Piep mag Mauw zeggen
Frans Lasès
Frans Lasès (Auteur), Jan Jutte (Illustrator)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
De Eenhoorn, 2012 |
VERDIEPING 4 : BLAUWE TOREN : PSYCHOLOGIE : Kast 4 415.3 LASE |
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
De Eenhoorn, 2012 |
Jeugdinfo (roze): Mens ![]()
Gevoelens - Gedrag |
31/03/2013
In Ik voel me zo praat Frans Lasès met 25 kinderen over 25 soorten stemmingen en schrijft hun antwoorden neer. Kinderen van acht tot twaalf jaar geven in korte dialogen weer wat ze denken over bepaalde gevoelens. Elk hoofdstuk valt onder een bepaalde emotie, zoals ‘ondeugend’, ‘heimwee’, ‘lief’, ‘grappig’ of ‘dromerig’. De gevoelens zijn erg herkenbaar, ook voor volwassen lezers. Soms spoort de schrijver door middel van korte vragen zijn jonge geïnterviewde aan om wat dieper te graven in de eigen ziel. Onder het lemma ‘Brutaal’ vraagt hij bijvoorbeeld aan de elfjarige Sjef of hij nog een brutaler voorbeeld kent dan zijn herinnering dat hij de meester vinnig van repliek had gediend, want Lasès vindt dat niet brutaal genoeg. Je kunt je afvragen of de antwoorden van de kinderen op deze manier niet te veel gestuurd worden, maar de schrijver is spaarzaam met zijn bijvragen en weet het evenwicht tussen spontaneïteit en inhoudelijke meerwaarde goed te bewaren. Lasès laat de kinderen in hun eigen woorden vertellen, met soms een vreemde woordkeuze tot gevolg. Hierdoor slaagt hij er echter ook in om de authenticiteit en geloofwaardigheid van de gesprekken te versterken. Ik voel me zo geeft een inkijk in de gevoelswereld van jonge mensen, waar je normaliter niet zomaar toegang tot hebt. Hier en daar tilt een kind de sluier op van zijn of haar leven. Uit de getuigenissen van Deborah kan je bijvoorbeeld opmaken dat ze Griekse roots heeft en dat soms wel, maar soms ook niet fijn vindt. Of de tienjarige Ramyar, die vertelt over zijn eenzaamheid toen zijn grootvader werd opgenomen in het bejaardenhuis. Opvallend is ook de humor. Vooral ouders en leerkrachten moeten het bekopen. De elfjarige Romy sluit het boek af met een duidelijke boodschap, als ze aan de schrijver aangeeft dat vragen naar haar dromen een brug te ver is, want dát is privé. Het boek werd geïllustreerd door Jan Jutte. Per hoofdstuk verbeeldt hij in twee volledige pagina’s zijn interpretatie van de emoties van de kinderen. Hij doet dit in pastelkleurige tekeningen met krachtige lijnen en rudimentair getekende personages. De eerlijkheid van de illustraties past goed bij de openhartigheid van de kinderen. Ik voel me zo is een apart non-fictie boek dat er nogmaals op wijst dat kinderen serieus genomen dienen te worden en dat hun gevoelswereld even rijk is als die van oudere mensen.
[Cindy Vanhove]
Mart Seerden
Op serieuze en speelse wijze wordt ingegaan op emoties en stemmingen van kinderen. Nederlandse en Vlaamse kinderen van 9 tot 13 zijn hierover geïnterviewd. Vooral de kinderen zijn aan het woord; soms wordt er doorgevraagd en verzocht om ergens een specifiek voorbeeld van te geven. De gevoelens, gedachten en ervaringen van zo'n 25 kinderen (jongens én meisjes) krijgen op deze wijze een plek. De interviews lezen vlot en zijn uitermate begrijpelijk en herkenbaar voor de doelgroep. Er is aandacht voor 25 emoties waaronder trots, verliefd, ondeugend, heimwee, boos, verlegen, verveeld, verdriet, zenuwachtig, jaloers, stoer, driftig, lui, gelukkig, eenzaam, lief, grappig, angstig en dromerig. Elk lemma wordt ingeleid met een paginagrote, prachtige kleurenillustratie (diverse collageachtige technieken) van Jan Jutte die goed bij het thema aansluit. De tekst is gedrukt in een groot lettertype op stevig, vrij glad papier. Inhoud en vormgeving maken dit boek waardevol voor kinderen. De levensverhalen en levensvoorbeelden van leeftijdgenoten zullen tot hun verbeelding spreken. Ook door opvoeders en leerkrachten kan de uitgave goed worden gebruikt om met kinderen over gevoelens te praten. Vanaf ca. 10 jaar.
Tinne Geuens
ua/an/22 j
Het boek is niet meer en niet minder dan dat het belooft te zijn: “gesprekken met kinderen over hun stemmingen”. Het zijn erg korte gesprekken die de auteur begon met de vraag “wanneer voel jij je …”. Daarna volgt een gevoel zoals boos, verdrietig … of een woord dat een gevoel kan opwekken zoals grappig, heimwee. Kort onder elkaar volgen dan de reacties van de verschillende kinderen. Meestal bedraagt deze gemiddeld maar een zestal regels. Soms vraagt de auteur daarna door, maar dit gebeurt zeer weinig. Dikwijls moeten we genoegen nemen met een zeer korte reactie zonder meer.
Omdat ditzelfde concept 25 keer herhaald wordt, is dit al snel erg saai. Bovendien zijn de reacties onder het titeltje 'ontroerd' vaak momenten waarop kinderen iets 'zielig' vinden, wat niet noodzakelijk hetzelfde is. Dit doet wat vreemd aan omdat elke beschrijving van de kinderen herkenbaar is, behalve deze van dit gevoel.
Vaak zijn de reacties van de kinderen zeer origineel en beschrijven ze hun gevoelens beter dan we dit zelf zouden doen. Zo voelt heimwee volgens één van de kinderen als “kriebels in je maag. Alleen op een vervelende manier. Net alsof je vleermuizen in je buik hebt die vanbinnen aan het bijten zijn”.
Toch vraag ik me af waarom iemand dit boek zou willen lezen. Er is weinig samenhang en diepgang in de verschillende fragmenten ontbreekt. Hoewel de illustraties niet slecht zijn, zijn ook zij geen reden om dit boek te bekijken. Dit boek, dat eerder voor volwassenen geschreven lijkt te zijn, mist een doelpubliek. De enige doelgroep die ik kan bedenken, zijn mensen die het moeilijk hebben met het benoemen van gevoelens (zoals personen met autisme) en die graag weten welke gevoelens bij welke situaties passen. Erg veel mensen zullen dit niet zijn.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.