Stemcomputer

Test-stemcomputer in ARhus De Munt van 15 mei tot 5 juni

Begin juni trekken we opnieuw massaal naar de stembus. In Roeselare wordt het traditionele stembiljet vervangen door een digitale stemcomputer. Wie graag op voorhand weet hoe zo’n stemcomputer precies werkt, kan van 15 mei tot 5 juni in ARhus De Munt terecht.

Ter hoogte van het Digipunt op verdieping -0 wordt er tijdelijk een test-stemcomputer geïnstalleerd. Wie met vragen of onzekerheden zit rond het digitaal stemmen kan er tijdens de openingsuren van ARhus De Munt terecht om het stemprocédé op de stemcomputer uit te testen.

Ook op enkele andere plekken in Roeselare worden test-stemcomputers beschikbaar gesteld. Een overzicht van de plaatsen en periodes vind je op de website van Stad Roeselare

Digitaal stemmen

Het digitaal stemmen verloopt in een aantal stappen. Bekijk ze in dit handige overzicht. Of bekijk deze video.

Over de verkiezingen

Wanneer zijn er verkiezingen?

Dit jaar trekken we twee keer naar de stembus, in juni en oktober. Op zondag 9 juni 2024 stemmen we voor het Europees Parlement, de Kamer van volksvertegenwoordigers (dus federaal) en het Vlaams Parlement. Voor elk van de drie verkiezingen moet je apart stemmen, maar wel op dezelfde locatie op hetzelfde moment.

Op zondag 13 oktober 2024 zijn er lokale en provinciale verkiezingen en stemmen we dus voor de gemeente- en provincieraad.

Moet ik stemmen?

Op zondag 9 juni (federale, regionale en Europese verkiezingen) geldt er een opkomstplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Je moet je dus begeven naar het stembureau en het stemhokje binnengaan. Effectief stemmen op een partij of een politicus is niet verplicht, je kan ook blanco stemmen.

Voor het eerst moeten ook 16- en 17-jarigen gaan stemmen, maar enkel voor de Europese verkiezingen.

Op zondag 13 oktober (lokale en provinciale verkiezingen) is er voor het eerst geen opkomstplicht meer in Vlaanderen. Je kan dus vrij kiezen of je naar het stembureau gaat en of je stemt.

Bron: VRT NWS

Meer weten?

Op volgende websites vind je heel wat informatie over de verkiezingen.

Voor jongeren: