Hoe overleef je?-kookboek : meer dan 100 recepten om ziekte te voorkomen en om te keren
Michael Greger
Robin Robertson (Auteur), Hans Kloos (Vertaler)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Em. Querido's Uitgeverij, 2019 |
VERDIEPING 3 : DUIZENDZINNEN : POEZIE : Kast 14 ROBE |
Marnix Verplancke
us/ug/21 a
In 1955 besliste het stadsbestuur van Los Angeles dat de verpauperde volkswijk Bunker Hill klaar was voor renovatie. 7310 woningen, verspreid over 54 hectare, werden gesloopt en er kwamen dure flats en kantoorblokken voor in de plaats. Tegen die achtergrond vertelt de Schotse dichter Robin Robertson het verhaal van Walker, de WO II-veteraan die er aan de slag gaat als journalist en een dagelijkse strijd voert tegen zijn demonen. Walker kampt met een serieus trauma: dag en nacht raast de oorlog door zijn brein, en hoe sterker en scherper de geluiden, hoe heviger het afweergeschut en de lichtkogels hun tol eisen. Maar ergens anders kan hij niet heen. Hij keerde aanvankelijk terug naar het Nova Scotia waar hij was opgegroeid, maar diende er weer te vluchten, de eerste Walker in 170 jaar die zoiets deed, zoals zijn vader bij zijn afscheid zei. ‘We waren heel gelukkig, ’ schrijft Walker zijn Annie. ‘En ik wil weer gelukkig zijn.’ Alleen slaagt hij er niet in.
Hier maak ik mijn stad prijkte vorig jaar op de shortlist van de Booker Prize, wat toch wel bijzonder is voor een boek dat in feite een lang gedicht is – de Booker is een romanprijs. Anderzijds is het wel een verhalend gedicht dat aansluit bij een duizenden jaren oude traditie waartoe Homerus en Vergilius, maar ook John Milton en Lord Byron behoren. Dus zo vreemd was dat nu ook weer niet. Belangrijker dan dat gekissebis over genres is de literaire kwaliteit van het boek. Hier maak ik mijn stad kruipt onder je huid. In een angstwekkend apocalyptische taalmaalstroom laat Robertson zijn Walker steeds vlugger zijn ondergang tegemoet gaan. Hij verdwaalt tussen de door ziekten vergeven paupers, zoekt soelaas in sloten Green River, ‘de whiskey waar je geen spijt van krijgt’, en wordt uiteindelijk gesloopt, samen met de oude stad, om plaats te maken voor anderen.
*****
Querido (oorspronkelijke titel: The Long Take), 240 blz., € 20,99.
Luc de Rooy
Robin Robertson is een meervoudig bekroonde Schotse dichter met meer dan tien dichtbundels op zijn naam. Met 'Hier maak ik mijn stad' (The Long Take) brak hij, na een nominatie voor de Booker Prize, door bij het grote publiek. Die nominatie lijkt te impliceren dat we hier met proza te maken hebben, maar dat klopt niet helemaal: het boek is een modern episch gedicht, in een rijmloze, vrije versvorm. Het verhaal gaat over Walker, een soldaat die na WO II zijn leven weer probeert op te pakken. Na een kort verblijf in New York trekt hij naar Los Angeles – waar hij over ‘de stad’, in al haar facetten, gaat schrijven – en later nog naar San Francisco. Wat volgt, is een tekst opgebouwd uit fragmenten in versvorm – opsommingen, stadsrumoer, brief- en dagboekpassages, bloederige herinneringen aan het WO II-strijdperk en kritiek op de Amerikaanse samenleving – die samen, in geuren en kleuren, een heerlijk én hard portret van de stadse naoorlogse VS vormen. 'Hier maak ik mijn stad' is geen makkelijke roman, maar voor liefhebbers van genreoverstijgende boeken is het een traktatie.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.