Fort Napoleon
Frank Ryon
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Van Halewyck, 2005 |
VERDIEPING 4 : BLAUWE TOREN : GESCHIEDENIS : Kast 11-13 939.2 RYON |
31/12/2005
Dit "testament van onze koloniale voorouders" pakt uit met een bekend stramien. De auteur interviewde een groot aantal ex-kolonialen en via citaten reconstrueert hij het verloop van een koloniale carrière. Op heel systematische en overzichtelijke wijze komen de verschillende aspecten daarvan aan bod: de keuze voor een koloniale carrière, de veeleisende opleiding, het dagelijkse leven, de beslommeringen van het huishouden, de organisatie van het werk, etc. Daarbij maakt Ryon telkens een onderscheid tussen stad en brousse, en tussen de verschillende sectoren van het koloniale bestel. Naar het einde toe, bij de aanloop tot de onafhankelijkheid, voegt hij wat meer geschiedenis toe aan zijn verhaal. Het geheel leest vlot maar mist diepgang. In het vergelijkbare Weg uit Congo (2002) ging Peter Verlinden toch wel dieper in op moeilijkheden en tegenstellingen in het koloniale Congo. Het lijkt er op dat Ryon, zelf geboren in de toenmalige kolonie en er duidelijk op gebrand om de reputatie van de kolonialen te verdedigen tegen allerlei vooroordelen en kritische analyses, een heel vriendelijke en zachte interviewstijl heeft gehanteerd. Daarmee krijgen we het traditionele, positieve beeld van de goed menende koloniaal die zich tot het uiterste inspande om Congo te ontwikkelen, een beeld waarvan we, hoeveel waarheid het ook moge bevatten, ondertussen toch weten hoe onvolledig het is. In zijn literatuurlijst somt Ryon de boeken van Bambi Ceuppens op. Hij heeft er blijkbaar niets mee willen aanvangen, op die ene sneer na naar het "heir der filologen en antropologen". [Chris Bulcaen]
Drs. Jef Abbeel
In België is 2005 een herdenkingsjaar: 175 jaar onafhankelijkheid, 25 jaar federalisme, 45 jaar onafhankelijkheid van Congo. De historicus Ryon werd geboren in Congo. Zijn vader was er hulpgewestbeheerder in Bumba, aan de Congostroom. Ryon beschrijft de periode 1950-1960, toen ongeveer 85.000 Belgen in Congo zaten, merendeels Vlamingen. Peter Verlinden beschreef in 2002 vooral de dramatische vlucht in 1960. Ryon interviewde meer dan honderd mensen. Zijn motief was het negatieve, vertekende beeld over de kolonialen als 'profiteurs' te corrigeren. De interviews gaan over de uiteenlopende motieven om naar Congo te gaan, de verschillen tussen een postje in een goed draaiende stad en het zwaardere leven in de 'brousse', het leven van echtgenotes en kinderen, de vakanties in België, de relaties met de inlandse bevolking op het werk en als huispersoneel, de concrete werking van het bestuur, de onafhankelijkheid die te vroeg kwam, de opbouw van een nieuw leven in het moederland, de herinneringen aan hun mooiste tijd. Het portret dat Ryon schetst van de kolonialen is genuanceerd en niet opgehemeld. De foto's zijn mat, maar veelzeggend en origineel; ze tonen toestanden in het diepe binnenland, waar veel minder beelden van bekend zijn. Met bibliografie en lijst van geïnterviewde personen.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.