Geschiedenis van Nederlands-Indië, met name tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de Indonesische dekolonisatiestrijd die daarop volgde (1945-1949), met name op basis van getuigenissen van betrokkenen.
Estebanico, een Marokkaanse slaaf, wordt in 1527 door zijn Spaanse meester meegenomen op een expeditie naar Florida en komt uiteindelijk als een van de vier overlevenden aan in Mexico-stad.
De Britse diplomaat Roger Casement wordt uitgezonden naar Congo om daar een bijdrage te leveren aan de civilisering van de inheemse volkeren. Bij aankomst blijkt hij te zijn terechtgekomen in een wereld van uitbuiting en moordpartijen. Casement besluit hierover te rapporteren en wordt een van de eerste voorvechters voor de mensenrechten - niet alleen in Congo maar ook in het Amazonegebied en in zijn thuisland Ierland, waar hij de onderdrukking van zijn eigen landgenoten moet erkennen. Maar terwijl zijn vrijheidsstrijd hem een zeer gerespecteerde positie oplevert moet hij steeds meer zijn best doen om zijn eigen geheimen verborgen te houden.
De Brugse commissaris Van In en zijn assistent Guido Versavel krijgen te maken met de moord op een Vlaamse pelgrim die te voet op weg is naar Santiago de Compostela.
In jaren vijftig van de 20e eeuw vestigen twee broers uit het noorden van Spanje zich op het gekoloniseerde eiland Fernando Poo voor de kust van centraal Afrika.
In 1930 krijgt een jonge Britse vrouw de opdracht om in India de koninklijke familie te fotograferen, maar ze wordt daar met achterdocht ontvangen en geconfronteerd met armoede en sociale en culturele verschillen in de samenleving.
Jong, ambitieus en nieuwsgierig: dat is het profiel van de doorsnee Belgen die vertrekken naar de Belgische kolonie Congo. Het boek bevat korte getuigenissen van oud-kolonialen. Met nostalgie maar ook met de nodige kritiek denken zij terug aan de bevrijding uit het Belgische keurslijf, aan hun jeugd en kracht van die jaren, aan de zon en de overweldigende natuur en aan het vele werk en de spectaculaire resultaten, maar ook aan de zwarte vernedering, het blanke hedonisme en de brute macht.
Geschiedenis van het Belgische koloniale bewind in Kongo Vrijstaat in de periode tot 1908, toen deze Afrikaanse kolonie persoonlijk eigendom was van koning Leopold II, en van de misdaden tegen de menselijkheid die in dat tijdvak werden gepleegd.
Het is ruim zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Vier generaties (mensen die de koloniale tijd zelf hebben meegemaakt en mensen die de verhalen kennen en met zich meedragen) kijken terug op de koloniale tijd en hoe het de onafhankelijke republiek Congo na 1960 is vergaan.
Geschiedenis van de kinderen van Belgische kolonialen en Afrikaanse vrouwen, die na de dekolonisatie begin jaren zestig naar België werden overgebracht om daar op te groeien in pleeggezinnen.