Foto uit album uit het magazijn van ARhus

Schatten uit het magazijn - top drie

ARhus De Munt telt niet enkel vijf verdiepingen (en tussenverdiepingen) boven de grond, maar ook ondergronds zijn er nog twee interessante etages. Dan hebben we het uiteraard niet over de parking, maar wel over onze magazijnen: zeven meter onder de grond, acht kilometer aan legplanken en in totaal 245.000 materialen, waarvan het oudste uit 1663! Kiezen uit zo’n waaier aan werken was geen eenvoudige opdracht, maar collectiemedewerker Peter Aspeslagh selecteerde naar aanleiding van ‘5 jaar ARhus’ drie schatten, allen afkomstig uit de bewaarcollectie Westflandrica én met link met Roeselare.

1) Fotoalbum ‘Vaderlandsliefde binst den Wereldoorlog 1914-1918’

In dit unieke fotoalbum zien we een 25-tal zwart-witfoto’s waarbij het Roeselaarse Rode Kruis en de Zusters Missionarissen van het Onbevlekte Hart van Maria (kortweg: de Missiezusters van De Jacht) zowel geallieerde soldaten als (Roeselaarse) burgers verzorgen. Daarnaast zijn er een aantal foto’s waarop de Roeselaarse Redemptoristen te zien zijn.

In het begin van de oorlog gaf de provinciale overste van de Redemptoristen de opdracht om alle lokalen van de paters Redemptoristen ter beschikking te stellen van zieken en gewonden. Bij de paters Redemptoristen in Roeselare kwamen de eerste Belgische soldaten aan op 12 oktober 1914. Na een maand werd het veldhospitaal voorbehouden voor geallieerden, een unicum in bezet België.

De Duitse bezetter beschouwde de geallieerde gewonden als krijgsgevangenen en wilde hen zo snel mogelijk naar Duitsland overbrengen. De paters probeerden de gewonden daarom zo lang mogelijk ongenezen te verklaren. 

2) ’t Manneke uit de Mane

’t Manneke uit de Mane is een oude Vlaamse volksalmanak (een jaarkalender zouden we vandaag zeggen) die voor het eerst in 1881 verscheen. In ons magazijn bevindt zich de complete reeks vanaf 1881 tot heden.

De almanak bevatte vanaf het begin ook grapjes (waarvan je hier enkele voorbeelden ziet), weersvoorspellingen, oude Vlaamse spreuken, wijsheden en gebruiken. De prent op de voorkaft, het lachende maantje, is ontworpen door Ferdinand Rodenbach, broer van schrijver Albrecht Rodenbach (naar wie we ons kenniscentrum vernoemden).

Sinds de oprichting worden jaarlijks enkele prominente West-Vlamingen tot Ridder in de Orde van 't Manneke uit de Mane geslagen. Ook tal van Roeselarenaars hadden deze eer, bijvoorbeeld Robert De Man (burgemeester), Jozef Camerlynck (Bank van Roeselare), Lieve Denys (feministe en genealoge), … 

3) Partituren van Cecilia Callebert (1884 - 1978)

In de Collectie Westflandrica vinden we een achttal werken over Cecilia Callebert en haar œuvre. Deze bewaarbibliotheek heeft ook een aantal partituren van haar hand in collectie, waaronder de Roode Dageraad.

Cecilia Callebert is één van de weinige vrouwelijke Vlaamse componisten uit het begin van de twintigste eeuw. Muziek kreeg ze met de paplepel ingegoten van haar muzikale familie die in 1892 in Roeselare kwam wonen. Cecilia Callebert was een pianiste en componeerde voornamelijk vocaal-religieuse en Vlaamse muziek. In 1921 was ze één van de mede-oprichtsters van de Roeselaarse (Vrije) Muziekacademie Adriaen Willaert.

Sinds 1997 is er in Roeselare een straat die haar naam draagt. In 2009 werd haar borstbeeld onthuld aan het pleintje aan de Bollenstraat, waar ze woonde. Dit beeld is van de hand van (de Roeselaarse kunstenaar) Isidoor Goddeeris.