Persbericht 04/10/2023 Infoavond in ARhus zet niet-aangeboren hersenletsels in de kijker

Infoavond in ARhus zet niet-aangeboren hersenletsels in de kijker

PERSBERICHT  4/10/2023

ROESELARE. ARhus, AZ Delta en thuisbegeleidingsdienst ’t Spoor van Dominiek-Savio organiseren op dinsdagavond 17 oktober 2023 een infoavond over de impact van een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Niet alleen de gevolgen op medisch vlak komen aan bod, ook de verdere ondersteuningsmogelijkheden worden toegelicht. Geïnteresseerden kunnen de gratis infosessie zowel in ARhus, alsook van thuis uit meevolgen via een livestream.

Meer dan 300.000 Belgen leven vandaag met een niet-aangeboren hersenletsel (Hersenletsel Liga). De oorzaken daarvoor lopen sterk uiteen; van een ongeval, hersenbloeding of tumor tot een infectie of zuurstofgebrek. Hoe zwaar de gevolgen precies zijn, hangt af van de aard, de omvang en de plaats van het letsel. Naast gevolgen die meteen zichtbaar zijn zoals problemen met spraak of motoriek, kunnen na verloop van tijd soms ook cognitieve, sociale of gedragsproblemen opduiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om vermoeidheid, verlies van initiatief, geheugen- en concentratieproblemen of een veranderde persoonlijkheid. Kortom, een hersenletsel haalt je leven compleet overhoop.

Tijdens de infoavond licht Dr. Valerie Lefevere van AZ Delta, gespecialiseerd in fysische geneeskunde en revalidatie, toe welke niet-zichtbare neurologische problemen kunnen opduiken bij een niet-aangeboren hersenletsel en wat de impact hiervan kan zijn op patiënt en omgeving. Neuropsychologe Winnie Naessens (AZ Delta) zoomt daarnaast dieper in op onder meer overprikkeling en vermoeidheid.

Maar een hersenletsel gaat verder dan het medische luik alleen. Voor personen met een NAH en hun omgeving is het niet altijd gemakkelijk om te weten op welke hulp men een beroep kan doen na een ontslag uit het ziekenhuis. Lieve Borremans van 't Spoor, de thuisbegeleidingsdienst van Dominiek Savio, schetst daarom aansluitend de ondersteuningsmogelijkheden voor mensen met een NAH in hun thuisomgeving. Ze stelt die avond ook het project vroeg-nah-bij voor, dat mensen met een NAH en hun mantelzorgers extra mogelijkheden biedt.

“ARhus wordt door de burger aanzien als een huis van vertrouwen. Vanuit die positie is het onze taak om de brug te maken tussen het gezondheidsveld enerzijds en de burger anderzijds en het uitwisselen van informatie, via bijvoorbeeld een infoavond als deze, te faciliteren”, aldus Yves Rosseel, directeur van ARhus.

De infoavond ‘Leven met een hersenletsel’ wordt georganiseerd in het verlengde van de jaarlijkse Week van NAH (9-15 oktober), met als doel om patiënten, hun familieleden en geïnteresseerden bijeen te brengen en informatie en ervaringen uit te wisselen. De sessie vindt plaats op dinsdag 17 oktober 2023, van 19u tot 20u30 in ARhus De Munt of online. Deelname is gratis, maar inschrijven is wel noodzakelijk. Meer info via www.arhus.be/kalender, info@arhus.be of 051 69 18 00.