Interessante websites en databanken
Interessante websites en databanken
Databanken voor school en studie
Uittrekselbank
Via de Uittrekselbank vind je bijna 4.000 samenvattingen van boeken en ruim 450 auteursportretten. De samenvattingen gaan in op de thema’s en motieven van het boek. Ideaal voor een leesverslag, boekbespreking of bij het lezen voor de literatuurlijst.
Junior Winkler Prins
Junior Winkler Prins is een online encyclopedie speciaal gericht op kinderen uit het basisonderwijs. De tekst en vormgeving is aangepast aan de leeftijdsgroep. Je vindt er dus veel afbeeldingen, video's, geluidsfragmenten, ...
Studie Winkler Prins
Studie Winkler Prins is een online encyclopedie gericht op kinderen vanaf 10 jaar. Aan de hand van helder en toegankelijk taalgebruik ontdek je er meer over thema's als aardrijkskunde, geschiedenis, kunst, samenleving, biologie, ...
Bovenstaande websites zijn databanken waarvoor je een login nodig hebt. Je kan ze thuis niet raadplegen, maar wel wanneer je in ARhus De Munt of ARhus Rumbeke bent. Je kan hiervoor gebruik maken van het gratis wifi-netwerk in ARhus of een werkplek met pc gebruiken.
Digitale overheid
itsme®
Gebruik itsme® bij meer dan 800 bedrijven om je online te identificeren, in te loggen, transacties te bevestigen of documenten te ondertekenen. Een waslijst aan wachtwoorden of een kaartlezer zijn niet langer nodig.
Digitaal loket Stad Roeselare
Via het digitaal loket van Stad Roeselare kan je heel wat zaken gemakkelijk online regelen met de Stad. Je kan er onder meer aktes en attesten aanvragen, materiaal of infrastructuur huren, inschrijven voor Zapper, iets aangeven bij de Stad, ...
Welzijnswijzer Roeselare
Via de Welzijnswijzer zet je op weg naar een antwoord op je welzijnsvraag. Dat gaat van vragen over geld, werk en wonen tot vragen over gezondheid, opvoeden of vrije tijd.
Mijn Burgerprofiel
Mijn Burgerprofiel verzamelt al je officiële gegevens en overheidsadministratie. Je vindt er een overzicht van je aanvragen en dossiers zoals bijvoorbeeld je jobbonus. Je ziet ook welke gegevens de overheid over je kent, vindt er officiële documenten terug, ...
Mijngezondheid / eHealth
Mijngezondheid is een online gezondheidsportaal. Via deze centrale toegangspoort krijg je zicht op verschillende persoonlijke gegevens over jouw gezondheid.
My Minfin
MyMinfin is het platform van de FOD Financiën waarop je je fiscaal dossier kan beheren, persoonlijke documenten kan raadplegen en online diensten zoals Tax-on-web kan gebruiken om je belastingaangifte in te dienen.
mypension.be
Op mypension.be vind je jouw online pensioendossier terug. Je kan er je contactgegevens wijzigen, je pensioendatum berekenen, de stand van je dossier opvolgen en je pensioenbetalingen in detail bekijken.
Online veiligheid
Card Stop
Card Stop is de centrale dienst waarbij je betaalkaarten en andere betaalproducten zoals maaltijdcheques en mobiele betaalapplicaties kan laten blokkeren bij verlies, diefstal of een vermoeden van fraude. De dienst is dag en nacht, 7 op 7 beschikbaar.
Safeonweb
Safeonweb wil Belgische burgers op een snelle en correcte manier informeren en adviseren over cybersecurity, grote actuele digitale dreigingen en online veiligheid.
Tips om veilig te internetten
Ontdek de acht tips van Safeonweb om veilig te internetten.
Eerste hulp bij cybercriminaliteit
Krijg je een bericht van een vermoedelijke oplichter? Wordt je toestel afgeluisterd? Zijn je gegevens gestolen? Via Safeonweb vindt je meer informatie over wat je kan doen bij een probleem.
Vier basisregels om phishing te voorkomen
Febelfin vertegenwoordigt de belangen van de financiële sector. Tot hun prioriteiten behoren veiligheid, soliditeit van de financiële sector en de strijd tegen financiële criminaliteit.
Slachtofferzorg bij oplichting
Slachtoffers van oplichting zijn vaak beschaamd. Ze vragen zich af hoe ze zich zo om de tuin hebben kunnen laten leiden. Deze website geeft informatie over wat je kan doen of wie je kan helpen wanneer je het slachtoffer bent geworden van oplichting.
Centrum voor Cybersecurity België
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België. Je vindt er o.a. webinars over cyberveiligheid.
Cyber Preventie
Deze website bundelt bestaande preventiecampagnes rond cybercriminaliteit en geeft actuele informatie over cybercrime.
