Suite in het Crystal
Olivier Rolin
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Meulenhoff, cop. 2003 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MAG F 8338 |
31/12/2004
We stonden stijf van de zekerheden en meestal ging het om dwaasheden". Aan het woord in deze wervelende autobiografische roman is Martin, een schrijver die op een bijeenkomst van oude maoïsten en proletarisch links (de ironische karikaturen van een voltooid verleden jeugd) aan de praat raakt met de 16-jarige Marie, de dochter van zijn oude strijdmakker Dertien. Marie was vier toen haar vader stierf en ze weet dus vrijwel niets over hem, zodat Martin het zijn plicht acht om met haar te praten over de tijd dat ze voor De Zaak streden. Dat doet hij in een bijna ononderbroken monoloog, terwijl hij haar, in zijn oude grijze Citroën DS 'Remember', via de boulevard périphérique naar huis brengt, aan de andere kant van Parijs. Zijn recapitulatie van die revolutionaire jaren, toen ze als derderangs Don Quichotes, plannen beraamden om de bestaande orde d.m.v. aanslagen, moorden en ontvoeringen omver te werpen, maar er uiteindelijk alleen maar in slaagden ideologisch getint kattenkwaad en marxistisch-leninistisch bedoelde pesterijen te plegen, worden gelardeerd met herinneringen aan zijn eigen vader, een officier in het Franse leger die in Indochina aan zijn eind kwam. Het is een extra laag binnen het verhaal, dat vooral de waanbeelden van een tijd -- de jaren '70 en '80 -- onder woorden wil brengen en dat doet via gedachtesprongen in tijd en ruimte, die min of meer in bedwang gehouden worden door een bijna minutieuze opsomming van de uithangborden, wegaanduidingen, verkeerssignalisaties die ze onderweg tegenkomen.
Een trieste slotsom van een mislukt leven, opgeofferd aan een al te radicale levensvisie, sektarische denkbeelden en een absoluut geloof in eenzijdige antwoorden op algemene levensvragen. Jaren later wil Martin, nu hij beseft hoezeer hij zich vergist heeft, Marie die levenslessen meegeven waar hijzelf geen oog voor had. De vraag blijft echter of het jonge meisje ook maar iets van al die lessen heeft begrepen. Zoals van die ene beklijvende zin: "Daar waar een baard verplicht is, gaan de onbehaarde koppen voor de bijl". [Jan Baes]
Menno Gnodde
Urenlang lopen en rijden zij rond in een nachtelijk Parijs, verteller Martin en Marie, dochter van Chris, bijgenaamd Dertien, omdat hij ooit als fotograaf buiten beeld was gebleven van zijn twaalf kompanen: de vrienden met wie Martin en Chris in de jaren '60 en '70 deel uitmaakten van een maoïstische actiegroep en naïef maar bevlogen streefden naar een betere wereld. In een niet te stuiten woordenvloed schetst Martin haar hun stormachtige leven van toen, portretteert hij met gevoel zijn strijdmakkers, hun liefdes, heldendaden en misstappen, duikt hij in het Franse verleden en brengt hij haar overleden vader dichterbij. De nachtelijke rondgang werpt licht, vertekenend licht, maar goed, op het nabije en verre duister van het verleden. En bovendien, wat zeggen al die namen, opvattingen en verre streken zo'n jong meisje nu nog? Aantekeningen en nawoord verhelderen de intenties van de auteur (1947), in 1994 al winnaar van de prix Fémina met "Port Soedan"* en met deze sterke roman net niet tot de prix Goncourt reikend. Paperback; normale druk.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.