Apps voor kinderen
Apps voor kinderen
Dagelijks komen er heel wat nieuwe softwareapplicaties, kortweg ‘apps’, uit voor tablet en smartphone. Het kan gaan om spelletjes of andere vormen van amusement, maar ook toepassingen die informatie op een kindvriendelijke manier brengen. Sommige apps zijn gratis, andere betalend. Omdat het niet altijd gemakkelijk is om je weg te vinden in het enorme aanbod, zet ARhus regelmatig enkele creatieve, nuttige of amusante apps voor kinderen in de kijker. Daarnaast geven we ook heel wat tips rond apps die lezen een pak leuker of gemakkelijker maken.
Kom proberen
Zin om enkele geselecteerde apps even uit te testen? Op verdieping +2 in ARhus De Munt kan iedereen gebruik maken van:
- een tablet met kinderapps (vanaf zes jaar)
- een tablet met kleuterapps
- een tablet met Fundels
Apps rond Makkelijk Lezen
Squeebles Spelling Test
Hoewel deze app in het Engels is, kan je hem gemakkelijk aanpassen voor de Nederlandse taal. Je kan namelijk zelf woordenlijsten toevoegen zodat je volledig op maat van je kind kan werken. Je spreekt en typt de woorden in die de app moet laten verschijnen. Je kan kiezen of je het woord al dan niet laat zien voor je kind het schrijft. In een apart deel zie je de vooruitgang van je kind en welke woorden fout geschreven zijn. De feedback kan je herschrijven in het Nederlands. Door woorden juist te schrijven, verdienen kinderen punten waarmee ze een spel kunnen spelen.
Bru-taal
Bru-taal is een bekroonde app voor kinderen met taalachterstand. Zo kunnen ze op een speelse en leerzame manier oefenen met onze taal. Kies zelf een oefening en niveau of speel het hoofdspel met alle oefeningen (van gemakkelijk naar moeilijk). Er zijn meer dan 50 levels op drie verschillende niveaus. Daarin komen woordenschat, tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooid deelwoord, tegenstellingen, meervouden, synoniemen, verkleinwoorden, vergrotende trap en bezittelijke voornaamwoorden aan bod.
- 6,99 euro
- van 9 tot 11 jaar
- voor iOS
- Nederlandstalig
Karaton
Karaton is een educatief avonturenspel, ontwikkeld voor kinderen met dyslexie. Ze spelen het spel onder begeleiding van een logopedist. Door de uitdagingen en beloningen in de game blijven ze gemotiveerd om te lezen en met taal te oefenen. Het spel en de oefeningen worden aangepast aan de noden en het niveau van het kind. Via het webplatform Karaton Academy kunnen ouders samen met zorgprofessionals de vorderingen van hun kind bijhouden en aanpassingen uitvoeren. Karaton kan gratis uitgeprobeerd worden voor 14 dagen.
- 89 euro
- van 6 tot 12 jaar
- online
- Nederlandstalig
WRTS
Leer woordjes eenvoudig en snel met WRTS.be. WRTS is een gratis woordentrainer om woordjes of begrippen te studeren. Van oorsprong is WRTS een Nederlands bedrijf maar het richt zich sinds 2020 ook op de Vlaamse markt. Bekijk of jouw woordenlijst uit jouw lesboek er ook tussenstaat of maak er eenvoudig zelf één aan.
Kwijt Weg Foetsie
Vraag jij je soms ook af waar al je verloren spullen gebleven zijn? Ga mee met Hannah en haar opa op reis naar Kwijt Weg Foetsie, een land ver hier vandaan. En misschien vind je terug wat je al zo lang aan het zoeken bent. Deze herinterpretatie van het gelijknamige, bekroonde prentenboek wordt nog meeslepender door de animaties, interacties en sfeervolle muziek. Kinderen kunnen het verhaal beluisteren met de voorleesstem of zich laten voorlezen door hun ouders. Oudere kinderen kunnen het verhaal zelf lezen met of zonder ondersteuning.
- 2,29 euro voor volledige versie
- van 4 tot 8 jaar
- voor iOS (tablet)
- Nederlandstalig
Lola’s ABC-feest
Op het feest van panda Lola leren kinderen de klinkers, woorden herkennen, schrijven en lezen. Ze zien het verschil tussen hoofdletters en kleine letters. In de app leer je het alfabet, maar mag je ook Lola’s huis versieren met ballonnen, ijsjes maken, ... Dit stimuleert het leerproces omdat ze met leuke verrassingen beloond worden. Een vertelstem geeft eenvoudige instructies bij het spelen. In de app komen geen in-app-aankopen en advertenties voor.