Gezondheid
AZ Delta Digipunt
Bij het AZ Delta Digipunt kan je terecht voor vragen of ondersteuning rond het gebruik van het online zorgportaal mijn.azdelta.be, het online maken van afspraken of inzien van resultaten, het invullen van online vragenlijsten, ...
Welzijnswijzer Roeselare
Via de Welzijnswijzer zet je op weg naar een antwoord op je gezondheidsvragen. Dat gaat van informatie over thuiszorg, ziekenfondsen en gezondheidszorg tot waar je naartoe kan voor hulp rond geweld, verslag, zelfdoding, ongeplande zwangerschap, ...
Gezondheid en wetenschap
De website Gezondheid en Wetenschap wil patiënten en burgers informeren met betrouwbare gezondheidsinformatie. Gezondheidsnieuws uit de media wordt tegen het licht gehouden en voorzien van achtergrondnieuws.
Onlinehulp-apps
Op onlinehulp-apps.be vind je apps en websites die je kan inzetten in de hulp, zorg en dienstverlening en die gescreend zijn op helderheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid. Van Acoholhulp tot ZeroPhobia tegen hoogtevrees.
Laat je vaccineren
Deze website van de Vlaamse overheid geeft meer informatie of hoe vaccins werken, waarom ze belangrijk zijn en wanneer wie welke vaccins moet krijgen. Je kan er ook je vaccinatiestatus nakijken.
Vlaams Instituut Gezond Leven
Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil iedereen op een toegankelijke manier helpen om gezond te leven. Met onderbouwd advies, concrete tips, en kant-en-klaar projecten.
Werk en mobiliteit
Alles over solliciteren
Op deze website vind je heel wat tips en voorbeelden rond het opstellen van je cv, het schrijven van een goede sollicitatiebrief en de voorbereiding op een gesprek.
Alles over je cv
Hoe scoor je met je cv? Wat vermeld je best? Of wat net niet? Hier vind je heel wat tips, maar ook voorbeelden en sjablonen om te downloaden.
Mijn rijbewijs B
Wil jij je rijbewijs B behalen? Begeleid je een leerling? Of zoek je een rijschool? Op deze website vind je alle informatie over de rijopleiding. Via het leerplatform kan je ook op je eigen tempo studeren voor het theorie-examen.
Nederlands leren
Taalpunt Nederlands
Het Taalpunt Nederlands is er voor iedereen die zelfstandig Nederlands wil leren, die Nederlandse les of lessen ‘Lezen en schrijven’ volgt en extra oefenmateriaal zoekt. In ARhus De Munt kan je zo'n Taalpunt vinden.
Welzijnswijzer Roeselare
De Welzijnswijzer zet je op weg om een antwoord te vinden op vragen die je als anderstalige nieuwkomer in Roeselare kan hebben. Je vindt er informatie over waar je terecht kan wanneer je Nederlands wil leren, een buddy zoekt om je te helpen, een vraag over je papieren hebt, ...
Digitale Krantenkiosk
Krantenkiosk is een digitale kranten- en tijdschriftenkiosk met voornamelijk Nederlands- en Franstalige Belgische titels. Je kan er de kranten van vandaag, maar ook tijdschriften zoals Libelle, Goed Gevoel, Humo, Sport Voetbalmagazine, … lezen.
Nederlands oefenen
Wil je je Nederlands oefenen? Op deze portaalsite vind je, gegroepeerd per regio, initiatieven in jouw buurt waar je Nederlands kan oefenen. Wie zelf oefenkansen wil organiseren, vindt er ook tips en inspiratie.
Nedbox
NedBox is een website om Nederlands te oefenen op een leuke manier: via tv-fragmenten en krantenartikels. Je vindt er oefeningen rond verschillende thema's zoals werk, gezondheid, kinderen, maar ook over België, de wereld of sociaal contact.
Boeken en lezen
Iedereen Leest
Iedereen Leest coördineert campagnes en programma's rond lezen en brengt kennis over leesbevordering en leesplezier samen. Je vindt er niet alleen heel wat informatie over (voor)lezen en initiatieven zoals Boekstart, de Leesjury, Jeugdboekenmaand, ... maar ook leestips per thema of leeftijd.
Anderslezen
Anderslezen is het Vlaams internetplatform voor toegankelijke luisterboeken, kranten en tijdschriften.
Kranten worden voorgelezen met een computerstem en je kan met de app of Daisy-software de tekst meevolgen op het scherm. Tijdschriften en boeken worden ingelezen met menselijke stem.
Luisterpuntbibliotheek
Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, dyslexie, afasie, fysieke beperking, ...). Aan iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, bezorgt de organisatie lectuur in aangepaste vorm: Daisy-luisterboeken en brailleboeken.