België en zijn koningen : van macht naar invloed
Mark Van den Wijngaert
Mark Van den Wijngaert (Redacteur), Erik Buyst (Auteur), Emmanuel Gerard (Auteur), Dirk Luyten (Auteur)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
Standaard, 2006 |
MAGAZIJN : NON-FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : 935 VAND |
31/12/2007
In nog geen veertig jaar voltrokken zich tussen 1913 en 1950 in België op velerlei gebieden (buitenlandse en binnenlandse politiek, economie, sociaal beleid en monarchie) ingrijpende, zelfs revolutionaire veranderingen. Een van de hoofdstukken van deze merkwaardige groepsstudie draagt niet zonder reden de titel 'van misèreland naar mirakelland'. Een kantelmoment viel onmiddellijk na de wapenstilstand van 11 november 1918, toen ? in de ogen van de conservatieve katholieken althans ? de "staatsgreep van Loppem" werd gepleegd door niemand minder dan Albert I. Op het kasteel van Loppem bij Brugge had de koning zijn oorlogsregering afgedankt en vervangen door een kabinet van nationale unie, dat een aantal ingrijpende, sedert jaren door de linkerzijde van liberalen en socialisten geëiste hervormingen moest doorvoeren, zoals het enkelvoudig algemeen mannenstemrecht, vakbondsvrijheid, achturendag "en nog veel meer". Albert I handelde niet uit progressieve bevlogenheid, maar pragmatisch en onder de zware druk van de naoorlogse omstandigheden in een chaotisch en voor revoluties ontvankelijk Europa. Hij had het behoud van het land en zijn instellingen en zeker van de monarchie op het oog. Dat hij en de Belgische elites daarentegen de urgentie van de Vlaamse verzuchtingen onderschatten, leidde tot een nationalistische radicalisering, die de meerderheid van de Vlaamse Beweging in extreem-rechts en zelfs nazistisch vaarwater loodste. In december 1944 voltrok zich in het pas bevrijde land weer een diepgaande kentering met de invoering van de Rijksmaatschappelijke Zekerheid. Maar Leopold III had niet de nuchtere kijk van zijn vader Albert I. Zijn autoritaire opvattingen, zijn vergissingen en zijn koppigheid leidden tot de koningskwestie. Want de rechtervleugel van de Katholieke Partij, omgedoopt tot de CVP, die oordeelde dat het welletjes was geweest met het linkse overwicht, zocht en vond een bondgenoot in Leopold III, waardoor zij samen een crisis uitlokten die het land op de rand van de afgrond bracht. Anderzijds was het Belgische naoorlogse "mirakel" niet van lange duur. Het geklungel met de uitgeputte Waalse kolenmijnen, die vele jaren mits zware financiële offers in bedrijf werden gehouden, was bv. ver van miraculeus. Zo werd ons land in 1950 zelfs "de zieke man van Europa".
Vijf historici (waaronder Mark Van den Wijngaert, die instond voor de redactie) zorgden voor een heldere kijk op de onderzochte periode. Zonder overbodige ophef laten zij de feiten spreken en toch levert dat verrassende perspectieven op. Wie dit boek aandachtig leest, leert er vooral uit, dat niets ons in de schoot wordt geworpen, dat niets voor altijd verworven is en dat democraten steeds en altijd waakzaam moeten blijven. [Robert Schoeters]
Redactie Vlabin-VBC
In dit boek gaan vijf historici, onder redactie van Mark Van den Wijngaert, in op de periode tussen 1913 en 1950, toen zich in België ingrijpende veranderingen voltrokken wat betreft buiten- en binnenlandse politiek, economie, sociaal beleid en monarchie. De Eerste en Tweede Wereldoorlog en de economische debacle van het interbellum, de binnenlandse sociale problemen, met onder meer de konings- en taalkwestie, stortten België in opeenvolgende crisissen. Maar er was ook soelaas: het land gaf het neutraliteitsprincipe op, stond aan de wieg van de Europese Unie en was medeoprichter van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie en de Verenigde Naties. België behoort nu tot de meest welvarende landen, met een ruim sociaal vangnet. Zonder ophef laten de auteurs de feiten spreken en dat levert verrassende perspectieven en een heldere kijk op. Het chronologisch gestructureerde betoog bevat een aantal foto's en afbeeldingen in zwart-wit, kaarten, tabellen en grafieken, maar door de kleine marges is de lay-out ook een beetje druk. Achterin zijn een uitgebreide bibliografie en een register op persoonsnamen opgenomen.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.