Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

ARhus wil iedereen maximale toegang geven tot kennis en informatie. Als een open kenniscentrum willen we niet alleen dat elke bezoeker zich hier welkom voelt, maar ook dat iedereen - letterlijk - toegang heeft tot onze collecties, activiteiten, zalen, ... Lees hieronder op welke manier we zo toegankelijk mogelijk proberen te zijn.

Rolstoelgebruikers

ARhus De Munt

Het gebouw op De Munt is toegankelijk voor rolstoelgebruikers:

  • De ondergrondse betaalparking De Munt telt acht afzonderlijke plaatsen voor mensen met een beperking.
  • Vanuit de ondergrondse parking is er een lift tot in het sas van ARhus De Munt. 
  • Van op het plein De Munt bevat de toegang tot het gebouw geen niveauverschillen.
  • Elke verdieping van het kenniscentrum is bereikbaar via de twee liften voorbij het onthaal. 
  • Op verdieping -0 (voorbij onthaal), verdieping +1 (ARhus Café) en verdieping +3 is telkens een rolstoelvriendelijk toilet aanwezig.
  • De uitleenstations op de verdiepingen zijn verlaagd, net als één van de twee inleverautomaten in het onthaal.
  • De beschikbare zalen (atelier 1, atelier 3, atelier 4 en het Verzonken Kasteel) zijn toegankelijk met een rolstoel. 

ARhus Rumbeke

Info volgt binnenkort.

ARhus Beveren

Info volgt binnenkort.

ARhus Gitsestraat

Info volgt binnenkort.

Slechthorenden en doven

Logo VGT

Tolk Vlaamse Gebarentaal

Ben je doof of slechthorend? Dan kan je voor de meeste activiteiten gratis een tolk Vlaamse Gebarentaal aanvragen. Je herkent de activiteiten waar dit mogelijk is aan dit logo. 

Om een tolk aan te vragen, mail naar info@arhus.be.

Ringleiding voor slechthorenden

Het Verzonken Kasteel, de polyvalente zaal in ARhus De Munt, beschikt over een ringleiding die storende achtergrondgeluiden in de ruimte weg filtert. Heb je een gehoorapparaat of cochleair implantaat? Zet dit in de T- of MT-stand om tijdens de activiteit te genieten van een comfortabel geluidsniveau.

Teletolk

Heb je een snelle vraag voor ons, bijvoorbeeld rond je lidmaatschap of ontleende materialen? Teletolk biedt wie doof of slechthorend is een eenvoudig communicatiemiddel om praktische zaken te regelen met horende personen. Op die manier kan je van bij je thuis een Teletolksessie opstarten, waarbij de teletolk contact met ons opneemt om jou een antwoord op je vragen te geven. Klik hier voor meer info over deze dienst van de Vlaamse overheid.

Slechtzienden en blinden

Assistentiehonden

Assistentiehonden zijn welkom in ARhus, mits ze duidelijk herkenbaar zijn door middel van bijvoorbeeld een hesje met de vermelding assistentie- of hulphond. Assistentiehonden die hun baasje vergezellen op bezoek in ARhus De Munt kunnen in het ARhus Café water krijgen.

Lift 

De twee bezoekersliften in ARhus De Munt hebben binnenin een aangepast bedieningspaneel waarbij de cijfers van elke verdieping weergegeven worden in zowel reliëfdruk als braille. Een sprekende stem geeft ook telkens aan op welke verdieping de lift stopt. In de liften zijn ook leuningen aanwezig die steun bieden.

ARhus Beveren, ARhus Rumbeke en ARhus Gitsestraat bevinden zich allemaal op het gelijkvloers.

Met kleine kinderen

ARhus Café

Het ARhus Café draagt het label ‘kindvriendelijk eetadresje’ van Roeselare. Gezinnen met kinderen zijn hier van harte welkom.