Boekies
Dit online leesbevorderingsplatform bevat ruim 2.000 digitale kinder- en jeugdboeken waaronder een groot aantal series rond bepaalde personages, zoals Koen Kampioen, Blitz! en Dolfje Weerwolfje. Hieruit kan op basis van interesse, leeftijd of AVI-niveau. Voor zwakkere lezers biedt Boekies diverse vormen van leesondersteuning, zoals een leesliniaal en een voorleesmogelijkheid. Zo kan iedereen zelfstandig lezen met Boekies. Dit leidt tot meer zelfvertrouwen en leesplezier, een betere leesmotivatie en op termijn een betere leesvaardigheid.
- vanaf 81,32 euro voor een individueel jaarabonnement
- van 4 tot 14 jaar
- online
- Nederlandstalig
Lezergame
Lezergame is een educatieve leesgame voor beginnende of vastgelopen lezertjes alsook voor anderstalige kinderen. De game werd ontwikkeld volgens het educatief concept van Martine Ceyssens, die in haar praktijk heel wat kinderen met dyslexie begeleidt. Lezergame bestaat uit verschillende educatieve spelletjes waarin de figuurtjes Run, Bit en Zip tot leven komen. De game kan op zichzelf gespeeld worden, of in combinatie met de leesboxen en oefenmappen van Pelckmans-Abimo.
- 37,26 euro voor een jaarabonnement
- van 6 tot 8 jaar
- voor iOS en Android
- Nederlandstalig
Ondersteunende apps en toepassingen
Anderslezen
Deze app maakt van een smartphone of tablet een Daisy-speler; zo kan je Daisy-luisterboeken online beluisteren of downloaden voor offline gebruik. Daisy-luisterboeken worden gemaakt door de Luisterpuntbibliotheek en zijn speciale luisterboeken.
- gratis
- voor iOS en Android
- Nederlandstalig
Alinea
Alinea is een voorleessoftwarepakket dat kinderen kan ondersteunen bij dyslexie en andere lees-, schrijf- of leerproblemen. Alinea is erg eenvoudig, veelzijdig en intuïtief. Het pakket biedt hulp bij begrijpend en technisch lezen, bij het schrijven van teksten en bij het studeren.
BLOON
BLOON is een online toepassing om spelling, werkwoordspelling en woordenschat te oefenen. De toepassing werkt volgens de BLOON-methode (Bekijken, Lezen, Omdraaien, Opschrijven en Nakijken) waarbij de visuele en auditieve ondersteuning voor een betere verwerking zorgt. Tijdens het oefenen met de woordenlijsten worden munten verdiend waarmee een eigen spelwereld ingericht kan worden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de verschillende lijsten spelenderwijs te herhalen aan de hand van drie games: Memory, Snake en WoordGum.
- 169,52 euro voor een familiejaarabonnement
- van 6 tot 12 jaar
- online
- Nederlandstalig
Kurzweil 3000
Kurzweil is een uitgebreid softwarepakket dat lees- en schrijfbelemmeringen zoals dyslexie helpt overwinnen. Het programma beschikt over ultraperformante scansoftware (KES-bestanden), uitgebreide opzoek- en studie-ondersteuning met multifunctionele woordenboeken (vertalen, werkwoorden, beelden) en veelzijdige studietools (mindmaps, sjablonen voor schrijfopdrachten, voetnoten, hyperlinks,…). Met de Kurzweil app voor smartphone of tablet digitaliseer je papieren documenten die je eenvoudig laat voorlezen.
Prizmo
Met deze app kan je gedrukte tekst inscannen en laten voorlezen. De app geeft gesproken instructies zodat je je tablet of smartphone juist positioneert bij het inscannen van teksten. De app herkent Nederlands en een Vlaamse stem (mannelijk of vrouwelijk) kan je aankopen. Je kan ook de spraaksnelheid aanpassen en er is een online vertaalfunctie.
