Het meisje met de parel
Tracy Chevalier
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Magazijn |
De Boekerij, 2008 |
MAGAZIJN : FICTIE : ENKEL NA MAGAZIJNRESERVATIE : MAG F 1869 |
31/12/2008
Net als in Tracy Chevaliers succesvolle en verfilmde Meisje met de parel (Muntinga, 2005), waarin een schilderij van Vermeer centraal stond, speelt ook in De onschuld een kunstwerk een belangrijke rol. Deze keer gaat het om een werk van de nu beroemde maar indertijd straatarme schilder, graficus en dichter William Blake (1757-1827). Het verhaal speelt aan het begin van de jaren '90 van de 18e eeuw. De 12-jarige Jem verhuist van Dorset naar Londen, waar zijn vader als timmerman aan de slag gaat in een circus. Ze komen terecht in de arbeiderswijk Lambeth, als buren van Blake. Jem raakt bevriend met de wereldwijze 14-jarige Maggie, die hem het bruisende stadsleven leert kennen. Zo maken de twee ook kennis met de mysterieuze buurman. In hun belevenissen vindt Blake inspiratie voor zijn beroemde 'Songs of Innocence and Experience'. De onschuld is een degelijk gedocumenteerde historische roman. Het leven in Londen vlak na de Franse Revolutie wordt overtuigend geëvoceerd. Toch mist het boek de kracht van Meisje met de parel, dat wellicht een intiemer boek was. Daarnaast is er ook een onevenwicht tussen enerzijds de overvloed aan historische feiten en details en anderzijds de verhaallijn. Ook de relatie tussen Blake en beide kinderen komt niet echt goed uit de verf. Conclusie: een degelijke, maar geen grootse historische roman. [Geert Swaenepoel]
Redactie
In 1792-1793 spelend verhaal waarin Chevalier weer een kunstwerk, dit keer van de bekende radicale dichter/schilder/drukker William Blake (1757-1827), een belangrijke rol laat spelen. Het 12-jarige jongetje Jem verhuist van Dorset naar Londen waar zijn vader timmerman wordt in het circus van Philip Astley (historische figuur, Astley is de vader van het moderne circus). Jem raakt bevriend met de 14-jarige Londense Maggie die hem inwijdt in het bruisende stadsleven. Jem en Maggie raken bevriend met de mysterieuze buurman William Blake die in hun belevenissen inspiratie vindt voor zijn beroemde ‘Songs of innocence’ (zie Nederlandse boektitel) en ‘Songs of experience’. Goed gedocumenteerde, boeiende, kleurrijke historische roman waarin het roerige leven in Londen vlak na de Franse Revolutie en het circusgebeuren in die tijd levendig en overtuigend beschreven worden. Het Blake-gedeelte blijft, zeker als je niets van Blake’s moeilijk toegankelijke werk afweet, wat schimmig. Wel goed vertaald, Erik Bindervoet nam de poëzie voor zijn rekening. Voorin een oude plattegrond van Londen, achterin een verantwoording. Chevalier's roman ‘Meisje met de parel’ (rond een bekend schilderij van Vermeer, verfilmd) was beter en zal de Nederlandse lezer ook meer aanspreken. Vrij kleine druk.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.