De steppewolf
Hermann Hesse
Hermann Hesse (Auteur), Koen Stassijns (Redacteur)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Lannoo, 2002 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MAG F : |
31/12/2004
In tegenstelling tot het proza, is er van de poëzie van Nobelprijswinnaar Hermann Hesse weinig vertaald. Met deze ruime keuze van zestig gedichten wordt dat goedgemaakt. Hesse schreef gedichten die helemaal beantwoorden aan wat men van poëzie verwacht: melodieuze taal, kunstige rijmen, dichterlijke thema's (de natuur, de eenzaamheid, het zwerven, het besef van vergankelijkheid, het heimwee naar het geluk van de kinderjaren), uitingen van een gevoelige ziel. Het gros van deze gedichten maakt duidelijk dat de dichter Hesse meestal alleen maar doet wat zoveel dichters (lang) voor hem beter hebben gedaan. Vergeleken met Eichendorff, Novalis en Goethe -- om maar enkele van zijn voorbeelden te noemen -- is hij een zwakke epigoon, die de grens met het kitscherige vaak overschrijdt. "Vleugels wil ik openspreiden, / Onbegrensd zijn, vogelvrij, / Naar die oorden, naar die tijden / Waarin goud nog glanst voor mij." Zo bespeelt Hesse afgezaagde motieven, in een vorm die sterk lijkt op rijmelarij. Misschien vinden sommigen deze gedichten zangerig en romantisch, ik zie er vooral pijnlijke bewijzen in van een pseudodichterschap. De vertaler heeft erg zijn best gedaan om de rijmen te bewaren en het zangerige karakter te behouden, maar deze poëzie wordt er in het Nederlands niet beter op. Bij 'In de nevel', een van Hesses beroemdste en nog enigszins authentieke gedichten, gaat de magie verloren. Een paar buitenbeentjes zoals het pacifistische lied van Abels dood of het portret van de geestelijk bedreigde Zwitserse kunstenaar Louis Sutter tonen wat voor een dichter Hesse had kunnen worden als hij niet mordicus de klassieken had willen overdoen. [Erik de Smedt]
Martin Mooij
Het is niet voor het eerst dat er een selectie verschijnt uit de poëzie van deze grote Zwitserse auteur van romans en verhalen (1877-1962), wiens vijftigste sterfdag dit jaar zal worden herdacht. De boeiende inleiding tot schrijver en oeuvre door dr. Leopold Decloedt geven deze keuze nog een extra waarde. Over de poëtische waarde van deze gedichten kan men soms van mening verschillen, maar een feit blijft dat de auteur er zelf veel waarde aan hechtte en dat zij meer dan eens het uitgangspunt waren voor zijn romans en verhalen. Voor sommige lezers zullen de gedichten vaak wat ethisch aan doen, maar dit past ook bij zijn overige werk, dat vooral in de jaren '70 overal ter wereld tot een grote herwaardering leidde. Of dit nu ook het geval zal zijn, moet nog blijken. Ook de oorspronkelijke teksten zijn opgenomen. Gebonden uitgaafje op pocketformaat met leeslint; kleine druk. In deze reeks verschenen inmiddels al een dozijn deeltjes.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.