Een wereld voor Mus
Jaak Dreesen
2 exemplaren
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
De Eenhoorn, 2007 |
VERDIEPING 2 : BABILLE : IK EN DE WERELD : VERHALEN : Kast 4 DREE |
Aanwezig |
De Eenhoorn, 2007 |
VERDIEPING 0 : THEMACOLLECTIE ENKEL VOOR ONDERWIJS EN DIENST ![]()
Grootouders |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
De Eenhoorn, 2007 |
MAGAZIJN : SCHOOLCOLLECTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : DREE |
31/12/2007
Hanna heeft een hele leuke opa: een 'vertelopa'. "Ssssst! Kijk naar mij en luister goed", zo begint de opa al zijn verhalen. Hij vertelt over vroeger en nu, over zeerovers, de Tweede Wereldoorlog, een baby met twee moeders, Hanna toen ze net geboren was etc. Het zijn verhalen die hij zelf beleefde, hoorde of las en die grootvader en kleinkind dichter bij elkaar brengen. Door goed te luisteren naar haar vertelopa leert Hanna veel over zichzelf en over het leven. Als opa ernstig ziek wordt, troost Hanna hem op haar beurt met verhalen.
Het is spijtig dat de vertelopa op geen enkele manier de eerder middelmatige verhalen naar een hoger niveau kan tillen. Er komen onderwerpen aan bod waarover het laatste woord nooit gezegd is, zoals vriendschap, geloven en dood, maar ze missen duiding en diepgang om enigszins te kunnen boeien. Jonge kinderen zullen na het voorlezen van deze verhalen ook met vele vragen blijven zitten. Zo wordt de dood van de opa van Hanna op het einde van het boek impliciet aangegeven ("Mama komt thuis. Ze kijk Hanna aan. Hanna slaat haar boek dicht. Ze weet dat alles achter de rug is.") en veel kansen om bepaalde thema's aan te kaarten en uit te diepen worden onbenut gelaten.
Het boek bevat illustraties van Femke Gerestein, die een beperkt kleurenpalet hanteert net als in haar eerste prentenboek (In de zee van mama's buik ? De Leeswelp 2006, p. 256). Verschillende bruintinten, zwart en soms rood worden gebruikt. De illustraties geven de donkere sfeer weer die ook in de verhalen te herkennen is. De illustraties zijn intrigerend, fraai van toon, kleur en compositie, afwisselend liefelijk, dreigend, vrolijk of droevig, maar Gerestein mist vooralsnog een persoonlijke stijl. De al te expliciete ontleningen uit de schilderkunst ? niemand zal 'De kus' van Gustav Klimt niet herkennen ? zijn wat al te gratuit modieus en de wisselende stijlen bladzijde na bladzijde doen vooral rommelig aan. [Katrien De Westelinck]
M.E. Grol-Kroes
Twaalf verhalen vertelt de zieke opa aan Hanna, zijn zevenjarige kleindochter. Verhalen over de dood, de oorlog, vroeger en nu, de liefde. Elk verhaal begint met de zin: "Ssssst! Kijk naar mij en luister goed!". De (poëtische) tekst is steeds of op de linker- of rechterpagina afgedrukt (soms in zwart, soms in wit); ertegenover en deels erdoorheen staan de meer dan paginagrote, mooie, lichtomlijnde aquarellen. Elk verhaal heeft zijn eigen achtergrond kleur (pasteltinten). In het laatste verhaal, waar Hanna zichzelf voorleest, sterft de opa van Hanna. De gevoelens van Hanna komen nauwelijks aan bod. De uitgebreide 'volwassen', weinig vrolijke tekst en illustraties, hoe mooi ook, zijn niet echt afgestemd op jonge lezers. Op de schutbladen staan diverse afbeeldingen van opa en Hanna. Mooie uitgave, om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 7 jaar.
Hilde de Boeck
ua/an/22 j
Vertelopa' is een heel warm prentenboek voor ietwat oudere kleuters. Op elke bladzijde vertelt opa een ander verhaal aan zijn kleinkind Hanna. Op de tegenoverliggende pagina is telkens een mooie weergave van dit verhaal afgebeeld. De warme kleuren spreken enorm aan. De prenten vertellen minstens evenveel als de tekst. Het steeds weerkerende Sssst! Kijk naar mij en luister goed! als opa's introductie bij elk verhaal en het feit dat Hanna achteraf denkt aan wat opa zonet vertelde, zijn leuke herhalingen die het voor de kleuters aangenaam luisteren maken. Opa vertelt over vroeger en nu. Hij vertelt over de tweede wereldoorlog, over de hartverwarmende, grote liefde tussen zijn vader en moeder, over een man die overvallen wordt, over twee moeders die elk een baby hebben maar er sterft een baby, over de profeet Jona, over de warme zomers en sneeuwwitte winters in de tijd toen opa jong was, over de geboorte van Hanna. Alle verhaaltjes zijn een beetje filosofisch getint. Aan het einde van elk verhaal komt mama kijken hoe het met opa is. Hij is ziek en wordt steeds zieker. Op een bepaald moment komt de ziekenwagen opa halen. Hanna gaat nu bij hem op bezoek en troost hem op haar beurt met verhalen. Hanna gaat naar huis. Later vertelt mama haar dat alles achter de rug is. Op een mooie manier wordt gesuggereerd dat opa dood is. De auteur gebruikt een mooie, beschrijvende taal, met veel bijvoeglijke naamwoorden (zoals die keer wanneer opa niet vertelt omdat hij zich niet goed voelt). Hij neemt je als het ware mee terug in de tijd. Woorden zoals 'rinkeldingen' zorgen vaak voor een verrassing. De illustraties zijn prachtig met oog voor details: opa's gebreide trui, een kussend ouderpaar, de vergrote afbeelding van opa met zijn bril. Een mooi boek dat kleuters misschien uitnodigt om over de dood te vertellen.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.