Luister naar mijn trompet!
Mo Willems
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Gottmer, cop. 2008 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : KLEUTER : DAGELIJKS LEVEN
Slapen |
31/12/2008
Vindt u het ook zo'n opluchting wanneer u met andere ouders ervaringen kunt delen over de inventieve koppigheid van kinderen, wanneer ze weer eens niet willen gaan slapen, nog 101 dingetjes interessant vinden wanneer je echt moet vertrekken, of net dat ene ding willen doen dat ze echt niet mogen of nog niet kunnen, en bij dat alles hardnekkig volhouden, steeds weer nieuwe argumenten bedenken, slinkse wegen, pure chantage, hard brullen, voeten stampen? Zo ja, dan heeft Mo Willems u te pakken. Met 'de duif' heeft hij een personage en een boekenreeks (er zijn in de VS al zes titels uit, terwijl een animatieserie en een musical in de maak zijn) gecreëerd dat perfect de koppige kleuter incarneert, maar ook bespeelt en toespreekt.
Willems werkt drie gebruikelijke ingrediënten van het prentenboek tot het uiterste uit: een simpele, karikaturale illustratiestijl, een interactieve wisselwerking tussen boek en lezer, de dubbele gerichtheid (kind/volwassene). In elk boek worden we door een buschauffeur uitgenodigd om op een duif te letten die ofwel heel erg een bus wil besturen, ofwel dringend naar bed moet. Vervolgens komt de duif op de voorgrond die ons net datgene vraagt wat we moeten verhinderen, en daarbij gebruikt ze alle bekende truken uit de kinderdoos, van smeken over slimme argumenten tot een woedeaanval. De bedoeling is dat de kinderen nee zeggen en enig zelfinzicht verwerven, waar de volwassenen, die het gedrag van de duif volledig herkennen, vurig op hopen.
Willems heeft een slim concept voor zijn boekenreeks bedacht dat zowel kinderen als volwassen aanspreekt. Het lijkt simpel, maar eenvoud vraagt soms een lange zoektocht. De auteur geeft zelf toe dat de natuur hem een handje geholpen heeft: hij was al een tijdje aan het werken aan "really pretentious Great American Picture Books", totdat hij eens op een bankje voortdurend gestoord werd door een duif. Hij maakte een schets van de duif en later daagde het hem dat hier een prentenboek inzat. Die eenvoudige origine wil Willems bewaren in zijn boeken door ze heel kaal maar efficiënt uit te werken. Zijn boek werkt als een interactief tv-scherm. Tegen een monochrome achtergrond staat de duif centraal, heel schetsmatig getekend, met minimale, maar expressieve oog- en vleugelbewegingen. De aandacht wordt volledig naar dat hardnekkige beestje toegezogen, dat tot ons spreekt als in een dialoog. Eenmaal wordt dat beeld doorbroken, wanneer de duif in woede losbarst (in een rode waas vliegt en schreeuwt het beest alle kanten op).
"I want my books to be played, not to be read. I want them to be sort of a full-on experience." In die directe, interactieve ervaring slaagt Willems met een verrassend concept en een grappige uitwerking. Het is echter wel een eenduidig prentenboek geworden, dat niet veel herhaalde lezingen toelaat ? zeker voor de volwassene. En je loopt natuurlijk altijd het risico dat je kleuter liever 'ja' zegt tegen de duif! [Chris Bulcaen]
Didi Klijnsma-de Boer
Een mannetje met een slaapmuts op vraagt aan de lezer om de duif naar bed te sturen. De eigenwijze duif bedenkt alle mogelijke smoezen (ben niet moe, leuk tv-programma, ga morgen vroeg naar bed, etc.) en smeekbedes (please....) om nog niet naar bed te hoeven. Schitterend, onafhankelijk te lezen verhaal uit de serie over duif. De smoezen zijn zo herkenbaar (zowel voor kleuters als ouders) en misschien kunnen kleuters er nog wel van 'leren'. De grijs/blauwe illustraties op pastelkleurige achtergrond zijn van een pure eenvoud. Ze beslaan de hele bladzijde en laten alleen duif zien, die door zijn houding en gezichtsuitdrukking exact weergeeft waar hij mee bezig is. De ballontekst, is net als de contouren van duif, met vetkrijt gemaakt. De grootte van de letters is afhankelijk van het 'geluidsniveau' waarmee duif iets zegt. De auteur/illustrator van Nederlandse afkomst en woonachtig in New York is bekend van teksten en animaties voor Sesamstraat waarmee hij vijf Emmy Awards heeft gewonnen. Van zijn hand verscheen ook 'Laat die duif niet achter het stuur!'*. Heerlijk kijk- en voorleesboek. Vanaf ca. 4 jaar.
Sieglinde Duchateau
ua/an/22 j
Het is al laat en duif moet op tijd naar bed. Kan jij misschien helpen, want duif heeft er duidelijk niet veel zin in. Hij is helemaal niet moe en verzint van alles dat hij nog zou kunnen doen: naar een feestje gaan, tv kijken, eens een goed gesprek voeren, sterren tellen, enzovoort. Hij keert zich in alle mogelijke bochten en haalt er zelfs zijn knuffelkonijn bij om je te vermurwen hem op te laten blijven. Maar duif begint steeds luider te geeuwen, zijn protest wordt steeds zwakker en uiteindelijk valt hij toch in slaap. Een hilarische prentenboekje dat voor iedereen herkenbaar is. Met eindeloos gezeur en talloze smoesjes probeert duif de tijd te rekken om niet naar bed te hoeven gaan. Het doet een beetje vreemd aan dat de helft van de conversatie eigenlijk ontbreekt. De voorlezer of de luisteraar moet dus zelf duif actief gaan aansporen om te gaan slapen en zijn argumenten weerleggen. Het kan best grappig worden wanneer je merkt dat de kinderen hun ouders gaan nabootsen om duif in bed te praten. De illustraties zijn eenvoudig en stellen een gestileerde duif voor, met daarboven een tekstballonnetje met hetgeen hij zegt. In dezelde reeks verscheen ook 'Laat die duif niet achter het stuur'.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.