- gratis proberen, daarna betalend
- voor iOS
- Nederlandstalig
Prizmo Go
Prizmo Go biedt ondersteuning aan mensen die moeite hebben met lezen door dyslexie of een visuele beperking. De app kan namelijk een tekst voorlezen als je er met je smartphone of tablet een foto van neemt. Bij het scannen van de tekst krijg je gesproken instructies. De app geeft vervolgens de tekst weer op het scherm. Terwijl de zinnen worden voorgelezen, lichten de woorden op en kan je terug- of vooruit spoelen en pauzeren.
- gratis proberen, daarna betalend
- voor iOS
- Nederlandstalig
NaturalReader
Deze app leest documenten en webpagina’s voor en kan heel wat formaten openen (pdf, Word, PowerPoint, e-boeken en html-files). Er zijn voorleesstemmen in 20 talen, waaronder ook Nederlands. Je kan het tempo vertragen en het lettertype vergroten. De teksten open je via de ingebouwde browser, door te kopiëren en plakken, via Dropbox, OneDrive en Google Drive en aan de hand van geheugenkaartjes.
Eenvoudige Spelling
Deze app is een hulpmiddel voor schrijvers van alle leeftijden en kan je leesvaardigheid en spelling verbeteren. Spreek je zinnen via de microfoon van je toestel in en de app zet alles om in tekst. Kies hierbij voor een dyslexievriendelijk lettertype met kleurbedekking (OpenDyslexic). Je kan ook je tekst laten vertalen in andere talen. De spellingshulp is voorzien van een geschiedenis waarin je zoekresultaten en vertalingen kan bewaren. Zoek woorden op in de app of beschrijf ze.
Goede apps herkennen
Hoe herken je een goede app? Lees even onze tips om te oordelen of een app interessant kan zijn:
- de app geeft informatie of levert een dienst die je elders niet gemakkelijk(er) kan vinden
- de app laadt snel alle inhoud en loopt niet regelmatig vast
- de app bevat geen overdaad aan reclame
- overzichtelijke menu’s en/of duidelijke toetsen zorgen ervoor dat je gemakkelijk je weg vindt
- de app bevat geen verdoken trucs die je aanzetten tot het kopen van inhoud (in app-aankopen)
- de app is mooi vormgegeven en niet schreeuwerig
Extra tips rond kinderapps:
- de app bevat een competitief spelelement of heeft een informele leerwaarde
- de app sluit aan op het niveau en de belevingswereld van het kind
- de app is gewoonweg leuk om te spelen
Apps en privacy
Op je smartphone of tablet kan je verschillende soorten persoonsgegevens terugvinden:
- gegevens over wat je doet op je toestel, bijvoorbeeld welke apps je gebruikt en hoe vaak
- gegevens die je zelf bijhoudt op je toestel, zoals je contacten, foto’s, …
- gegevens die van het apparaat worden afgelezen, zoals je locatie en bewegingen
Apps hebben sommige van deze gegevens nodig om te kunnen werken. Google Maps bijvoorbeeld heeft je locatie nodig om te navigeren. Logisch. Maar, dit betekent niet dat apps zomaar jouw gegevens kunnen gebruiken.
Apps moeten je toestemming vragen om je gegevens te gebruiken en het doel daarvan moet duidelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld voor advertentiedoeleinden zijn. Het gebruiken en bewaren van gegevens kan ook enkel als dit nuttig is voor de functie van de app. Bovendien moeten je gegevens goed beveiligd worden, zodat ze niet in verkeerde handen vallen.
Drie tips
- Privacyoverzicht? Check!
Wil je een app installeren? Check dan het privacyoverzicht door in de beschrijving van de app naar beneden te scrollen. Je krijgt zo snel een beeld van de hoeveelheid en aard van de gegevens die een app van jou gebruikt. Stel je de vraag of je deze gegevens wel wil delen met de ontwikkelaar van de app én eventueel derde partijen. Lijkt het je dat de app onnodig veel gegevens gebruikt? Dan kan je ervoor opteren om de app niet downloaden en op zoek te gaan naar een alternatief.
- Beheer toestemmingen
Je hoeft niet elke app alle toegangen te geven die gevraagd worden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel toegang te verlenen wanneer je de app gebruikt (bijvoorbeeld in het geval van locatiegegevens). Je kan ook altijd achteraf je toestemmingen aanpassen in de instellingen van je toestel, zowel bij Android als iOS. Apple-gebruikers kunnen bovendien een privacyrapport inschakelen.
- Blijf up to date
Installeer updates meteen en verwijder apps die je niet meer gebruikt.