nl of www.righttoplay.com.
[Inge Umans]
Redactie
Kinderen hebben recht om te spelen maar bijna een kwart van alle kinderen op de wereld krijgt de kans niet. Johann Olav Koss, de Noorse arts en meervoudig wereldkampioen schaatsen, wil daar verandering in brengen. Hij stopte met schaatsen en wijdde zich aan het werk voor de organisatie Right to Play, mede door hem opgericht. Dit boek vertelt in woord en beeld over het werk van Right to Play. Het neemt de lezer mee op een avontuurlijke reis: langs scholen in Rwanda, oud-kindsoldaten in Sierra Leone, vluchtelingenkampen in Pakistan, sloppenwijken in Mali en projecten in Israël en Palestina. Met verhalen over straatkinderen, kinderen met aids, oorlogswezen, gehandicapte en andere kinderen, hun sport en spel en de hulp die Right to Play geeft. In kadertjes staat beknopte achtergrondinformatie over de besproken landen en gebieden en over de spelletjes daar. Ook wordt uitleg gegeven over onderwerpen als de Israelisch-Palestijnse kwestie, hiv en aids, genocide etc. Een realistisch, maar toch vrolijk ogend en optimistisch stemmend boek wat te danken is aan de tekst, kleurige opmaak en de vele kleurenfoto's van spelende en sportende kinderen. Achterin een spellenoverzicht, verklarende woordenlijst en een nawoord van de auteur. www.righttoplay.nl Vanaf ca. 11 jaar.
Nele Janssen
ua/an/22 j
Ieder kind heeft het recht om te spelen. Of je nu een jongen of een meisje bent, in Mali of in Palestina woont, blank bent of zwart. Iedereen heeft het recht om te spelen. Vanuit dit idee trok Johann Olav Koss naar verschillende landen met als doel de kinderen te laten spelen en sporten. Want spelen en sporten betekent zin geven in het leven, zelfvertrouwen opbouwen, respect leren krijgen voor zichzelf en voor elkaar, kinderen samenbrengen, zinvol tijd invullen, … en zoveel meer. Ondertussen lopen in verschillende landen initiatieven waarbij plaatselijke jongeren worden opgeleid tot coach. Zo een coach leert dan de jongens en meisjes van zijn/haar dorp spelen en sporten. Dit alles onder het symbool van Right to Play: een rode bal met daarop de woorden: ‘Look after yourself, look after one another.’ Precies de boodschap die zij met hun sport en spel willen brengen. Door een selectie van spelletjes, getuigenissen, verhalen en achtergrondinformatie heen maak je op een speelse manier kennis met verschillende landen, verschillende culturen, verschillende gewoontes en natuurlijk met de organisatie ‘Right to play’. Wat in ons land zo evident lijkt, namelijk spelen, blijkt dat niet in elk land te zijn … De foto’s waarmee al deze informatie wordt ondersteund, zijn vaak ronduit prachtig. Ze slepen je mee door de verschillende culturen in al hun rijkdom (en armoede). Met deze pracht en met de dikke, glanzende pagina’s doet dit boek eerder aan een fotoboek denken, een kijkboek. Maar dit is een boek om te kijken èn om te lezen, want beide zijn de moeite waard.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.