Rekken cd's in ARhus De Munt

Aankoop nieuwe cd’s voortaan via suggesties van bezoekers

Om in te spelen op het veranderende leengedrag van onze bezoekers, zullen nieuwe werken voor de cd-collectie voortaan vooral aangekocht worden op basis van aankoopsuggesties. Er worden steeds minder cd’s ontleend en oudere werken blijven vaak lang onaangeroerd in de rekken staan. Deze nieuwe manier van aankopen vermijdt een overaanbod, terwijl muziekliefhebbers naar ARhus kunnen blijven komen voor het ontlenen van hun favoriete cd’s.

Net zoals in veel andere bibliotheken dalen de uitleencijfers van de muziekafdeling in ARhus al even. Het gebruik van de cd-collectie bedroeg in 2023 nog circa een derde van enkele jaren ervoor. Uit de cijfers blijkt bovendien dat een aanzienlijk deel van de cd-ontleningen gebeurt door slechts een héél klein aantal leden.

Om – letterlijk en figuurlijk – ruimte te maken voor nieuwe evoluties binnen onze collectie, verandert het aankoopbeleid voor de muziekafdeling. Niet door met de grove borstel door de cd-collectie te gaan of een grote uitverkoop te houden. Maar door in de toekomst vooral vraaggericht nieuwe werken aan te kopen.

Dit betekent dat er voor het verwerven van nieuwe cd’s voornamelijk gekeken zal worden naar aankoopsuggesties die je als lid van ARhus kan doen. Is er met andere woorden vraag naar een bepaald werk, dan bekijkt het collectieteam die aankoopmogelijkheid. De lener die de aankoopsuggestie deed, krijgt in dat geval ook de kans om het werk te reserveren en dus als eerste te ontlenen.

Daarnaast zetten we bepaalde werken of oeuvres in de kijker naar aanleiding van speciale gebeurtenissen en zal muziek ook op andere manieren een plaats krijgen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten in het voorjaars- of najaarsprogramma van ARhus, het geven van informatie rond de mogelijkheden van muziekstreaming , …

Het nieuwe aankoopbeleid is momenteel enkel van toepassing op de cd-collectie. Hoewel we voortdurend de trends en behoeften met betrekking tot onze dvd-collectie volgen en evalueren, verandert er momenteel niets aan het aanbod films en series in de bibliotheek en blijven we ons inzetten om een divers aanbod aan multimedia aan te bieden dat aansluit bij de interesses van onze leden. Om die reden wordt ook het nieuwe aankoopbeleid voor cd’s opgevolgd en bijgestuurd indien nodig.

Cd's in rekken

Op zoek naar het huidige aanbod aan cd’s? Dat kan je steeds raadplegen via de website of de cataloguspc’s in ARhus zelf.

Heb je een voorstel voor een werk dat nog niet in onze collectie zit, maar dat graag zou willen ontlenen? Stuur ons je suggestie via dit online formulier of spreek een baliemedewerker aan.