Hier waakt oma
Stefan Boonen
Stefan Boonen (Auteur), Pauline Oud (Illustrator)
2 exemplaren
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
2 items magazijn |
Clavis, 2005 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : ![]()
Ziek - Gezond |
31/12/2005
Uitgeverij Clavis en educatieve uitgeverij Delubas tekenen samen voor de informatieve reeks 'bij.de.hand'. Bedoeling is kleurrijke en speelse prentenboeken te maken met een informatief extraatje. Elk boek bevat een bijsluiter voor ouders en leerkrachten.
Het ziekteverschijnsel astma wordt onder de loep genomen aan de hand van het verhaal over Kaat, de helft van een tweeling, die vaak moet hoesten en snel vermoeid raakt. Soms is die vermoeidheid zo erg dat Kaat gewoon moet gaan zitten en enkel nog maar piept. Erg is dat, zeker als haar tweelingbroer Tibbe haar dan flauw vindt en 'piep-zus' noemt. Kaat heeft zelf het gevoel dat er een kriebelbeest in haar borst woont. Haar ouders hebben een afspraak gemaakt met een dokter, die Kaats kriebelbeest een naam geeft: astma. Ze krijgt van de dokter een puffer om haar astma onder controle te houden. In de klas mag Kaat vertellen over de astma en wat daar de prettige of juist minder prettige gevolgen van zijn. En een prettig gevolg van de goede medicatie is bv. dat Kaat nu wel mee kan en niet meer hoeft te gaan zitten tijdens de wandeling, meer nog, zelfs als eerste aankomt.
In dit informatieve prentenboek maken jonge kinderen kennis met astma. Het gaat maar om één kind met astma en er kunnen natuurlijk andere, afwijkende gevallen voorkomen. Maar de bedoeling is dat kinderen een beeld krijgen van wat die ziekte is en wat die ziekte met iemand doet. Op die manier zullen ze meer begrip kunnen opbrengen en zal er minder snel sprake zijn van pestgedrag. Door de manier van voorstellen, door de mooie illustraties en het kleurgebruik wordt op geen geen enkel moment de indruk gewekt dat astmapatiënten zielenpoten zijn en daarmee maakt het boek ook zijn intenties waar. In de bijsluiter heeft de auteur op drie bladzijden informatie rond astma en praktische tips voor het omgaan met deze ziekte op een overzichtelijke manier bijeengebracht. Het is duidelijk dat dit boek een stevige hulp kan betekenen voor wie in zijn klas, in de jeugdbeweging of elders geconfronteerd wordt met kinderen met dit ziektebeeld. [Hilde Debacker]
Drs. A. ten Bruggencate
Informatief prentenboek over Kaat die steeds moe is en last heeft van een ‘kriebelbeest’ in haar keel. Het blijkt dat ze astma heeft. Met medicijnen en minder stof in huis wordt Kaat weer beter. Helder en positief wordt in ik-stijl beschreven dat astma lastig is, maar ook dat het eenvoudig te verhelpen is. De enkele korte zinnen tekst zijn technisch makkelijk leesbaar; ze staan in vette schreefloze letters gedrukt in een wit gedeelte onder de illustraties. De driekwart paginagrote tekeningen in heldere kleuren zijn met een vette lijn opgezet en met verf ingekleurd. De sfeer ondersteunt de opgewekte stijl van het verhaal. Achter in het boek staan drie pagina’s met informatie over astma voor ouders en opvoeders. Zowel de ziekte als de sociale gevolgen ervan komen uitgebreid aan bod. Voor meer informatie worden Belgische en Nederlandse URL’s en telefoonnummers genoemd. Dit kleurige goed verzorgde prentenboek is te gebruiken als informatiebron over astma voor jonge kinderen vanaf circa 4 jaar; eventueel kunnen kinderen vanaf ca. 7 jaar het verhaal zelf lezen. Ook geschikt voor bijvoorbeeld ziekenhuizen.
Nathalie Breuls
ua/an/22 j
In deze reeks wordt steeds via een prentenverhaal ingezoemd op een bepaald thema en achteraf krijg je nog wat extra uitleg van een expert. In dit verhaal gaat het over Kaat die last heeft van astma. Zodra de dokter dit ontdekt, worden een aantal maatregelen genomen, waardoor Kaat beter kan ademen en minder last heeft. Het is een ijsbreker om kinderen meer uitleg te geven over de ziekte. Het kan binnen het gezin of in de klas gebruikt worden om aan kinderen te verduidelijken wat hen of hun vriendje precies overkomt en waarom ze bepaalde dingen niet mogen of kunnen. Het uitgangspunt is dus zeker positief. Het doel wordt ook bereikt met dit boek. De uitleg gegeven door Professor Kristine Desager van de Astmakliniek in Antwerpen is ook zeer duidelijk en verhelderend. Het verhaal zelf is heel eenvoudig en geschreven vanuit het gezichtspunt van Kaat zelf. Ze geraakt niet boven op de berg, dan heeft ze pijn aan haar keel. Ze gaan naar de dokter, die concludeert dat ze astma heeft en ze krijgt een puffer. Ook op school mag ze uitleggen wat haar ziekte juist inhoudt. Nu kan ze wel de berg op. Weinig boeiend, maar wel verduidelijkend.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.