De castraat
Joyce Pool
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Lemniscaat, cop. 2004 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : POOL |
31/12/2005
Nienke is een puber. En zoals ongeveer alle pubers is Nienke vooral met zichzelf bezig. Haar hobby is skeeleren en ze hoort bij de besten van het land. Dat betekent dat ze geregeld moet meedoen aan belangrijke wedstrijden en dat ze dus elke dag hard moet trainen. Tot daar het thema skeeleren, want verder in dit boek is dit aspect niet echt van betekenis voor de plot. Waarom dan die hele inleidende opbouw daarrond? Dat vroeg ondergetekende zich ook al af. Maar zij las verder.
En het verhaal kreeg plots en onaangekondigd een heuse vaart. Als blijkt dat een Koerdisch meisje uit Nienkes klas, Senna Ceçik, op een nacht met haar familie uit het land is gezet, zorgt dat voor veel beroering, te meer omdat de familie zo hard haar best heeft gedaan om te integreren in de Nederlandse cultuur. De hele klas is het er onmiddellijk over eens dat dit niet kan en vindt dat hier iets aan gedaan moet worden. Dat gaan ze dan ook met man en macht proberen. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af binnen de muren van de klas, maar ook wel daarbuiten, wanneer Nienke en Bob (die Senna's vriendje blijkt te zijn, maar waar niemand iets van wist) in het verlaten huis van de familie Ceçik gaan snuffelen om te zien wat er die nacht precies gebeurd is. Daar vinden ze een dagboek van Senna en komen ze een hele hoop over haar te weten.
Joyce Pool beschrijft de emotionele verwarring en de onmacht die bij de pubers ontstaat wanneer ze vernemen wat er met hun klasgenootje gebeurd is. De manier waarop ze dat doet is helaas nogal brokkelig. Blijkbaar wilde de auteur verschillende ideeën in het verhaal verwerken, maar zij is er niet echt in geslaagd om er een coherent geheel van te maken. De verschillende verhaalcomponenten zweven zo'n beetje los door het boek. Daarbij komt nog de 'babbelige' schrijfstijl, die her en der voor ernstige woordenoverlast zorgt en het boek er niet spannender op maakt. Jammer, want het gekozen thema is erg actueel en verdient precies daarom een overtuigender verhaal. [Iris Paschalidis]
Hannelore Rubie
Nienke is alleen maar bezig met skeeleren op topniveau. Daardoor komen school en vriendinnen regelmatig op het tweede plan. Het skeeleren verdwijnt naar de achtergrond als haar Koerdische klasgenootje Senna met haar hele familie het land is uitgezet. Samen met Bob, die in het geheim verkering met Senna heeft, gaat ze op zoek naar aanknopingspunten en vindt het dagboek van Senna. Het dagboek beschrijft, in vertellende vorm aan haar jonge broertje, hoe het vroeger was in Turkije en over de vlucht naar Nederland. Via internet komen Nienke en haar klasgenoten weer in contact met Senna! Zowel door het verhaal in het heden (de uitzetting) en het verhaal uit het verleden (het dagboek) komt de lezer veel te weten over feiten en gevoelens van mensen die moeten vluchten, die hun vaderland moeten missen en die door een afgewezen asielaanvraag hun nieuwe 'vaderland' ook moeten verlaten. De schrijfster gebruikt vlot en eigentijds Nederlands, waardoor leeftijdgenoten zich in Nienke kunnen herkennen. Naast zelf lezen kan het boek ook dienen om met elkaar in gesprek te komen en te blijven over dit politiek en menselijk gezien moeilijke onderwerp. Mede door de tijdgeest en de discussies van alledag een aanrader voor tieners vanaf ca. 12 jaar.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.