De rommelzolder van Wal
Brigitte Minne
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Abimo, 2014 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : ![]()
Knuffels |
31/07/2014
Veel kinderen hebben een lievelingsknuffel aan wie ze alles kunnen toevertrouwen. Ook in kinderboeken spelen knuffels vaak een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan Knor, de onafscheidelijke vriend van Robin uit de boeken van Sjoerd Kuyper of aan Monkey uit het gelijknamige boek van Ingrid en Dieter Schubert. Ook in Kas speelt een knuffel de hoofdrol. Wat Kas onderscheidt van andere knuffelvrienden is dat hij een klasknuffel is. Meester Stijn heeft hem zelf gebreid. Kas is een knuffel met een eigen wil: hij wil liever een jongensmuis zijn dan een meisjeskonijn, en dus maakt hij zijn oren korter en breit hij zelf een stuk aan zijn staart. Kas voelt zich al snel thuis in de kleutergroep van meester Stijn. Alleen 's avonds voelt hij zich niet prettig, wanneer hij als enige achterblijft in de donkere school. Wanneer Lies de volgende dag verdrietig vertelt dat haar poes onder een auto is terechtgekomen, blijkt Kas niet alleen een eigenwijze, maar ook een heel toegewijde knuffel. Hij springt in Lies' tas en kruipt 's avonds dicht tegen haar aan. Zo vinden het meisje en de knuffel troost bij elkaar.
Kas is een warm en veilig verhaal, dat prima geschikt is om 's avonds voor het slapengaan voor te lezen. Meester Stijn is een toegewijde leerkracht die zich inzet voor een prettige sfeer in zijn groep. Je voelt je direct thuis in zijn kleuterklas. Helaas blijft het verhaal wat vlak zonder onverwachte gebeurtenissen of verhaalwendingen. Het slot is wat sentimenteel: ‘Lies is een schat, denkt Kas. Hij krijgt het helemaal warm. Er rollen net geen tranen uit zijn knopenogen.’
De illustraties sluiten goed aan bij de sfeer van het verhaal. Soms zijn de prenten wat donker, maar over het algemeen passen de warme, gedekte tinten goed bij de knusse sfeer.
Een leuk extraatje is het breipatroon achteraan in het boek. Zo kunnen de kinderen zelf een knuffel (laten) breien.
[Ruth Hartog-Hoogendam]
B. Handgraaf
Meester Stijn is bezig met het breien van een knuffel. Een dag later neemt hij de knuffel mee naar school en laat hem aan zijn leerlingen zien. Ze zijn het er niet over eens of ze met een jongen of meisje te maken hebben. Het liefst willen ze dat het een konijn wordt. De knuffel is eigenwijs, komt tot leven en vormt zichzelf om tot een jongensmuis met de naam Kas. Hij blijkt uiteindelijk nog heel wat in de klas te kunnen betekenen. De tekeningen in dit prentenboek, meestal over twee pagina’s verdeeld, lijken uit een Pixarfilm te komen. De kleuren zijn sfeervol maar erg donker. Over het algemeen is de vrij lange tekst in wit of zwart in de illustraties gedrukt. Achter in het boek zijn instructies te vinden om zelf een Kas te maken en wordt verwezen naar een speciale website waar het breipatroon gratis kan worden opgevraagd. Jammer dat de illustraties niet wat fleuriger zijn afgedrukt maar desondanks zullen veel kinderen het fantastisch vinden om met Kas kennis te maken. Nu maar hopen dat de vaders of moeders aan het breien slaan. Leuk prentenboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.
Tinne Geuens
ua/an/22 j
'Kas' gaat over een knuffel die een eigen willetje heeft. Meester Stijn heeft de knuffel gebreid en gaf hem twee ogen, een neus, een mond en een hart voor zijn klas. Dan is het elf uur, echt tijd om te gaan slapen. Meester Stijn gaat naar bed terwijl de knuffel een sok pakt om in te slapen. Wanneer meester Stijn de knuffel zo de volgende dag vindt, kan hij zijn ogen niet geloven. Als hij een beetje van de verrassing is bekomen, vertrekt meester Stijn naar school. Voor de knuffel is het een helse rit, waarbij hij alle kanten op vliegt in de tas van meester Stijn. Gelukkig is er een beker die hij op zijn kop kan zetten om hem te beschermen. In de klas wordt de knuffel warm onthaald. Omdat hij nog geen oren en kleren heeft, kan de klas beslissen wat het moet worden. De kinderen kiezen voor een meisjeskonijn. Maar de knuffel wil graag een jongensmuis zijn. Daarom maakt hij zijn oren korter, breit hij zijn eigen staart en maakt hij een broekje van het jurkje. Op een briefje schrijft hij “Kas”. Alle kinderen vinden Kas geweldig. En Kas heeft het in de klas ook heel goed naar zijn zin. Enkel ’s nachts wanneer hij alleen is, vindt hij het eng in de klas. Maar op een dag besluit Kas om bij Lies in de tas te kruipen. Lies is verdrietig omdat haar poes gestorven is en Kas wil haar troosten. Hij mag bij Lies in bed slapen. Dat vindt hij fijn. De volgende dag gaat hij mee terug naar school, maar krijgt hij gezelschap van de knuffel van de overleden poes en een nachtlampje. Kas is nu héél erg blij. In dit verhaal wordt wel heel erg op de gevoelens van kleuters ingespeeld...
Dit prentenboek lijkt wel in 3-D geïllustreerd. Leuk is dat je op een prent Kas' naam al kan ontdekken terwijl die pas op de volgende bladzijde genoemd wordt. Ook de prent waarop je kan zien hoe Kas een sok neemt om in te slapen is erg leuk. Alles werd hier op ware grootte afgebeeld: de schoen en het stopcontact zijn gigantisch in vergelijking met het kleine, moedige knuffeltje.
Op de schutbladeren vind je een blauw breiwerkje met dito knoopjes, hetzelfde blauw als Kas. Ook na het verhaal vind je deze schutbladeren terug, maar dan komt er nog een breipatroon om een eigen Kas te breien, een tussenblad in het paars en Kas' geboortegedichtje.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.