Duinbrand : roman
Robert Haasnoot
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
De Geus, cop. 2007 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : HAAS |
31/12/2009
Robert Haasnoot schreef drie romans die zich allemaal afspelen in Zeewijk, een door religie en visvaart geregeerd dorp. Deze boeken zijn nu in Zeewijk gebundeld tot een ouderwets dikke leesboek.
Waanzee, het eerste boek in deze trilogie, verscheen voor het eerst in 1999 (Muninga). Haasnoot vertelt hier het 'waargebeurde' verhaal van de Gekkenlogger, een vissersschip dat aan het begin van de Eerste Wereldoorlog een bizarre tocht maakt. Matroos Arend kan de bemanning ervan overtuigen dat het einde der tijden is aangebroken en dat de bemanning "uitverkoren" is. Dat betekent dat zij door God persoonlijk worden gespaard en direct in zijn "heerlijkheid" worden opgenomen. Het schip zet koers naar "Jeruzalem". Wie Arend tegenspreekt, wordt vermoord: drie bemanningsleden treft dit bittere lot. Haasnoot weet de stemming aan boord, een mix van achterdocht en godsdienstwaanzin, in beeldend proza te vatten. Zijn boek leest bovendien als een trein. De roman overtuigt vooral omdat Haasnoot over een groot vertelvermogen beschikt. Zijn proza, duidelijk doordrenkt van de taal uit de Statenvertaling, is uit marmer gehouwen. Alleen al voor Waanzee is de aanschaf van deze bundeling de moeite waard.
Steenkind (De Geus, 2002) is een heel ander geval. We bevinden ons hier in het hoofd van de tobbende puber Wouter. Zijn ouders verdwijnen na een nachtelijk uitstapje naar het strand. Zijn vader spoelt aan, maar van zijn moeder ontbreekt elk spoor. De flaptekst meldt: "In de hoop dat ze nog in leven is, raakt Wouter langzaam verstrikt in een door wanhoop en waan geregeerde werkelijkheid." En dat is zo, hoewel het slot toch hoopvol is. Ook in dit boek toont Haasnoot zich een begaafd verteller.
In De heugling (De Geus, 2005) zet Haasnoot weer een ander kopje thee. De hoofdpersoon is een 'heugling', de laatste afstammeling van een eeuwenoud geslacht van dorpschroniqueurs, die de geschiedenis van het dorp noteert, net als zijn voorvaders. Hij probeert het verband te ontdekken tussen vreemde voorvallen die het dorp in hun greep houden. Daarbij spelen een weduwe, een adellijke heer en nog een aantal personen, onder wie een beroemde schilder, een rol. Het is helaas niet mogelijk om het verhaal na te vertellen zonder de plot te verraden.
Haasnoots boeken spelen zich dus allemaal af in Zeewijk, een plaats gebaseerd op Katwijk, de geboorteplaats van de auteur. In drie romans schetst hij een beeld van deze plaats, zoals die ooit was, vanuit drie gezichtspunten, met het geloof als donkere onderstroom. Dat levert drie boeiende romans op. [Chr]
J.T.G. Maas
In deze uitgave bundelt De Geus voor het eerst de drie Zeewijkse (lees: Katwijkse) romans van Haasnoot (1961). Dat is een lovenswaardig initiatief. Hoewel de drie romans (Waanzee uit 1999, Steenkind uit 2002 en De heugling uit 2005) qua tijdsvolgorde spelen in 1915, resp. de jaren '50 en rond de eeuwwisseling van 1900, hebben ze de setting (Katwijk) gemeen, alsmede het reformatorisch-bevindelijke milieu. Stijl en taalgebruik van Haasnoot sluiten daarbij aan; hij veroordeelt zeker niet, maar wijst toch op de indirecte gevaren van deze geloofsovertuiging en de psychologische invloeden op o.a. de vissers uit deze gemeente. Haasnoot is daarbij min of meer tot chroniqueur van Katwijk (vermomd als Zeewijk) geworden, maar zet ook overtuigende psychologische romans neer. Voorlopig lijkt er een einde te zijn gekomen aan de Zeewijkse romans, maar men kan zich niet aan de indruk ontrekken dat we dit dorp nog tegen zullen komen in toekomstig werk. Vrij kleine druk.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.