  • Het café is gemakkelijk toegankelijk met een kinderwagen.
  • Er zijn meerdere kinderstoelen aanwezig. 
  • Vraag een medewerker gerust om melk of babyvoeding op te warmen in de microgolf.
  • De kaart bevat een kindermenu; vraag een medewerker naar de suggesties van de dag. Er is ook aangepast kinderservies beschikbaar.
  • Een ruim aanbod leesvoer, spelletjes en speelgoed zorgt ervoor dat de kleinsten zich niet vervelen in het ARhus Café.

Verzorgingstafels

  • Op verdieping +1 (ARhus Café) is er in de toiletten een verzorgingstafel aanwezig. 
  • Op verdieping +2 is er een borstvoedings- en verzorgingsruimte aanwezig. Vraag de medewerker aan de infobalie om via een badge toegang te krijgen tot deze ruimte.

Taaliconen

Weet je niet of je genoeg Nederlands kent om deel te nemen aan onze activiteiten? Bij bepaalde activiteiten kan je taaliconen terugvinden. Dat symbool toont hoeveel Nederlands je nodig hebt om de activiteit comfortabel te volgen. Het betekent ook dat je welkom bent om je Nederlands te oefenen tijdens deze activiteit. 

Dit betekenen de taaliconen:

taalicoon 1
taalicoon 1: je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands
taalicoon 2
taalicoon 2: je begrijpt al een beetje Nederlands, maar je spreekt het nog niet zo goed
taalicoon 3
taalicoon 3: je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen
taalicoon 4
taalicoon 4: je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed

Tip: leer je Nederlands en wil je graag de taal oefenen tijdens een leuke babbel? Tijdens de ARhus klap! praattafels kan je een gesprek voeren met Nederlandstalige vrijwilligers.

Hartelijke plekken

Hartelijke plekken logo

Hartelijke Plekken Roeselare is een netwerk van handelaars en burgers die kleine diensten aanbieden aan zij die hier nood aan hebben. Ook ARhus is een hartelijke plek waar je gebruik kan maken van volgende basisdiensten:

  • We luisteren met plezier naar je wanneer het niet te druk is.
  • Dringend toe aan een plaspauze? Gebruik gratis het toilet.
  • Hier kan je jouw smartphone, laptop of ander elektrisch apparaat gebruiken en/of opladen.
  • Maak gebruik van het gratis wifinetwerk van ARhus.
  • Je bent welkom om in het aanbod boeken, kranten of tijdschriften te lezen.

In ARhus De Munt kan je ook gebruikmaken van volgende extra diensten:

  • Berg je spullen tijdelijk op in een van de lockers. Vraag hiervoor de sleutel aan de onthaal- of baliemedewerker en zorg ervoor dat je de locker voor sluitingstijd leegmaakt.
  • In het ARhus Café zijn uitgestelde drankjes of maaltijden mogelijk. Neem een kijkje aan het prikbord aan de kassa om te zien welke bonnetjes er beschikbaar zijn.

Meer weten? Klik hier voor meer info over Hartelijke Plekken Roeselare.

Vrijetijdspas Roeselare

Inwoners van Roeselare die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming bij hun mutualiteit krijgen automatisch een vrijetijdspas. Als houder van zo’n (geldige) pas, is je jaarlijkse lidmaatschap bij ARhus gratis. Leden van ARhus nemen gratis deel aan de meeste activiteiten die georganiseerd worden. Voor activiteiten die wél betalend zijn, krijg je met je vrijetijdspas 50% korting.

European Disability Card (EDC)

Label European Disability Card

De European Disability Card (EDC) is een Europese kaart om de toegang van personen met een beperking tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding te vergemakkelijken. De kaart is strikt persoonlijk en bewijst dat je een beperking hebt. De kaart kan gebruikt worden in verschillende Europese landen, waaronder ook België. 

Ben je houder van een EDC, dan krijgen jij en je begeleider 50% korting op betalende activiteiten georganiseerd door ARhus.

Contacteer ons

Niet gevonden wat je zocht? Of heb je een specifieke vraag? Vul het onderstaande formulier in. We contacteren je zo snel mogelijk. 

Ik heb een vraag

*Gelieve in te voeren voor goede registratie van uw bericht

Ik ga akkoord met het privacybeleid.