Plats Divers
Ik ben Deniza, jongerenwerker en diversiteitsmedewerker van ARhus. Je kent mij misschien van #HACKpand of van eens op café, toen het nog mocht . Drie jaar geleden liep ik een kleine maand stage in ARhus. Het beviel mij zo hard dat ik terugkwam als stagiair in mijn laatste jaar . Dit keer voor 3 maanden. Na mijn stageperiode werd ik gepromoveerd tot 'ARgonaut' (zo noemen we ons, medewerkers van ARhus). A dream come true! Binnen mijn gevarieerde job ben ik onder andere verantwoordelijk voor de leergemeenschappen in de secundaire scholen voor het SIREE-project. Een project dat me, als diversiteitsmedewerker met zelf een migratieachtergrond, heel nauw aan het hart ligt.
Hoorde je al over Plats Divers?
SIREE doet wellicht al een belletje rinkelen? Toch niet? Wel, dat is een Interreg-project waarin ARhus samen met partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië inzet op het bevorderen van de integratie van mensen met een migratieachtergrond via ondernemerschap en onderwijs. Het project loopt geleidelijk aan op zijn einde en ook de leergemeenschappen worden afgerond. Het ideale moment dus om Plats Divers, ons kookboek in samenwerking met Burgerschool en MSKA, voor te stellen!
Een kookboek?
In het secundair onderwijs is het bevorderen van ouderparticipatie één van de projectdoelstellingen. Vooral ouders met een migratieachtergrond vinden moeilijk de weg naar de school. Vaak heeft dit te maken met de onwetendheid dat ze heel erg welkom zijn op de school van hun kind. Om hen dit duidelijk te maken, werd Plats Divers in het leven geroepen. Ouders met en zonder migratieachtergrond werden uitgenodigd om in de keuken van MSKA en Burgerschool een gerecht van hun thuisland klaar te maken. Deze gerechten zullen verzameld worden in een exclusief kookboek dat we samen met Johan Vergote van uitgeverij Bibliodroom zullen uitgeven.
De mens achter het recept
Dit project biedt de uitgelezen kans om kennis te maken met de mens achter het recept. Daarom beslisten we algauw om ook aandacht te schenken aan hun verhaal en dit op te nemen in het boek. Daarvoor gingen ikzelf en uitgever Johan via Zoom in gesprek met de betrokken gezinnen.
Tijdens deze gesprekken legden we de nadruk op het recept, het belang van koken en samen eten met het gezin, het samenleven in diversiteit en dromen voor de toekomst.
"Het is zo mooi en ontroerend om te zien hoe mensen vol trots over hun land van herkomst praten. Hun kinderen stonden in als tolk en deden dat zonder aarzelen. Het respect voor hun ouders en het warme familiegevoel is om stil van te worden."
Samen koken in het ARhus Café
In niet-coronatijden stonden er kooksessies gepland in het ARhus Café. Professionele fotograaf Joao Nzau Da Costa, één van de starters die we binnen het SIREE-project ondersteunen in de uitrol van z’n professionele carrière, zou er zorgen voor familiekiekjes voor het kookboek. Dit idee werd genoodzaakt vervangen door een coronaveilige fotoshoot op afspraak. Chefkok Hans van het ARhus Café zorgde voor pictureperfect gerechten. (We zijn niet anders van hem gewoon )
"Er was wel degelijk een rode draad in de interviews. Ouders dromen van een mooie toekomst voor hun kind en zijn bereid zichzelf daarvoor op te offeren. Vluchten naar een ander land of naar de stad zonder te vergeten waar je roots liggen en wie je bent, dat is voor iedereen belangrijk. De keuken zit vaak vol nostalgie en is daarom ook het kloppend hart van een huis."
Favoriete recept
Ben je benieuwd naar de gerechten? Dat komt goed uit want binnenkort geven we een aantal recepten vrij. Hier verklapt Deniza alvast haar favoriete recept:
"Sarmale is een gerecht dat typisch is voor de Balkan. Ook in Kosovo, waar ik geboren ben, maken we het geregeld klaar. Dit gerecht in een kookboek als Plats Divers verwerken is ook voor mij een beetje thuiskomen."
Het boek zal exclusief verkrijgbaar zijn via de deelnemers van Plats Divers. Kan je geen exemplaar bemachtigen? Kijk het hier in!
Plats Divers is ondertussen verschenen. Meer weten? www.arhus.be/plats-divers
Meer info over SIREE? www.arhus.be/siree